Slovensko na MS v hokeji 2023
Slovensko
MS v hokeji 2023
12.05.2023, Skupina B
2 - 3
2:3, 0:0, 0:0
Česko na MS v hokeji 2023
Česko

Slováci v derby dvakrát viedli, proti Čechom však nezískali ani bod

Šarvátka v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
Šarvátka v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|12. máj 2023 o 17:44 (aktualizované 12. máj 2023 o 18:28)

Slovensko dnes nestačilo na Česko na MS v hokeji 2023, pozrite si priebeh a konečný výsledok. Slovákom nestačili ani góly Chromiaka a Rosandiča.

MS v hokeji 2023 - skupina B

Slovensko - Česko 2:3 (2:3, 0:0, 0:0)

Góly: 5. Chromiak (Kňažko, Cehlárik), 11. Rosandič (Lantoši) - 7. Červenka (Kubalík, Chytil), 14. Sedlák (Flek, Kundrátek), 19. Sedlák (Kubalík, Tomášek)

Rozhodovali: Fernandez (USA), Schrader (Nemecko) - Briganti (USA), Kroyer (Dán.), vylúčení: 1:3 na 2 min, navyše Rosandič (SR) 5 min + DKZ za faul kolenom, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1

Diváci: 7800

Slovensko: Škorvánek - Kňažko, Koch, Grman, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš - Pánik, Hrivík, Kelemen - Hudáček, Sukeľ, Cehlárik - Chromiak, Tamáši, Regenda - Lantoši, Čacho, Okuliar

Česko: Hrubec - Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán, Zbořil, Němeček, Knot - Kubalík, Chytil, Červenka - Smejkal, Špaček, Chlapík - Sobotka, Sedlák, Tomášek - Flek, Černoch, Beránek

RIGA. Slovenskí reprezentanti prehrali v úvodnom zápase skupiny B na MS v hokeji 2023 v derby s Českom 2:3.

Všetky góly padli v prvej tretine. Slováci po góloch Martina Chromiaka a Mislava Rosandiča viedli 1:0 aj 2:1, ale nakoniec nezískali ani bod.

O triumf Česka sa zaslúžil najmä dvojgólový Lukáš Sedlák.

Slováci boli strelecky aktívnejší (vyhrali na strely 26:22), no Česi si vypracovali viac čistých šancí a okrem troch presných zásahov trafili štyrikrát aj žŕdku.

Postfederálne derby okorenilo viacero tvrdých zákrokov a šarvátok, duel nedohral obranca Mislav Rosandič, ktorý dostal v 19. minúte za faul kolenom na Jiřího Černocha trest na 5 minút + do konca zápasu.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023

Za najlepších hráčov stretnutia vyhlásili Mária Grmana a Sedláka.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho odohrajú ďalší zápas v B-skupine už v sobotu, o 19.20 SELČ narazia v Arene Riga na domácich Lotyšov. Česi nastúpia najbližšie v nedeľu o 19.20 proti Kazachstanu.

Pozrite si kompletný program šampionátu, výsledky a tabuľky.

FOTO: Momentky zo zápasu Slovensko - Česko

Fanúšikovia pred zápasom Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
Fanúšikovia pred zápasom Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
Radosť slovenského útočníka Martina Chromiaka po góle v zápase proti Česku.
Marek Hrivík (27) a Miloš Kelemen bojujú pred bránou Slovenska v zápase proti Česku.
Radosť slovenských hokejistov v zápase proti Česku na MS 2023.
Tvrdý zákrok slovenského obrancu Patrika Kocha na českého hráča Filipa Chlapíka.
Slovenskí reprezentanti sa tešia po strelenom góle na MS v hokeji 2023.
Bankár Stanislav Škorvánek inkasuje gól z hokejky Lukáša Sedláka  v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
Českí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
Richard Panik of Slovakia, right, battles with Dominik Kubalik of Czech Republic during the group B match between Slovakia and the Czech Republic at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 12, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Patrik Koch of Slovakia, in blue, fights for a puck with Filip Chlapik of Czech Republic, in red, during the group B match between Slovakia and the Czech Republic at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 12, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Roman Cervenka of Czech Republic, center, celebrates a goal during the group B match between Slovakia and the Czech Republic at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 12, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Českí a slovenskí fanúšikovia na MS v hokeji 2023.

