Prešov zlomil odpor Modry až po polčasovom umytí hláv

Hádzanári Tatrana Prešov.
Hádzanári Tatrana Prešov. (Autor: TASR)
Ján Leško|29. nov 2020 o 15:22

Tatran už odcestoval na zápas EL do Švédska.

PREŠOV. V utorok večer nastúpi Tatran Prešov na svoj tretí zápas v B – skupine Európskej ligy na pôde švédskeho IFK Kristianstad.

Dohrávané stretnutie ôsmeho kola Slovnaft handball extraligy deň pred nedeľným odchodom do Švédska so Slovanom Modra malo byť pred slovenského šampióna zároveň prípravou na duel v Kristianstade.

Zámery extraligového suveréna ale veru nečakane narušila odvážna a sebavedomá hra súpera Prešov z Modry.

Ten jasnému favoritovi v úvode stretnutia dal poriadne zabrať. Tatran síce po ôsmich minútach viedol 4:1, no jeho hra dobré ale v týchto fázach hry neveštila.

Domáci tím chybil v rozohrávke a s málo účinným zakončovaní si gólmani Modry poradili.

Akciami zatienili aj domácich

Hosťujúce mužstvo sa súpera zvučného mena veru nezľaklo. Za ďalších osem minút dokázalo skóre zrovnať na 6:6 a to ešte spôsobom, ktorý si zaslúžil obdiv.

Jednoduchými akciami, avšak aj parádnymi a úspešnými „nahadzovačkami“ , zatienili v týchto okamihoch domácich aktérov.

V sedemnástej minúte tréner Tatrana Slavko Goluža si vyžiadal oddychový čas a jeho slová aspoň sčasti padli na úrodnú pôdu.

Domáci skóre otočili a polčas vyhrali o štyri góly. Razantný obrat nastal po prestávke.

Po nej súper i rozhodcovia museli trochu dlhšie ako obvykle počkať na Prešovčanov.

Zdržali sa zrejme po dôkladnom „umývaní hláv“, ktoré ale zjavne zabralo.

Tatran rozbehol druhú časť tak ako mal začiatku aj prvú a napokon doviedol ďalší extraligový zápas do presvedčivého víťazstva.

Švédi možno nepríjemnejší ako Nemci

Nie prvý raz však Tatran Prešov rozohral extraligový zápas podobne ľahkovážne.

„Je to zlé, veru zlé a s tým nie sme veru spokojní. Každý zápas začína predsa od prvej minúty a končí poslednou, “ zaťal do vlastných radov bezprostredne po stretnutí generálny manažér klubu Miroslav Benický.

„Áno, stáva sa to nášmu mužstvu dosť často. Naostatok aj v zápase Európskej ligy v Berlíne proti bundesligovému Fuchse. Tiež sme tam začali ospalo a navyše i bojazlivo. Mužstvo sa zobudilo až keď prehrávalo sedemgólovým rozdielom. Na jednej strane nespokojnosť s prvým polčasom s Modrou, na druhej veľmi dobrá reakcia mužstva v druhom po predchádzajúcej studenej sprche v našej kabíne," uviedol Benický.

„Musí sa to ale už konečne zmeniť. Najmä teda v extralige, kde kvalita nášho kádra je inde, než kádre našich súperov. Tatran si nesmie dovoliť začať hrať v pätnástej minúte, musí ísť naplno celých šesťdesiat minút. Pretože mužstvo má potom problém spraviť mentálny skok v zápasoch európskych súťaží. Za pätnásť minút, trebárs v zápase Európskej lige môžeme prehrávať pomerne veľkým rozdielom a ťažké je potom s tým niečo spraviť. Tomu sa musíme vedieť vyvarovať.“

Musia zlepšiť koncentráciu

Prešovčania si zo zápasu s Modrou zobrali veľmi cenné ponaučenie.

„Dúfam, že áno. Tak ako pred duelom s Fuchse Berlín, aj pred cestou do Švédska sme sa snažili pilovať obranný systém päť jeden. Zďaleka to ale ešte nie to, čo si predstavujeme. Chce to ešte viac času na dopracovanie sa k optimu. Samozrejme, máme natrénované aj iné herné systémy. Avšak na ich prenesenie z tréningov do zápasov musí byť koncentrácia hráčov od začiatku do konca výrazne lepšia, než aká bola v predošlých zápasoch.“

Vo Švédsku čaká zverencov trénera Golužu v súboji s Kristianstadom náročný zápas.

„Nepríjemný pre súperov je jeho herný štýl, postavený hlavne na behaní a agresívnosti v každom súboji o loptu, dravosťou smerom k bráne. Sme si vedomí, že Švédi na nás vybehnú od prvej minúty a do poslednej nám nedajú vydýchnuť. Očakávame rýchlu hádzanú. Dôležité bude zachytávať prvú útočnú vlnu súpera. V tomto smere by sme mali vychádzať aj zo skúseností z minulosti, kedy Tatran v európskych súťažiach so švédskymi súpermi hrával.“

Výprava hádzanárov Tatrana Prešov sa vybrala na cestu do Švédska v nedeľu predpoludním klubovým autobusom na viedenské letisko, odkiaľ sa prepravila do Kodane a odtiaľ sa presunula autobusom do dejiska zápasu.

Stretnutie piateho kola EL IFK Kristianstad – Tatran Prešov má stanovený začiatok v utorok o 18.45 hod.

Fakty

Tatran Prešov – Slovan Modra 38:20 (16:12)

Najviac gólov: Ben Abdallah 8, Rábek 7/4, Jaballah a Fech po 5 – Mišových 6, Tschur 6/2.

Pokutové hody: 5/4 – 2/2. Vylúčení: 2:2.

Rozhodovali: Palovčák a Šimko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešov zlomil odpor Modry až po polčasovom umytí hláv