Hneď na úvod prichádza kľúčový duel. Môže pootvoriť cestu k postupu

Slovenky vstúpia do ME 2021 zápasom proti Maďarsku.
Slovenky vstúpia do ME 2021 zápasom proti Maďarsku. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|20. aug 2021 o 07:20

Hala pripomína Bratislavu, bude však bez divákov.

BRATISLAVA. Šesť tímov, päť súperov. Minimálne dvoch potrebujú preskočiť, ak chcú postúpiť do rozhodujúcej fázy majstrovstiev Európy.

Slovenské volejbalistky zažili pred dvoma rokmi vydarený šampionát. Na spanilú jazdu z Bratislavy chcú nadviazať v chorvátskom Zadare, ktorý bude dejiskom zápasov C-skupiny.

Hneď na úvod ich čaká nesmierne dôležité stretnutie.

V piatok večer o 20.15 hod. budú zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia čeliť súperovi podobnej výkonnostnej kategórie. Nastúpia proti Maďarsku.

Karty sú rozdané. Ako obstoja Slovenky?

„Favoritkami skupiny sú Talianky a Chorvátky. Pri ostatných tímoch veľké rozdiely nie sú. Bude to veľký boj o každú loptu.

Naše šance na postup sú vysoké,“ tvrdí univerzálka Romana Krišková, jedna zo šiestich slovenských debutantiek na majstrovstvách Európy.

V zápase Maďarska proti Slovensku ťažko hľadať favorita.

Papierové prognózy sú mierne na strane Maďariek, ktoré sa však vo svetovom rebríčku FIVB nachádzajú o sedemnásť priečok nižšie než ich súperky. Patrí im 41. miesto, zatiaľ čo Slovensku 24.

Špeciálny bude tento duel pre trio slovenských hráčok, ktoré v uplynulej sezóne účinkovali v najvyššej maďarskej súťaži. Všetky ju zakončili ziskom medaily.

Nikola Radosová (Níreďháza) sa tešila z titulu, Barbora Koseková (Békešská Čaba) získala striebro a Mária Žernovič (Vasas Budapešť) bronz.

„Cítim, že je to malé finále. V tábore súperiek mám bývalé spoluhráčky i kamarátky. Bude to špecifický a veľmi dôležitý zápas z hľadiska postupu zo skupiny,“ vravela pre Sportnet reprezentačná kapitánka Koseková.

More majú na skok

Slovensky po príchode do Chorvátska absolvovali antigénové testovanie na koronavírus. Pravidelne ho budú podstupovať počas celého účinkovania na šampionáte.

Ubytovali sa v hoteli s výhľadom na Jadranské more a od stredy trénujú v hale Krešimira Čosiča. Tá má kapacitu 8 500 miest, ale počas zápasov ME bude ako jediná zívať prázdnotou.

Slovenské volejbalistky sa už aklimatizovali v Zadare.
Slovenské volejbalistky sa už aklimatizovali v Zadare. (Autor: SVF)

V ostatných dejiskách - srbskom Belehrade, bulharskom Plovdive i rumunskom Kluži - je povolený vstup divákov.

„Hala je obrovská a krásna, všetko je výborne nachystané. Pripomenulo mi to Bratislavu. Vyvoláva to vo mne pocity spred dvoch rokov,“ priznala libero Michaela Španková.

Kriškovej fandí aj brat

Zápas Maďarsko - Slovensko je na programe ako posledný v úvodnom kole skupinových bojov. Oba tímy mali v uplynulých dňoch ešte posledný priestor na vyladenie detailov.

„Pomaly to už prichádza, snažíme sa na to v hlavách nastaviť. Najväčšia nervozita sa dostaví asi až pred zápasom,“ skonštatovala Španková.

 „Museli sme si zvyknúť na veľkosť haly, svetlá i ozvučenie. Na prvom tréningu bolo cítiť, že sme ešte po ceste, ale teraz je to už lepšie,“ poznamenala Krišková, ktorej brat Tomáš je kapitánom mužskej reprezentácie Slovenska.

„Stretli sme sa na letisku vo Viedni, keďže cestovali na prípravný turnaj do Severného Macedónska. Dali sme si aspoň rýchlu kávu,“ usmiala sa rodáčka z Liptovského Mikuláša.

„Je to super, fandíme si navzájom. Aj rodičia sú veľmi radi z toho, že sa nám obom darí,“ dodala Krišková.

Tréner Maďarska: O Slovensku vieme všetko

„Slovenský tím preferuje útočnú hru, útočný je aj ich servis. Snažíme sa na to pripraviť. Na prvý zápas budeme dobre pripravení, o súperovi vieme všetko,“ vyhlásil pred zápasom so Slovenskom poľský tréner Maďarska Jakub Gluzsak.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Hneď na úvod prichádza kľúčový duel. Môže pootvoriť cestu k postupu