Tabuľka skupiny B na MS v hokeji 2023

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023

I. tretina:

V susedskom derby ako prví pohrozili Česi, Škorvánek predviedol prvé ťažšie zákroky po strelách Jordána a Kubalíka. Po šarvátke pred jeho bránkou putoval na trestnú lavicu Chytil a Slováci hneď svoju prvú presilovku využili.

Kňažko nabil v 5. minúte Chromiakovi, ktorý strelou z prvej prekonal Hrubca, aj vďaka cloniacemu Regendovi - 1:0. Slováci viedli iba necelé dve minúty.

V 7. min prepadli vzadu, Česi sa dostali do rýchleho prečíslenia 3 na 2 a Červenka po kombinácii na jeden dotyk s Kubalíkom zakončil presne k bližšej žrdi. Ramsayho tím to nijako nevykoľajilo, naopak, vysokým napádaním a neúnavným korčuľovaním neustále robil rivalovi problémy.

V 11. min Rosandič nahodil puk na bránku, Hrubec pod tlakom zazmätkoval a sám si hokejkou zrazil puk pomedzi betóny - 2:1. V derby sa riadne iskrilo, zaujal najmä tvrdý zákrok Kocha na Chlapíka, po ktorom išiel na trestnú oplácajúci Kempný.

Slováci si vo vlastnej presilovke nedali pozor na Fleka, ktorý po dokorčuľovaní puku prihral Sedlákovi a ten ho spoza bránky zasunul do siete aj s prispením betónu Škorvánka - 2:2. Odpoveďou boli šance Cehlárika a Okuliara, obaja v koncovke neuspeli.

V 19. min stret Rosandiča s Černochom posúdili rozhodcovia ako faul kolenom a slovenský obranca dostal trest na 5 min + DKZ.

Česi sa v presilovke po nacvičenom signále ujali prvýkrát vedenia zásluhou Sedláka. Blízko k štvrtému gólu bol Chlapík, po ktorého teči skončil puk na hornej žŕdke.

II. tretina:

Česká presilovka pokračovala v druhej tretine, Slováci sa už zvyšku ubránili. Súper aj po jej skončení pokračoval v tlaku, po Zbořilovej strele sa puk dokĺzal na žŕdku a následne mimo bránky.

Škorvánek mal šťastie, konštrukcia zazvonila v 27. min aj po zakončení Chytila, ktorý opečiatkoval obe žŕdky. Slováci sa až v polovici stretnutia vymanili z tlaku, tempo postupne odpadlo.

V 32. min Hudáček chrbtom k Hrubcovi zbytočne hľadal prihrávkou spoluhráča, následne Okuliar po rýchlom prečíslení vypálil nad bránku. Počas 2. tretiny vrátil do českej zostavy útočník Černoch.

III. tretina:

Slováci sa v tretej dvadsaťminútovke snažili diktovať tempo hry. V 45. min neistému Hrubcovi vypadol puk po strele Cehlárika, no Pánik ho nedokázal zblízka doraziť do odkrytej siete.

Hráči v modrých dresoch sa s pribúdajúcim časom stále ťažšie presadzovali v útočnom pásme, súper dobre vykrýval priestor pred Hrubcom a sám podnikal nebezpečné výpady. V 51. min musel Škorvánek hasiť po brejku Sedláka.

Vietor z plachiet zobralo Slovákom vylúčenie Hudáčka, po ktorom sa museli brániť vo štvorici, tlaku odolali aj vďaka obetavému Kochovi, ktorý obranným zákrokom nedovolil skórovať dorážajúcemu Tomáškovi.

Škorvánek potom zneškodnil aj brejk Sobotku, následne si slovenská striedačka vybrala oddychový čas.

Slováci v závere odvolali brankára, no ani power play im vyrovnanie nepriniesla, keď Pánik tesne minul bránku, a tak vo svojom prvom zápase na šampionáte vyšli bodovo naprázdno.

