Keď sa Slovan nedostane do skupiny v Európe, bude to veľká hanba

Jaba Kankava.
Jaba Kankava. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|19. júl 2021 o 15:35

Slovan má tri možnosti na európsku skupinu.

BRATISLAVA. Majú najvyšší rozpočet v histórii klubu. A cieľom je postup do jednej zo základných skupín európskych pohárov.

Futbalisti Slovana Bratislava majú na to tri pokusy. Stačí, keď uspejú v jednom z nich a cieľ majú splnený. Prvá možnosť je cez Ligu majstrov.

V nej Slovan v prvom predkole vyradil írsky Shamrock Rovers po domácom víťazstve 2:0 a prehre u súpera 1:2.

V druhom predkole ho čaká švajčiarsky majster Young Boys Bern. Prvý zápas sa hrá v stredu v Bratislave o 20.30 hod. Odveta o týždeň v Berne.

V prípade postupu sa slovenský majster stretne v treťom predkole Ligy majstrov s víťazom dvojzápasu medzi rumunským CFR Kluž a Lincoln Red Imps z Gibraltáru.

Majster Rumunska alebo Gibraltáru?

Obaja súperi sú papierovo prijateľnejší ako Young Boys Bern, ktorý posledné roky dominuje vo švajčiarskej lige. Naposledy ju vyhral s 31-bodovým náskokom.

Na postup do skupinovej fázy Ligy majstrov však bude musieť Slovan zvládnuť ešte aj ďalšieho náročného súpera v play off, ktorého meno zatiaľ nepozná.

Oveľa prijateľnejšia cesta pre Slovan je taká, že si zahrá v základnej skupine jednej z dvoch ďalších európskych súťaží. 

Slovan Bratislava postúpil v prvom predkole Ligy majstrov cez írsky Shamrock Rovers.
Slovan Bratislava postúpil v prvom predkole Ligy majstrov cez írsky Shamrock Rovers. (Autor: TASR)

V prípade vypadnutia s Young Boys pokračujú slovanisti v treťom predkole Európskej ligy. V ňom sa paradoxne môžu stretnúť so slabším tímom z dvojice CFR Kluž a Lincoln Red Imps.

Gibraltársky majster v prvom predkole vyradil luxemburskú Folu. Doma dokonca zvíťazil suverénne 5:0.

Napriek tomu by pre rumunského šampióna nemal byť vážnejším súperom. A takisto aj pre Slovan, keby neprešiel cez Young Boys.

Postup do skupiny je povinná misia

Hodnota kádra Lincoln Red Imps je podľa transfermarktu približne milión eur. Hodnota hráčov Slovana je podľa tohto portálu 13,8 mil. eur. Reálnejšie je to však ešte viac.

Pre Slovan hovoria aj väčšie skúsenosti s európskymi súťažami. Aj preto by bola prehra s týmto tímom pre Slovan veľkou hanbou.

Ak by slovenský majster uspel, postúpil by do play off o Európsku ligu. Ak v ňom uspeje, zahrá si skupinovú fázu druhej najprestížnejšej európskej súťaže.

Ak by v tomto dvojzápase aj neuspel, má istotu základnej skupiny Európskej konferenčnej ligy, ktorá vznikla len v tejto sezóne.

Ak by Slovan náhodou neuspel aj proti gibraltárskemu majstrovi, stále by si zahral posledné predkolo o postup do skupiny Európskej konferenčnej ligy.

Dostať sa do jednej zo skupín európskych pohárov sa v súčasnosti javí pre Slovan ako povinná misia. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Keď sa Slovan nedostane do skupiny v Európe, bude to veľká hanba