Šechný sa lúčil s kariérou, pozdravil ho aj Sagan

Richard Šechný.
Richard Šechný. (Autor: TASR/Roman Hanc)
Róbert Andrejov|1. sep 2018 o 20:23

Hokejová legenda dala exhibičnú bodku v Michalovciach.

Veľkolepá rozlúčka s Richardom Šechným: fotogaléria

2.9.2018

MICHALOVCE. Na michalovskom zimnom štadióne sa v sobotu uskutočnila veľkolepá rozlúčka s legendárnym hokejistom Richardom Šechným, ktorý pred pár mesiacmi definitívne ukončil svoju bohatú hráčsku kariéru.

V rozlúčkovej exhibícii vyskladal hviezdny Šechný team, ktorý nastúpil proti miestnemu účastníkovi druhej najvyššej súťaže HK Dukla Ingema Michalovce.

Prvú polovicu zápasu odohral po boku Töröka, Šatana či Bartoša, druhú v drese zemplínskeho prvoligistu, kde aktuálne pôsobí ako asistent trénera Miroslava Chudého.

Vydarená akcia priniesla mnoho pekných akcií aj úsmevných situácií a na záver aj veľký aplauz pre lúčiacu sa legendu s číslom 24.

Zahral si so synmi

Program na michalovskom štadióne odštartoval už o druhej popoludní, keď sa začala autogramiáda hráčov oboch mužstiev, počas ktorej vystupovala aj kapela Iconito.

Desiatky fanúšikov získali cenné podpisy od hokejových velikánov. Podpisovali sa kartičky, šály, dresy či šiltovky.

O 17. hodine už za veľkého potlesku začali na ľad po jednom nastupovať hráči oboch tímov, ako posledný vykorčuľoval muž, ktorému celý večer patril.

Pri čítaní jeho hokejového životopisu a premietania najpamätnejších gólov na veľkej obrazovke celý štadión postojačky tlieskal.

Šechného na diaľku pozdravil aj fenomenálny cyklista Peter Sagan so svojím masérom Marošom Hladom, michalovským rodákom.

Úvodné buly vhodili prezident SZĽH Martin Kohút a šéf spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner. Legenda mala skrátka rozlúčku, akú si zaslúžila.

„Som veľmi rád, že sa túto akciu podarilo zorganizovať a do Michaloviec sme zlanárili množstvo hokejových hviezd. Nebolo jednoduché zohnať hráčov, pretože mnohí mi museli povedať nie kvôli svojim povinnostiam. Dvaja hráči dokonca odriekli účasť na poslednú chvíľu. Deň pred zápasom sa rozhodli Košice neuvoľniť Ladislava Nagya, keďže v tom čase hrali Tatranský pohár v Poprade, a Richard Zedník sa ospravedlnil pre zdravotné problémy. Ostatní však prišli. Všetci sú to skvelí chlapci, s ktorými som prežil super časy či už v kluboch alebo v reprezentácii. Som rád, že sa mojej rozlúčky zúčastnili. Veľmi si to vážim,“ povedal Šechný, ktorý v našej najvyššej súťaži odohral 837 zápasov a nazbieral v nich 799 bodov.

V záverečných minútach duelu si robustný center zahral aj po boku svojich dvoch synov, 15-ročného Richarda juniora a o osem rokov mladšieho Adriána, ktorí sa takisto vydali v otcových šľapajach.

„Pred časom som rozmýšľal, že ešte chvíľu vydržím, aby som si zahral s Rišom. S mladším Adriánom už nie, to by som musel hrávať do dôchodku. Veľmi sa však teším, že som si s nimi mohol zahrať aspoň teraz a že pokračujú v tradícii a venujú sa hokeju. Je už len na nich, čo v tomto športe dosiahnu, ale kariéru majú iba pred sebou,“ vyjadril sa hrdý otec, ktorý v októbri oslávi 47. narodeniny.