Hlasy po zápase

/zdroj: RTVS/

Andrej Podkonický, asistent trénera Slovenska: "Myslím si, že sme mali dobru prvú tretinu, boli sme lepším mužstvom, vytvorili sme si viac šancí. Dali sme gól z presilovky, škoda, že sme hneď inkasovali. Potom sme dostali gól v našej presilovke, následne sme dali lacný gól, keď si to český brankár strelil do bránky. Rozhodla zrejme päťminútová presilovka, v ktorej sme síce dostali iba jeden gól, ale Česi prebrali iniciatívu, zavreli nás párkrát v pásme. Tretia tretina bola vyrovnaná, škoda, že sa nám nepodarilo vyrovnať. Určite sme si bod zaslúžili, takže je to smoliarsky zápas."

Oliver Okuliar, útočník Slovenska: "Myslím si, že sme boli viac ako vyrovnaným súperom a zaslúžili sme si bod. Začiatok na MS býva zväčša opatrný, teraz tomu tak nebolo, po prvej tretine začali hrať oba tímy disciplinovanejšie. Určite je na čom stavať do ďalších zápasov."

Stanislav Škorvánek, brankár Slovenska: "Pre mňa osobne to bol ťažký duel. Prvá tretina nebola podľa mojich predstáv. Boli sme v nej jasne lepší, ale prehrali sme ju 2:3. Potom to bolo vyrovnané a siahali sme na vyrovnávajúci gól, škoda. Pri prvom góle som to podcenil, myslel som si, že to bude zakončovať k prvej žŕdke a on to šikovne využil. Porovnávať s extraligou sa to nedá, ale urobil som maximum. Spravil som dve pozičné chyby, súper obe využil, čo ma mrzí. Verím, že budeme zbierať víťazstvá. Snažil som sa nastaviť na zápas a nevnímať to okolo, pretože stále neverím, čo sa okolo mňa deje."

Craig Ramsay v zápase základnej B-skupiny Slovensko - Česko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.
Boris Vanya12.05.20238
RamsayRamsay videl na výkone Slovákov veľa pozitív.
Boris Vanya12.05.20238
Brankár Stanislav Škorvánek v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023. rozhovor
Stanislav Benčat12.05.20238
ŠkorvánekAtmosféra bola úžasná, zapamätám si ju veľmi dlho.
Stanislav Benčat12.05.20238
Ján Lašák.
12.05.2023
LašákZápas Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023 hodnotí pre Sportnet Ján Lašák.
12.05.2023
Obranca Patrik Koch blokuje strelu českého hráča.
Nikola Baďová12.05.20233
Valábik a GáboríkO prehre Slovenska rozhodla prvá tretina.
Nikola Baďová12.05.20233
Český útočník Filip Chytil v súboji so slovenským obrancom Patrikom Kochom na MS v hokeji 2023.
Boris Vanya12.05.2023
ČesiŠimon Hrubec si dal kuriózny vlastný gól.
Boris Vanya12.05.2023
Radosť slovenského útočníka Martina Chromiaka po góle v zápase proti Česku.
12.05.2023
GólySlovenskí reprezentanti hrali prvý zápas na MS v hokeji 2023, v derby nestačili na Čechov 2:3. Pozrite si všetky góly.
12.05.2023
Filip Chlapík ostal po hite od Patrika Kocha v zápase majstrovstiev sveta otrasený.
Miloslav Šebela12.05.202317
Ohlasy médiíNaozaj drsný začiatok MS, píšu Fíni.
Miloslav Šebela12.05.202317
Českí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
12.05.2023
ZnámkovanieSlováci na MS v hokeji 2023 v úvodnom dueli podľahli Česku 2:3.
12.05.2023
Slovenskí hokejisti po zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
12.05.20231
TabuľkaPozrite si, ako vyzerá aktuálna tabuľka skupiny B na MS v hokeji 2023. Na ktorom mieste je Slovensko?
12.05.20231
Patrik Koch a brankár Stanislav Škorvánek v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
12.05.2023
VideoVideo, zostrih a góly zo zápasu skupiny B Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023 dnes.
12.05.2023
František Gajdoš (vpravo) a David Tomášek v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
12.05.20233
FOTOPozrite si fotogalériu zo zápasu Slovensko - Česko v skupine B na MS v hokeji 2023.
12.05.20233
Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Slováci v derby dvakrát viedli, proti Čechom však nezískali ani bod