Raz sa smial, inokedy chytal za hlavu. Som z toho smutný, tvrdí Slafkovský

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|30. máj 2021 o 23:02

Slovensko prehralo so Švédskom 1:3.

RIGA. BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti predviedli na majstrovstvách sveta v Rige opäť kvalitný výkon. Tentoraz však na body nestačil.

Zverenci Craiga Ramsayho prehrali so Švédskom 1:3.

Slovákov zdobila rýchlosť, obetavosť a bojovnosť. Po pekných akciách si vypracovali aj viaceré gólové príležitosti. Chýbala im však väčšia efektivita.

Hoci zo šiestich zápasov na šampionáte vyhrali až štyri a získali dvanásť bodov, stále nemajú istý postup do štvrťfinále.

Posledný zápas základnej skupiny odohrajú v utorok o 15.15 proti Česku.

Ak v ňom získajú aspoň bod, nemusia sa spoliehať na zvyšné výsledky a zahrajú si vo štvrťfinále. Prvýkrát od roku 2013. 

Húska bol v úvode nervózny

Po víťazstve nad Dánskom 2:0, urobil tréner Craig Ramsay v zostave viaceré zmeny. Azda najvýraznejšou bolo nasadenie brankára Adama Húsku.

Zažil debut nielen na šampionáte, ale aj v slovenskej reprezentácii. A hoci jeho premiéra nebola víťazná, podal výborný výkon. Bol vyhlásený za najlepšieho slovenského hráča.

„Odkedy som prišiel na Slovensko, čakal som na svoju šancu. A snažil sa byť pripravený, keď príde. Chytalo sa mi dobre, hoci na začiatku som bol nervózny,“ priznal Húska na tlačovej konferencii.

Zápas naposledy odchytal pred vyše mesiacom. Odvtedy sa udržiaval len v tréningoch. Šampionát začal ako tretí brankár na tribúne.

A po zranení Branislava Konráda sa presunul na striedačku. Tentoraz na nej zostal Július Hudáček, hrdina zápasu proti Dánom.

„Julo ma povzbudzoval celý zápas, je to skvelý brankár. Konečne mám debut za sebou, ale po prehre sú to zmiešané pocity,“ dodal 24-ročný Húska.

Expert hráčom nič nevyčíta

Slováci sa Švédom vyrovnali v rýchlosti i tvrdosti. Na ľade medzi oboma súpermi nebol vidieť žiadny viditeľný rozdiel. 

Na konci prvej tretiny dokonca išli Slováci do vedenia po góle Petra Cehlárika. Bol to jeho štvrtý gól na turnaji a celkovo deviatym bodom sa dostal opäť na čelo kanadského bodovania.

Tentoraz však jeho formácia s Marekom Hrivíkom a Róbertom Lantošim nebola až taká nebezpečná. Nedarilo sa im ani v presilovkách. Slováci ich mali k dispozícii až päť.

Mal som veľa šancí, ktoré som zahodil. Som z toho smutný. Keby som strelil góly, mohli sme vyhrať a ísť do štvrťfinále.


Juraj Slafkovský

Nevyužili ani jednu. Švédi boli v početnej výhode nebezpečnejší. Prvý gól ešte strelili tesne po tom, ako naskočil z trestnej lavice Cehlárik.

Pri druhom góle však Slovákov na deväťdesiat sekúnd zavreli v obrannom pásme. Nepomohli ani tri zblokované strely Lišku.

Tretí gól dali Švédi do prázdnej bránky pri slovenskej power-play. „Nič by som hráčom nevyčítal. Nič sa nekončí,“ poznamenal expert RTVS Rastislav Konečný.

Slafkovský: Mrzí ma každá šanca

Najnebezpečnejšia bola štvrtá slovenská formácia v zložení Adam Liška, Dávid Buc a Juraj Slafkovský.

„Gól mu nie je súdený,“ priznal spolukomentátor RTVS Boris Valábik.

„Mal som veľa šancí, ktoré som zahodil. Som z toho smutný. Keby som strelil góly, mohli sme vyhrať a ísť do štvrťfinále,“ naznačil Slafkovský.

Sedemnásťročný tínedžer si zápas užíval. Keď prišiel na striedačku, spoluhráči z útoku ho chválili poklepaním po prilbe.

Keď však zahodil svoju najväčšiu šancu, na striedačke sa chytal za hlavu a neveriacky ňou krútil. „Mrzí ma každá šanca, z ktorej mohol byť gól,“ doplnil.

Jeho tútorom v útoku je Dávid Buc, ktorý šampionát začínal na tribúne. V posledných dvoch zápasoch však podal solídny výkon.

„Buc odvádza skvelú prácu, hoci niektorí ľudia pochybovali o jeho nasadení,“ tvrdí Konečný.

„Buc radí mne i Liškovi. Od zápasu k zápasu sa mi hrá lepšie, na ľade sa cítim komfortnejšie, spoluhráči mi pomáhajú a verím, že ešte niečo ukážem,“ načrtol Slafkovský.

Stále to majú vo svojich rukách

Slováci odohrali druhý zápas za dva dni. Švédi mali v sobotu voľno, takže v závere mohli mať trochu viac energie.

„Ja som nepociťoval únavu. Neviem ako to bolo z hora vidieť. Teraz si však musíme oddýchnuť a pripraviť sa na Čechov,“ doplnil 17-ročný útočník.

V utorok proti Česku potrebujú Slováci na štvrťfinálovú istotu minimálne bod. Je však vidieť, že slovenský tím je nastavený víťazne.

„Stále to máme vo svojich rukách, zápas s Českom musíme vyhrať,“ dodal Húska.

V pondelok môže Slovákom pomôcť aj Rusko, ktoré hrá so Švédskom.

Ak Švédi nezvíťazia v riadnom hracom čase, Slováci majú isté štvrťfinále bez ohľadu na výsledok s Českom.

Viac o MS v hokeji

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Raz sa smial, inokedy chytal za hlavu. Som z toho smutný, tvrdí Slafkovský