Maďarky dokonale prečítali Slovenky. Palgutová: Boj o postup nevzdávame

Karin Palgutová bola najviac bodujúcou hráčkou Slovenska v zápase Slovensko - Maďarsko na ME vo volejbale žien 2021.
Karin Palgutová bola najviac bodujúcou hráčkou Slovenska v zápase Slovensko - Maďarsko na ME vo volejbale žien 2021. (Autor: TASR/HINA)
Daniel Dedina|21. aug 2021 o 01:45

Slovenské volejbalistky čakajú zápasy proti favoritkám.

BRATISLAVA. V čase, keď napríklad české reprezentantky už mali za sebou dva zápasy, nastúpili slovenské volejbalistky v piatok večer na svoj úvodný duel na majstrovstvách Európy 2021.

Ich súperom bolo Maďarsko.

„Slovenský tím preferuje útočnú hru. Snažíme sa na to pripraviť, o súperovi vieme všetko,“ vravel pred stretnutím poľský tréner maďarského tímu Jakub Gluzsak.

„Nehľadali sme už nové riešenia, všetko je dané. Sme pripravení na turnaj a je čas hrať,“ kontroval taliansky tréner Slovenska Marco Fenoglio.

Skvelou obranou otupili súpera

Zápas naplnil Gluzsakove slová. Maďarky boli výborne pripravené. Hrali maximálne účelne. Prezentovali sa skvelou obranou na sieti i v poli. Štatistiku blokov ovládli suverénne 15:3.

V útoku boli variabilnejšie a sebavedomejšie. Stretnutie si užívali, kým na tvárach Sloveniek sa často zračila nervozita. Dôležitosť duelu im zväzovala ruky.

„V obrane sme si nepostrážili technické údery Maďariek. Mali sme problémy na prihrávke a na bloku,“ hodnotil Fenoglio pre svf.sk.

Netajil sklamanie. Slovenský tím bol podľa postavenia vo svetovom rebríčku FIVB favoritom. Pred začiatkom šampionátu mu patrilo 24. miesto, kým Maďarsku až 41. Aktuálne už vyzerá o čosi inak. Slovensko v ňom kleslo o tri priečky, Maďarsko poskočilo o osem.

„Bol to dôležitý zápas a nehrali sme dobre. Spravili sme veľa chýb, nedodržiavali sme pokyny,“ priznal Fenoglio.

Slovenky vstúpili do ME 2021 prehrou proti Maďarsku.
Slovenky vstúpili do ME 2021 prehrou proti Maďarsku. (Autor: TASR/HINA)

Aj keď mali náskok, nestačilo to

Maďarky si dávali veľký pozor na hráčky, ktoré v uplynulých troch rokoch ovládli anketu o najlepšiu volejbalistku Slovenska - Nikolu Radosovú a Máriu Žernovič.

Obe veľmi dobre poznajú z maďarskej ligy. Počas oddychových časov ich na to neustále upozorňoval aj ich tréner.

Po vyhratom treťom sete sa zdalo, že Slovenky našli recept na húževnatého súpera a zápas by mohli dotiahnuť do tajbrejku.

V štvrtom sete viedli 9:5, Maďarky však sériou šiestich bodov otočili na 11:9. Za stavu 15:13 získali štyri body v rade a definitívne naklonili misky váh na svoju stranu. Využili hneď prvý mečbal.

„Maďarky hrali dobre, no my sme im cestu k víťazstvu uľahčili zbytočnými chybami. V druhom aj štvrtom sete sme prišli o náskok štyroch či piatich bodov,“ uvedomoval si Fenoglio, ktorý aj za nepriaznivého stavu burcoval družstvo.

„Súperky boli o niečo živšie v obrane, veľa vychytali. Nám chýbal dôraz v dôležitých momentoch a koncovkách. Maďarky hrali naozaj dobre a výhru si zrejme zaslúžili,“ vravela so 16 bodmi najlepšie bodujúca slovenská hráčka Karin Palgutová. 

Turnaj sa nekončí, všetko je otvorené

Slovenské volejbalistky prehrali úvodný zápas na majstrovstvách Európy po dlhých osemnástich rokoch. Pri predchádzajúcich troch účastiach vstúpili do turnaja víťazne.

„Začalo sa to vynikajúco, skončilo nádherne,“ napísal maďarský server Nemzeti Sport.

„Slovensko má veľmi dobrý tím a nie vždy sme jeho akciám dokázali zabrániť správnymi blokmi. Napriek tomu, že sme štvrtý set nezačali najlepšie, náš prístup bol vynikajúci. Bojovali sme,“ tešil sa Gluzsak.

Slovenské volejbalistky ešte odohrajú v skupine na ME vo volejbale žien 2021 štyri zápasy.
Slovenské volejbalistky ešte odohrajú v skupine na ME vo volejbale žien 2021 štyri zápasy. (Autor: TASR/HINA)

Slovenský tím si prehrou skomplikoval vyhliadky na postup zo skupiny, ale situáciu má naďalej vo vlastných rukách. Zo šesťčlennej skupiny prenikne do vyraďovacej fázy najlepšia štvorica tímov.

„Zloženie skupiny je také, že sú v nej súperi, ktorých musíme zdolať, ak chceme postúpiť,“ hovorila spolukomentátorka RTVS a bývalá volejbalová reprezentantka Veronika Hrončeková.

Narážala na to, že v najbližších dňoch budú Slovenky čeliť favorizovaným tímom.

V nedeľu nastúpia proti domácemu Chorvátsku (17.00 hod.), o deň neskôr vyzvú Taliansko (17.15. hod.). Potom prídu na rad papierovo prijateľnejší súperi.

„Turnaj sa ešte nekončí, aj keď teraz nás čakajú súperi iného levelu. Musíme byť koncentrovaní a pokúsiť sa odovzdať maximum. A potom zabojovať proti Švajčiarsku a Bielorusku," povedal Fenoglio.

„Proti Chorvátkam to nebude jednoduché, musíme do toho ísť s čistou hlavou. Boj o postup je ešte otvorený, určite nič nevzdávame,“ skonštatovala pre svf.sk Palgutová.

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Maďarky dokonale prečítali Slovenky. Palgutová: Boj o postup nevzdávame