Jeho rutina je pre Slovan nenahraditeľná. Weissa chvália aj Švajčiari

Juraj Berzedi|27. júl 2021 o 16:28

Favoritom budú domáci futbalisti.

BERN, BRATISLAVA. V Česku je v najvyššej futbalovej súťaži zákaz hrať na umelých trávnikoch. Na Slovensku na ňom hrajú v Žiline a Trenčíne.

Ale už len najbližšie dve sezóny. Potom budú musieť všetky tímy v dvoch najvyšších slovenských ligách hrať len na prírodnom povrchu.

Umelá tráva je špecifická. Lopta je rýchlejšia a má iný odraz. Povrch je tvrdší a zvyšuje sa riziko zranenia. Pre tím, ktorý je na ňu zvyknutý, je to veľká výhoda.

„Verím, že sa nám podarí doma na umelom trávniku a pred väčším počtom divákov postúpiť,“ vravel tréner Young Boys Bern David Wagner minulý týždeň na tlačovej konferencii.

Po prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov, v ktorom Slovan Bratislava doma remizoval so švajčiarskym majstrom 0:0, vyzeral sebavedomo.

Nie je to Real Madrid ani Barcelona

Na Tehelnom poli mohlo byť na základe nariadenia Úradu verejného zdravotníctva v hľadisku len tisíc divákov.

Na štadióne Wankdorf v Berne, kde sa hrá v stredu o 20.15 odveta, ich môže byť až 30-násobne viac.

„Ľudia ich poženú dopredu. Musíme sa pripraviť na to, že na nás zrejme od začiatku vybehnú,“ naznačil pre web Slovana český krídelník Jaromír Zmrhal.

V Bratislave sa hral typický pohárový zápas. Obe mužstvá vychádzali zo zabezpečenej obrany. Hrali zodpovedne a pozorne. Ani jeden tím si nevypracoval čistú gólovú šancu.

„Chceli sme vyhrať, ale aj remíza je dobrá východisková pozícia pred odvetou. Z tohto stavu by sme mohli postúpiť do ďalšieho kola,“ načrtol tréner Wagner.

„Aj keď to nie je Real Madrid alebo FC Barcelona, majú vysokú kvalitu. Budeme sa snažiť v druhom zápase prekvapiť,“ vravel tréner Slovana Vladimír Weiss st.

Od súpera nedostaneme nič zadarmo

Oba tímy odohrali v sobotu ligový zápas. Slovanisti vyhrali 4:1 nad Liptovským Mikulášom. Weiss urobil v zostave v porovnaní s pohárovým zápasom až deväť zmien.

Tréner Young Boys spravil v základnej zostave len štyri zmeny. Jeho zverenci v Luzerne zvíťazili 4:3, hoci v úvode druhého polčasu prehrávali 1:3.

Po dva góly strelili Meschack Elia a americký reprezentant Jordan Siebatcheu, ktorý prišiel do Bernu pred sezónou z francúzskeho Stade Rennais.

Young Boys Bern vlani vyhral švajčiarsku ligu s náskokom 31 bodov. V posledných sezónach sa pravidelne dostáva do skupinovej fázy európskych pohárov.

„Sme sebavedomí a chceme zvíťaziť, aby sme naďalej snívali o postupe do skupiny Ligy majstrov. Od súpera však nedostaneme nič zadarmo,“ naznačil pre klubovú stránku športový riaditeľ Christoph Spycher.

Weiss už v minulosti zázračne postúpil

Futbalisti Young Boys budú mať v odvete výhodu umelej trávy, na ktorú sú zvyknutí.

„Na umelej tráve budú ešte rýchlejší. Nebudeme na nej doma trénovať. Zbytočne to hráčom unaví nohy. Urobíme tak len pred zápasom v Berne,“ naznačil tréner Weiss.

Hoci si uvedomuje, že domáci budú v odvete favoritom, už aj v minulosti viackrát ukázal, že výbornou stratégiou dokáže zdolať aj papierovo silnejšie tímy.

Na umelej tráve budú ešte rýchlejší. Nebudeme na nej doma trénovať. Zbytočne to hráčom unaví nohy. Urobíme tak len pred zápasom v Berne.


Vladimír Weiss, st.

So Slovanom Bratislava v minulosti vyradil AS Rím, vďaka čomu postúpil do skupinovej fázy Európskej ligy. A s Artmediou Petržalka sa zase cez Partizan Belehrad dostal do Ligy majstrov.

„Aj vtedy sme zázračne postúpili. Nepôjdeme tam odovzdane. Vieme, že nás čaká ťažký zápas, ale pokúsime sa o nemožné,“ načrtol Weiss.

Jeho rutina je pre Slovan nenahraditeľná

Jeho najväčším tromfom môže byť v odvete jeho 31-ročný syn, ktorý má z kádra Slovana najväčšie medzinárodné skúsenosti.

„Jeho rutina je pre Slovan nenahraditeľná,“ píše sa na oficiálnej stránke Young Boys Bern.

V odvete proti Shamrocku Rovers strelil postupový gól. Aj doma proti švajčiarskemu majstrovi patril k najnebezpečnejším hráčom.

„Som rád, že do toho takto naskočil. Mal veľké zdravotné ťažkosti. Aj na EURO si proti Španielsku natiahol sval. Bolo to vidieť a bol z toho nešťastný,“ prezradil Weiss starší.

„Mal len niekoľko dní voľno. Som prekvapený, že vydržal dva celé zápasy. Ešte musí popracovať. Futbal hrať vie. To vidí každý, kto mu rozumie,“ doplnil.

Predpokladaná zostava Slovana

Chovan - Medveděv, Kashia, Božikov, De Marco - Kankava, De Kamps, Čavrič, Weiss, Zmrhal - Strelec

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Jeho rutina je pre Slovan nenahraditeľná. Weissa chvália aj Švajčiari