Parádna jazda! Štvorkajak vpálil do cieľa na treťom mieste a má bronz

Bronzový štvorkajak Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek
Bronzový štvorkajak Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek (Autor: TASR)
Boris Vanya|7. aug 2021 o 05:42

Slovensko získalo na OH v Tokiu ďalšiu medailu.

LOH Tokio 2020 / 2021 - rýchlostná kanoistika

Muži - K4 na 500 m, finále:

1.

Nemecko

1:22,219 min

2.

Španielsko

+ 0,226 s

3.

Slovensko

+ 1,315 s

4.

ROC

+ 1,435 s

5.

Bielorusko

+ 2,291 s

6.

Austrália

+ 2,806 s

7.

Maďarsko

+ 2,849 s

8.

Portugalsko

+ 3,105 s

TOKIO. Dopádlovali s vypätím všetkých síl do cieľa a pohľadom hľadali odpoveď na najdôležitejšiu otázku: Majú medailu? Vzápätí vypukla u nich ozajstná nefalšovaná radosť.

Slovenský štvorkajak s osádkou Samuel BalážDenis MyšákErik Vlček a Adam Botek obsadil v olympijských pretekoch na 500 metrov v Tokiu tretie miesto a získal bronz. Vyhrali favorizovaní Nemci pred Španielmi.

Háčik Samuel Baláž a Adam Botek sú olympijskí nováčikovia, Myšák pádloval pred piatimi rokmi v striebornej lodi v Riu a rekordér Vlček získal na svojej šiestej olympiáde už štvrtý cenný kov. 

K4 mužov na 500 m - zloženie osádok

1. Nemecko - Max Rendschmidt, Ronald Rauhe, Tom Liebscher, Max Lemke

2. Španielsko - Saul Craviotto, Marcus Walz, Carlos Arevalo, Rodrigo Germade

3. Slovensko - Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek

Tréner Likér vo vode

Od začiatku bolo jasné, že súboj o zlato bude záležitosťou iba dvoch lodí - Nemcov a Španielov. Slováci sa v tretej dráhe po slabšom štarte rýchlo dostali na tretie miesto, kde však zvádzali tvrdý súboj najmä s Rusmi a Bielorusmi a Austrálčanmi.

Rozdiely v cieli boli minimálne. Španieli skončili za Nemcami o 226 tisícin sekundy. Slováci zdolali Rusov ešte tesnejšie - o 120 tisícin sekundy. Keď slovenská loď dopádlovala spolu s ostatnými k mólu, šťastný Erik Vlček sa z nej prevrhol do vody. Za ním sa ponáhľal tréner Peter Likér. Spolu pózovali fotoreportérom. 

O niekoľko minút neskôr si už kvarteto z lode mohlo navzájom zavesiť na krk bronzové medaily. Na podnose im ich priniesla - tak ako pred piatimi rokmi v Riu - členka MOV Danka Barteková.

Členovia bronzového štvorkajaka s tímom.
Členovia bronzového štvorkajaka s tímom. (Autor: TASR)

Vlček: Som rád, že som nesklamal

Onedlho štyridsaťročný Vlček si vybojoval miesto v štvorkajaku až krátko pred olympiádou v domácej kvalifikácii v mikrosúboji s Csabom Zalkom.

"Je to obrovská úľava, stres bol obrovský, keď človek vie, že má na to, aby získal medialu, tak sa mu to na štarte celé premietne v hlave. Vie, že každá chyba ho môže stáť dobrý výsledok," vravel Komárňan po pretekoch pre RTVS.

"Posledné mesiace boli pre mňa extrémne náročné. Vrátil som sa po tom, čo som si zlomil nohu, musel som zabojovať, aby som si znovu sadol do štvorkajaka. Som rád, že som s týmito chalanmi mohol sedieť v lodi. Oni ma ťahali, boli mojou inšpiráciou a som rád, že som ich nesklamal," dodal Vlček.

Najmladší člen osádky ju ťahal v úlohe háčika. Medzi Balážom a Vlčekom je rozdiel takmer jednej generácie.

"Som neskutočne šťastný a je to fakt úžasné stáť na pódiu na olympijských hrách. Nie každému je to dopriate," vravel Samuel Baláž, ktorý v auguste oslávi 23 rokov.

"Je to najkrajší deň v mojom živote, ale som aj rád, že Erik získal vo svojich posledných olympijských pretekoch medailu," dodal pred televíznou kamerou Adam Botek. 

Aj Denis Myšák má za sebou náročné obdobie. Po striebre na OH 2016 v Riu absolvoval operáciu jedného aj druhého ramena a dokázal sa vrátiť vo výbornej forme. 

"Z oboch medailí som šťastný, nechcem ich porovnávať, naozaj to boli veľmi ťažké preteky," komentoval.

Formula 1 na vode

Súťaž štvorkajakov nazývajú aj formulou 1 na vode. Lode sa kĺžu po hladine rýchlosťou vyše 20 km/h. V Tokiu sa prvý raz pretekalo na päťstometrovej trati, až doteraz bol v programe olympijský kilometer. 

Slovensko chýbalo v ére samostatnosti vo finále jediný raz - v Atlante 1996 kategóriu K4 neobsadilo. 

V Sydney 2000 skončila slovenská štvorrica na 4. mieste, v Aténach 2004 brala bronz, v Pekingu 2008 striebro, v Londýne 2012 skončila šiesta a pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro bola strieborná. 

Pri všetkých štartoch bol členom slovenskej osádky K4 Erik Vlček

Vypočujte si podcast s Erikom Vlčekom

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Rýchlostná kanoistika»Parádna jazda! Štvorkajak vpálil do cieľa na treťom mieste a má bronz