Prešov sa konečne dočkal. Výstavbe futbalového štadióna už nič nebráni

Futbal Tatran Aréna - vizualizácia.
Futbal Tatran Aréna - vizualizácia. (Autor: Ing. arch. Ľubomír Sakala, Ing. arch. Martin Sakala)
Daniel Dedina|12. nov 2021 o 17:50

Ako bude vyzerať najbližší postup?

Pôvodne mal byť hotový v roku 2018. Výstavba nového futbalového štadióna v Prešove sa nerozbehla ani o tri roky neskôr.

Už dlhšiu dobu je pritom známy zhotoviteľ i vysúťažená cena zákazky. Ide o sumu presahujúcu 16,5 milióna eur (19,89 mil. s DPH). Nekonečnej ságe je, zdá sa, koniec.

„Dodávateľa stavebných prác do piatich dni vyzveme na prevzatie staveniska,“ hovorí pre Sportnet konateľ spoločnosti Futbal Tatran Aréna RASTISLAV MOCHNACKÝ.

Veci ohľadom výstavby prešovského futbalového štadióna sa pohli. Čo to znamená?

Advokátska kancelária, ktorá zastupovala mesto a Prešovský samosprávny kraj, obdržala vo štvrtok 11. novembra kladné stanovisko Protimonopolného úradu k ad hoc štátnej pomoci.

Zmluva s dodávateľom stavebných prác, spoločnosťou AVA-stav s.r.o., je tým pádom účinná. Doposiaľ bola platná, ale nie účinná. Do piatich dní ich vyzveme na prevzatie staveniska.

V akom štádiu je stavebné povolenie?

Okrem základného stavebného povolenia máme už v súčasnosti právoplatnú aj zmenu stavebného povolenia na hlavnú stavbu. Tým boli vysporiadané aj námietky, ktoré boli voči nej podané. Okresný úrad ako odvolací orgán ich zamietol.

Nový prešovský štadión bude stáť sčasti aj na ploche pôvodného.
Nový prešovský štadión bude stáť sčasti aj na ploche pôvodného. (Autor: TASR)

Aký bude ďalší postup po výzve na prevzatie staveniska?

Predpokladáme, že zhotoviteľ si bude ešte niektoré veci upresňovať. My máme poskytnúť projektovú dokumentáciu a všetky náležitosti, ktoré vyplývajú zo zmluvy. Ak k tomu nebudú z ich strany výrazné námietky, budú môcť začať stavať.

Blíži sa zima. Rozbehne sa výstavba po jej skončení?

Myslím si, že aj skôr. Stavebné práce obsahujú aj búracie práce, výstavbu prípojok, prípravu a zariadenie staveniska. Bude to istý čas trvať a dá sa to robiť aj v tomto čase. Samotná výstavba akceleruje asi až na jar.

Dĺžka jej trvania je podľa zmluvy osemnásť mesiacov. V takomto horizonte od odovzdania staveniska by mal byť štadión hotový.

Ako ovplyvní výstavbu prešovského štadióna avizované zvyšovanie cien materiálov?

Berieme na vedomie, že ceny rastú, ale ovplyvniť to nevieme. Jedna vec sú práce, ktoré sú naviac, neboli v projektovej dokumentácii a ani vysúťažené. Druhá vec sú jednotkové ceny. Keďže sme firma vo verejnom vlastníctve, zmeniť ich nedokážeme. Nie je na to žiadna zákonná možnosť.

Budeme sa snažiť o to, aby práce naviac nevznikali. Ak sa objavia, čo sa pri veľkých stavbách stáva, budeme to riešiť. V takom prípade by sa postupovalo štandardným legislatívnym procesom a putovalo by to do oboch zastupiteľstiev (mestského a krajského, pozn. red.), ktoré by sa vyjadrili, či to budú financovať.

 Ako vnímate súčasný stav?

Tešíme sa z toho, že skončila jedna veľká epopeja papierovej vojny. V úvodzovkách, samozrejme. Každá stavba má svoje problémy. Malé stavby majú malé problémy a veľké stavby veľké problémy. Pre nás sa momentálne nič nekončí. Spokojní budeme, keď bude štadión skolaudovaný a uvedený do prevádzky.

Futbal Tatran aréna (FTA)

Kapacita: 6 448 miest, 1 521 hlavná tribúna

Kategória: UEFA 3

Trávnik: prírodný

Cena: 16,57 mil. € bez DPH (19,89 mi. € s DPH)

Dotácia: 2,4 mil. €

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prešov sa konečne dočkal. Výstavbe futbalového štadióna už nič nebráni