Pomoc iných? S našou hrou môžeme zdolať každého, tvrdí Ramsay

Tréner Craig Ramsay počas zápasu Slovensko - Švédsko na MS v hokeji 2021.
Tréner Craig Ramsay počas zápasu Slovensko - Švédsko na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)
Boris Vanya|31. máj 2021 o 00:10

Staráme sa len o seba, to je náš džob, vraví Kanaďan.

RIGA, BRATISLAVA. Kanadský tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay je odvážny muž.

Nebál sa vziať do Rigy viacero mladých hráčov, ktorí zažívajú premiéru na veľkom turnaji. Nebojí sa miešať zostavou počas šampionátu a k zaujímavému ťahu sa odhodlal aj pred zápasom proti Švédsku.

Do bránky poslal 24-ročného Adama Húsku, ktorý predtým neodchytal za seniorský výber ani zápas a do Rigy odcestoval v pozícii brankárskej trojky.

Slováci prehrali so Švédmi 1:3, ale Húska nesklamal. Po zápase si prevzal aj ocenenie pre najlepšieho hráča slovenského tímu.

"Chytal veľmi dobre. Je to veľký chlapík, tvrdo tu trénoval a pôsobil dobre. Chceli sme Hudymu (brankár Hudáček, pozn.) dopriať oddych, rozhodli sme sa na odporúčanie trénera brankárov.

Adam sa chopil šance, svojimi zákrokmi dal tímu sebadôveru, hráči sa mohli na neho spoľahnúť," vravel na tlačovej konferencii po zápase 70-ročný Kanaďan. 

Stačilo nadvihnúť puk

Slováci potrebovali na štvrťfinálovú istotu získať aspoň bod, no od začiatku bojovali o všetky tri. Najmä v prvej tretine úplne eliminovali švédske útočné snahy a vďaka gólu Petra Cehlárika viedli. 

Najproduktívnejší hráč slovenského tímu skóroval so šťastím po individuálnej akcii, keď nahodil puk pred švédsku bránku a ten si po odraze našiel cestu za chrbát brankára Reideborna.

Ďalšie góly však už Slováci nepridali, hoci šancí mali dosť. Severania si už nemohli dovoliť ďalšie zaváhanie, postupne sa dostali do tempa a otočili skóre v presilovkách.

"Hrali sme dobrý zápas. Páčil sa mi spôsob, ako sme hrali. Ten entuziazmus, korčuľovanie, napádanie súpera, vytváranie šancí, tímová hra.

Ale nedarí sa nám dávať góly. Mali sme veľa príležitostí, asi trikrát ležal súperov brankár na ľade a stačilo nadvihnúť puk," vravel Ramsay. 

Staráme sa len o seba

V treťom dejstve, keď silnel švédsky tlak, už chýbal na ľade pre zranenie Miloš Roman, po zápase zostal na ľade s bolestivou grimasou aj ďalší útočník Róbert Lantoši.

Slovenský tím navyše opustil po zápase Pavol Skalický, ktorý sa z rodinných dôvodov vracia domov.

"Naši traja centri odviedli skvelú prácu, taký hráč ako Miloš Roman nám na ľade chýbal," dodal tréner Ramsay.

Po prehre so Švédmi Slováci stále nemajú istotu štvrťfinále. Potrebujú bodovať vo svojom poslednom zápase v skupine v utorok proti Čechom, alebo dúfať, že v pondelok Dáni zaskočia Čechov, či Rusi získajú aspoň bod so Švédmi.

"Veríme v to najlepšie, ale nechceme sa spoliehať na pomoc iných. Staráme sa len o seba, to je náš džob. Musíme sa naďalej držať nášho spôsobu hry, často strieľať.

Nie každá strela má gólové parametre, ale musíme to skúšať. Videli ste, ako padol náš prvý gól. Treba si počkať na dorážky, prinútiť brankára k chybe. Verím, že s našou hrou môžeme zdolať každého," povedal kanadský kouč. 

Priebežná tabuľka A-skupiny

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Pomoc iných? S našou hrou môžeme zdolať každého, tvrdí Ramsay