Korčule si obul aj Štochl

Do veľkého hokeja Šechného vytiahol skúsený kormidelník Ján Selvek, ktorý ho viedol v 90. rokoch v Košiciach. Práve on bol aj trénerom jeho výberu.

„Na naše začiatky si spomínam veľmi dobre. Bol to veľký lenivec, ktorému sa nechcelo trénovať. Sprvoti mi v Košiciach nadávali, že čo som za basketbalistu do tímu zobral. Práve svojou výškou a postavou u súperov vzbudzoval veľký rešpekt. Mám na neho tie najkrajšie spomienky. Nebol problémový ako niektorí hráči. Aj keď spočiatku to s ním bolo ťažké, postupne sa vyšvihol a urobil peknú kariéru,“ skonštatoval Selvek.

Na reprezentačnej úrovni si so Šechným zahral aj o tri roky mladší Miroslav Šatan, dlhoročný kapitán slovenského výberu, štvornásobný medailista zo svetových šampionátov a s Pittsburgom Penguins víťaz Stanley Cupu.

„Najviac si spomínam na naše spoločné účinkovanie v Bratislave, kde sme postupovali do A-kategórie MS. Rišo svojou postavou vzbudzoval u protihráčov rešpekt. Zaradil sa medzi významné postavy slovenského hokeja a je pekné, že sa mohol rozlúčiť takýmto spôsobom,“ uviedol Šatan.

Spestrením exhibície bola účasť ďalšej michalovskej legendy, hádzanára Richarda Štochla, ktorý bol na ľade jednoznačne najvyšším mužom. Prerástol aj Riša Šechného.

„Poznáme sa dlhé roky, takže keď ma Rišo oslovil s návrhom nastúpiť za jeho tím v tejto rozlúčke, neváhal som ani minútu, aj keď tento šport nie je moja šálka kávy. Nie som veľký hokejista, za posledných osemnásť rokov som sa postavil na korčule len trikrát,“ s úsmevom poznamenal Štochl, ktorý mal pár dní pred stretnutím veľký problém zohnať korčule.

„Mám veľkosť nohy trinásť a pol, takže poriadne som sa zapotil pri hľadaní. Napokon som ich aj zohnal,“ smial sa výborný brankár, ktorý tiež len nedávno ohlásil koniec aktívnej kariéry.

Diváci sa najviac bavili práve pri pohľade na Štochlove pohyby na ľade, ale v 25. minúte si vyslúžil aj obrovský aplauz, keď sa mu podarilo rozvlniť michalovskú sieť.

Po druhej tretine sa obliekol už do „svojho“ úboru, postavil sa medzi tri žrde hádzanárskej brány a potom ukázal svoje majstrovstvo proti hokejistom, ktorí mu hádzali sedmičky.

Fakty

Michalovce – Šechný team 12:11

HK DUKLA INGEMA: Adam Trenčan, Tomáš Tkačik, Mário Lamper – Marek Kolba, Michal Korenko, Damián Novický, Martin Bdžoch, Daniel Hančák, Tomáš Valečko – Marek Mašlonka, Erik Piatak, Marcel Baláž – Radoslav Mesaroš, František Pulščák, Ľubor Balko – Vladyslav Gavrik, Radovan Cútt, Samuel Chalupa – Mário Róth, Jakub Linet, Igor Safaraleyev – Tomáš Banovský, Lukáš Hamráček.

ŠECHNÝ TEAM: Martin Klempa, Miroslav Šimonovič – Ladislav Čierny, Dušan Milo, Tomáš Slovák, Radoslav Suchý, Richard Štochl, Slavomír Vorobeľ, Marcel Šterbák, Zoltán Kubát – Jaroslav Török, Richard Šechný, Martin Bartek – Miroslav Šatan, Branislav Jánoš, Ján Pardavý – Martin Slovák, Peter Bartoš, Jiří Bicek – Juraj Faith, Arne Kroták, Adam Lapšanský.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Šechný sa lúčil s kariérou, pozdravil ho aj Sagan