Pred desiatimi rokmi nás opustil Martin Gregor

Martin Gregor (vpravo) na lavičke s Vincentom Lafkom.
Martin Gregor (vpravo) na lavičke s Vincentom Lafkom. (Autor: archív)
Sportnet|29. mar 2016 o 00:00

Do histórie československej, slovenskej a prešovskej hádzanej sa zapísal zlatými písmenami.

PREŠOV. Pred desiatimi rokmi opustil tento svet hádzanársky gróf Martin Gregor. Do histórie československej, slovenskej a prešovskej hádzanej sa zapísal zlatými písmenami.

Rodák zo Žiliny (nar. 8. marca 1940) prišiel do Prešova ako dvadsaťtriročný a Aténam nad Torysou ostal verný až do svojej smrti.

Martin Gregor bol vynikajúcim hádzanárom, za Tatran Prešov hral v rokoch 1963 až 1973, potom bol úspešným trénerom. V drese Československa sa v roku 1967 stal majstrom sveta. S Duklou Praha sa tešil z víťazstva v Pohári európskych majstrov, s Tatranom Prešov sa prebil do semifinále PEM.

Bol trojnásobným majstrom Československa - s Duklou Praha v roku 1963, s Tatranom Prešov v rokoch 1969 a 1971. Šampiónom Československa bol ako hráč aj tréner.

V semifinále PEM

Jeho trénerská práca bola skvelá - k majstrovským titulom priviedol mužov Tatrana (1993) a ženy ZVL Prešov (1986 a 1987). Hádzanárky ZVL sa pod jeho vedením v roku 1987 prebojovali do semifinále PEM.

"Martin Gregor bol skvelý človek a tréner," zvýraznila bývalá hádzanárka ZVL Prešov Mária Labayová. "Myslím, že toto môžem povedať za ktorúkoľvek z našej partie, alebo každého človeka, ktorý ho poznal."

Martin Gregor trénoval aj slovenskú mužskú i ženskú reprezentáciu. Významná bola jeho práca dlhoročného vysokoškolského pedagóga na PdF UPJŠ v Prešove a FHPV Prešovskej univerzity.

Jeho pôsobenie bolo ocenené Cenou fair play Slovenského olympijského výboru, bol v desiatke najlepších prešovských športovcov dvadsiateho storočia a bol uvedený do Siene slávy slovenskej hádzanej.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pred desiatimi rokmi nás opustil Martin Gregor