Šimoňákovú premohli emócie. Zmij: Pokazili sme to celému tímu

Slovenskí sánkari Jozef Ninis a Katarína Šimoňáková.
Slovenskí sánkari Jozef Ninis a Katarína Šimoňáková. (Autor: TASR – Martin Baumann)
TASR|10. feb 2022 o 15:55 (aktualizované 10. feb 2022 o 17:57)

Slovenskí sánkari nevyužili v mix štafetách šancu na dobré umiestnenie.

Sánkovanie na ZOH 2022 v Pekingu

Mix - štafety:

PEKING. Sánkari Nemecka získali na ZOH v Pekingu zlatú medailu v súťaži miešaných štafiet. Topfavoriti vyhrali s náskokom osem stotín sekundy pred Rakúskom, bronz patrí Lotyšsku (+0,948).

Slovenský tím v zložení Katarína Šimoňáková, Jozef Ninis a dvojica Tomáš Vaverčák, Matej Zmij súťaž nedokončil po páde dvojice Vaverčák-Zmij.

Kvarteto Nemecka Natalie Geisenbergerová, Johannes Ludwig, Tobias Wendl a Tobias Arlt podľa očakávania zopakovalo triumf zo Soči 2014 i Pjongčangu 2018, hoci po jazde Ludwiga ešte figurovalo tesne za Rakúskom. O zlate však potom rozhodli Wendl a Arlt.

Všetci štyria tak v Pekingu zaznamenali druhé zlato, keď si predtým pripísali prvenstvá v súťaži mužov, žien i dvojíc.

Pre šesťnásobnú šampiónku spod piatich kruhov Geisenbergerovú je to už siedma olympijská medaila (6-0-1) v kariére a v historickej tabuľke sánkarov sa dostala na prvú priečku pred Taliana Armina Zöggeleram (2-1-3).

Nemecko vyhralo v Pekingu všetky štyri sánkarske disciplíny.

Prevrátili sa a do cieľa neprišli

Slováci súťaž nedokončili po páde dvojice Vaverčák-Zmij v závere jazdy a nevylepšili umiestnenia z dvoch predchádzajúcich ZOH - pri premiére mixu v Soči im patrila desiata a v Pjongčangu jedenásta priečka.

Ninis figuroval v zostave pri všetkých troch účastiach, Šimoňáková pri dvoch.

V Pekingu sa v konkurencii 14 tímov postavili na štart s číslom sedem a po jazde Ninisa priebežne viedli, ale finišujúcim Vaverčákovi so Zmijom nevyšiel už štart a napokon sa po chybe v záverečnej pasáži v ľadovom koryte prevrátili a do cieľa neprišli.

Šimoňáková zašla 11. najlepšiu jazdu, Ninis ôsmu.

Bola to hlúpa chyba

"Ja som dal do toho maximum. Prišiel som do cieľa s náskokom dvoch desatín, ale chalanom sa žiaľ nepodarilo prísť do cieľa. Je to obrovská škoda," povedal Ninis.

Šimoňákovej sa k pretekom vyjadrovalo ťažko. Napokon zo seba vysúkala aspoň jednu vetu, potom ju opäť premohli emócie.

"Mali sme veľkú šancu na dobré umiestnenie. Myslím si, že som podala veľmi dobrý výkon a aj Jožko. Mrzí nás, že to takto dopadlo."

Obaja z dvojice sa kolegom ospravedlnili ihneď po pretekoch, Zmij len neveriacky krútil hlavou.

"Neviem, čo k tomu povedať. Nemali sme tam predtým problém, ale prišla hlúpa chyba a pokazili sme preteky celému tímu. Ospravedlňujeme sa aj ľuďom. Žiaľ, padlo to na nás."

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Sánkovanie»Šimoňákovú premohli emócie. Zmij: Pokazili sme to celému tímu