Na Slovensku rastie bežecká hviezda. Na ME utvorila svetový výkon i európsky rekord

Laura Frličková.
Laura Frličková. (Autor: SAZ/Ján Súkup)
Sportnet|18. júl 2024 o 20:53

Okrem nej sa do semifinále dostala aj ďalšia Slovenka.

BANSKÁ BYSTRICA. Úvod majstrovstiev Európy v atletike do 18 rokov v Banskej Bystrici patril slovenskej bežkyni Laure Frličkovej.

Hneď v prvý deň utvorila svetový výkon roka, osobný rekord i európsky dorastenecký rekord v behu na 100 metrov cez prekážky.

V rozbehu zabehla čas 12,86, vďaka čomu si vybojovala účasť v semifinále. O 12 stotín prekonala výkon 12,98, ktorý dosiahla Francúzka Cyréna Sambová-Mayelová 15. júla 2017 v kenskom Nairobi na záverečnej edícii vtedajších MS mládeže.

"Určite som toto nečakala. Myslela som na semifinále s nejakým primeraným časom, ale niečo takéto mi ani v sne nenapadlo," netajila pretekárka AK ZŤS Martin.

Sedemnásťročná Frličková si o 28 stotín posunula "osobák" 13,14 z júnových M-SR dorastu takisto pod Urpínom.

"Od začiatku sa mi zdalo, že bežím rýchlo. Keď som videla, že dievčatá výrazne zaostávajú, tak som sa rozhodla došprintovať to až do cieľa. Pôvodný plán bol, že to v závere vypustím, ak sa bude dať," objasnila Laura.

V rozbehoch bola celkovo najrýchlejšia presne o pol sekundy.

"Som šťastná, že ma prišli podporiť najbližší, a tiež mám veľkú radosť z toho, že postúpila aj Peťa Ďurišová a v semifinále budeme obe. Zásluhu na tom má môj tréner Luboš Komárek, ale aj Jaroslav Broďáni z Nitry, ktorý nám tiež pomáhal," uviedla Frličková.

Historicky najlepší svetový výkon U18 na stovke s prekážkami má hodnotu 12,71. V apríli 2022 ho zabehla Jamajčanka Kerrica Hillová.

Frličkovej semifinále bude v piatok presne o 17.28 h. Finále sa uskutoční v rovnaký deň o 20.30 h.

Medzi najlepších 24 v tejto disciplíne prenikla aj Petra Ďurišová. Banskobystričanka si posunula osobný rekord z 13,96 na 13,88 (+1,2 m/s).

"Keď som nastupovala na štart a cítila podporu ľudí na tribúnach, bolo to niečo neuveriteľné. Vedela som, že sa musím nabudiť a od začiatku ísť agresívne a dravo. Držala som sa toho a vyšlo to," povedala Ďurišová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Na Slovensku rastie bežecká hviezda. Na ME utvorila svetový výkon i európsky rekord