Švédi už špekulujú: Čo ak sa Slováci a Česi dohodnú na remíze?

Momentka zo zápasu Slovensko - Švédsko na MS v hokeji 2021.
Momentka zo zápasu Slovensko - Švédsko na MS v hokeji 2021. (Zdroj: TASR)
Miloslav Šebela|30. máj 2021 o 23:20

Mužom zápasu proti Slovákom bol brankár Reideborn.

RIGA, BRATISLAVA. „Bude to triler. Mimoriadne vyrovnaný zápas,“ predpovedal pre švédsku televíziu SVT bývalý švédsky reprezentant Nils Eckman. 

Už pred súbojom proti Slovensku vedeli švédski hokejisti, že ak stratia body, prídu o možnosť postúpiť do štvrťfinále majstrovstiev sveta.

V denníku Aftonbladet radil tréner Leksandu Björn Hellkvist, že cesta k víťazstvu nad Slovákmi vedie cez vypojenie Mareka Hrivíka z hry.

Bez Hrivíka je bezmocný aj Cehlárik

„Bez neho je Peter Cehlárik bezmocný,“ tvrdil Hellkvist 

„Treba ho napádať, nedať mu priestor, potom nebude môcť prihrať Cehlárikovi a ten bude tiež bezmocný,“ dodal.

Hellkvist slovenskú dvojicu veľmi dobre pozná. V Leksande ich v uplynulej sezóne trénoval. Cehlárik síce napokon strelil v prvej tretine vedúci gól, ale Švédi dokázali skóre otočiť a zvíťazili 3:1.

„Ak chceme hrať vo štvrťfinále, musíme hrať oveľa lepšie. A to platí už o zajtrajšom zápase (proti Rusku – pozn. red.). A potom musíme pridať ešte viac,“ hodnotil zápas proti Slovákom pre SVT bývalý hráč Philadelphie Mikael Renberg.

V zápase mal viacero kritických postrehov. Stále videl rezervy na hre švédskeho tímu. „O našom postupe nerozhodne v konečnom dôsledku náš zápas," doplnil majster sveta z roku 1998. 

Bez brankára by sa už do zápasu nevrátili

Hráči po zápase uznali, že nezačali najlepšie.

„Slováci mali veľmi dobrý vstup do zápasu. Hrali agresívne a boli lepší. V druhej tretine po našom vyrovnávajúcom góle sa to zlomilo, zlepšili sme pohyb.

Podržal nás brankár, pochytal veľa šancí,“ hodnotil zápas strelec druhého gólu Victor Olofsson.

Švédsky gólman Adam Reideborn kryl 29 striel.

„Bol absolútne fantastický,“ chválil ho expert švédskej televízie SVT Jonas Andersson.

„V druhej tretine boli momenty, ktoré rozhodli tento zápas. Ak by sme dostali gól na 1:2, garantujem vám, že už by sme výsledok neotočili,“ dodal.

Aj tréner švédskej reprezentácie Johan Garpenlöv uznal, že najsilnejším hráčom tímu bol práve Reideborn.

Hneval sa však na výkon mužstva v prvej tretine.

„Možno dve – tri striedania boli dobré, ale potom nás Slováci zatlačili. Nestíhali sme za nimi, boli rýchlejší, prehrávali sme s nimi súboje. Až v ďalších dvoch tretinách sme hrali aktívnejšie a boli sme silnejší v súbojoch. A bol to aj kolektívny výkon. Tak sme mali hrať od začiatku,“ hovoril Garpenlöv na tlačovej konferencii.

Nemusí im stačiť ani víťazstvo nad Rusmi

Situácia v A-skupine MS 2021 je zamotaná. Postup nemajú istý ani prvé tímy tabuľky. Švédi sú napriek výhre stále v nepriaznivej situácii.

S deviatimi bodmi poskočili síce na 4. miesto, ale do konca skupinovej fázy hrajú už len proti Rusku.

A ani víťazstvo im na postup do štvrťfinále nestačí. Budú musieť čakať na zápasy českého aj slovenského tímu. Ak by Česko predtým zdolalo Dánov, môžu si priaznivým výsledkom zaistiť postup v poslednom zápase skupiny Česi aj Slováci.

„Náš postup môže závisieť od stretnutia Čechov a Slovákov. Ak sa v ňom zrodí remíza, tak obaja postúpia. Nemám rád konšpiračné teórie, ale ešte do roku 1993 tvorili jeden štát. A hoci nehovoria spoločnou rečou, majú k sebe blízko ako Švédsko a Nórsko,“ pripomína komentátor denníka Aftonbladet Mats Wennerholm.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Švédi už špekulujú: Čo ak sa Slováci a Česi dohodnú na remíze?