Hráči potrebujú benzín do motora. Všade to ide, len u nás nie, zúri Weiss

Tréner Vladimír Weiss prežíval emotívne celý zápas.
Tréner Vladimír Weiss prežíval emotívne celý zápas. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|22. júl 2021 o 01:29

Slovan je stále v hre o postup.

BRATISLAVA. Nebýva zvykom, že je tréner spokojný po bezgólovej remíze. Navyše, keď hrá v európskom pohári prvý zápas doma.

Tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss starší bol po remíze 0:0 v 2. predkole Ligy majstrov proti Young Boys Bern nielenže spokojný, ale hráčov aj chválil.

„Očakávali sme ťažký zápas a taký aj bol. Za bojovnosť a taktickú vyspelosť musím tím pochváliť. Budem dobre spať,“ priznal na tlačovej konferencii tréner Weiss.

Jeho mužstvo neremizovalo len tak s hocikým. Young Boys Bern vyhral vlani švajčiarsku ligu s 31 bodovým náskokom. A naposledy jeho hráči nestrelili gól pred trinástimi zápasmi.

Bolo to v osemfinále Európskej ligy, keď doma prehrali 0:2 s Ajaxom Amsterdam. Odvtedy z dvanástich zápasov švajčiarskej ligy a pohára vyhrali desať. Dva razy prehrali.

Weiss: Hrali sme muž proti mužovi

Na Slovane remizovali. Aj vďaka zodpovednému, bojovnému a oduševnenému výkonu domácich futbalistov. Tréner Weiss ukázal, že je veľký stratég.

Už po pätnástich minútach, v ktorých súper jasne dominoval v držaní lopty, zmenil rozostavenie zo 4-1-4-1 na 4-4-2.

„Hrali sme celoplošne muž proti mužovi. Aj keď to nie je Real Madrid alebo FC Barcelona, ale majú vysokú kvalitu,“ naznačil Weiss.

Hoci mali hostia až 62-percentné držanie lopty, hráči Slovana sa im z fyzickej stránky dokázali vyrovnať.

„Stíhali sme s nimi a dochádzali vychádzať aj z ich napádania. Niekedy sa však útočníci neukazovali tak, ako mali. Mohli lepšie čítať hru,“ doplnil tréner Slovana.

Najväčšia šanca? Trom to letelo okolo boku

Vyzdvihol obrannú štvoricu aj stredovú os. Pochválil aj českého futbalistu Jaromíra Zmrhala, ktorý hral prvýkrát za Slovan v základnej zostave.

„Jardo mal väčší výpadok ako ostatní hráči, pripravil perfektnú šancu,“ skonštatoval Weiss.

Bola to napokon najväčšia šanca Slovana, keď zo štandardnej situácie prihrával Zmrhal loptu pred bránku, ale nikto zo spoluhráčov ju neumiestnil do brány.

„Asi trom to preletelo okolo boku. Takto sme to na tréningu nacvičovali. Chýbalo nám troch šťastia,“ priznal 27-ročný krídelník.

(Autor: SofaScore)

Kým v defenzíve hral Slovan spoľahlivo, v útoku mu viackrát chýbali lepšie finálne riešenia. Z dvoch či troch náznakov šancí nič nevyťažil.

„Potrebujeme viac kvality v útoku a futbalovosti pred šestnástkou. Čavrič i Ratao majú na to, aby si dovolili viac,“ naznačil Weiss.

Vlado vie hrať futbal. To vidí každý

Už po necelej polhodine hry musel nútene vystriedať krajného obrancu Jurija Medveděva, ktorý dostal v úvode zápasu kopanec do hlavy.

„Čo mám informácie, nie je to až také vážne. Už bol v nemocnici na vyšetrení už je doma,“ informoval tréner Slovana.

Zo základnej zostavy vyzdvihol takmer každého hráča. Pristavil sa aj pri svojom synovi, ktorý bol aktívny i sebavedomý.

(Autor: SofaScore)

„Som rád, že do toho takto naskočil. Mal veľké zdravotné ťažkosti. Aj na EURO si proti Španielsku natiahol sval. Bolo to vidieť a bol z toho nešťastný,“ prezradil Weiss.

„Mal len niekoľko dní voľno. Som prekvapený, že vydržal dva celé zápasy. Ešte musí popracovať. Futbal hrať vie. To vidí každý, kto mu rozumie,“ doplnil.

Všade to ide, len na Slovensku nie

Na Slovan v domácom zápase mohlo prísť len tisíc divákov. V odvete v Berne môžu domáci počítať s podporu až tridsaťtisíc fanúšikov.

„V okolitých krajinách sa futbal hrá pred plnými tribúnami. Je to hra pre ľudí a hráči ich potrebujú. Je to pre nich ako benzín do motora,“ prirovnáva Weiss.

V okolitých krajinách sa futbal hrá pred plnými tribúnami. Je to hra pre ľudí a hráči ich potrebujú. Je to pre nich ako benzín do motora.


Vladimír Weiss st.

„Aj tisícka bola výborná. Páčilo sa mi, že hráčov vytlieskali. Ale tento zápas si zaslúžil plné tribúny. Nechápem, prečo všade môžu byť ľudia na futbale, len na Slovensku nie,“ dodal.

Po bezgólovej remíze vidí šance na postup stále otvorené. Raz sa mu to po takomto výsledku podarilo s Artmediou Petržalka, keď vyradila Partizan Belehrad.

„Vtedy sme zázračne postúpili. Nepôjdeme tam odovzdane. Vieme, že nás čaká ťažký zápas, ale pokúsime sa o nemožné,“ načrtol Weiss.

Weiss počíta ešte s troma posilami

Odveta v Berne sa v stredu 28. júla odohrá na umelej tráve. Pre domácich futbalistov, ktorí na nej pravidelne hrávajú, to bude veľká výhoda.

„Na umelej tráve budú ešte rýchlejší. Nebudeme na nej doma trénovať. Zbytočné to hráčom unaví nohy. Urobíme tak len pred zápasom v Berne,“ priznal Weiss.

Ešte predtým čaká jeho zverencov aj štart vo Fortuna lige. V sobotu nastúpia v Poprade proti nováčikovi z Liptovského Mikuláša. V zostave urobí viaceré zmeny.

A do konca týždňa by mali do tímu pribudnúť dvaja až traja noví futbalisti. Hoci mená tréner nechcel konkretizovať, Slovan má záujem o Tihomira Kostadinova z Ružomberka.

A tiež sa šepká o možnom príchode útočníka Samuela Mráza, ale aj stredného obrancu Branislava Niňaja či Richarda Križana.

„Verím, že nájdeme spoločnú reč so všetkými a že ma už nikto neoklame. Mal ísť k nám jeden reprezentant, ktorému sa končí zmluva v decembri, ale klub ho neuvoľnil. Meno vám poviem neskôr,“ skonštatoval Weiss.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Hráči potrebujú benzín do motora. Všade to ide, len u nás nie, zúri Weiss