Vlhová riskuje, ale nevypadáva. Naposledy zobral vinu na seba Magoni

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|20. dec 2021 o 17:00

Slovenke ubudli dve veľké súperky.

BRATISLAVA. Keď sa postaví na štart, takmer vždy príde do cieľa. Je to istota. Hoci v každých pretekoch lyžuje na hranici rizika, jej výkonnosť je stabilná.

Petra Vlhová ustojí chyby, pri ktorých jej konkurentky pravidelne vypadávajú. Ukázala to v poslednom slalome Svetového pohára v Killingtone i minulú sezónu v slalome v Aare.

Slovenská lyžiarka dokončila posledných šestnásť pretekov. Naposledy vypadla v super-G v Crans Montane. Aj to nie svojou vinou.

Už bývalý tréner Livio Magoni určil Vlhovej líniu, akú mala ísť. Predpokladal, že po skoku príde väčšia odstredivá sila a dopadne presne do bránky. Žiaľ sa to nestalo.

Petra to pokazila, nie ty si to pokazil

„Jeho prvá reakcia bola, že Petra to pokazila. Druhá reakcia bola na mňa – ty si to pokazil, keďže som stál na tom mieste,“ priznal pre Sportnet slovenský tréner Matej Gemza.

„Keď prišiel Livio do cieľa, pozrel si video a povedal: Nikto z vás za to nemôže, ja som to pokazil. Chcel som, aby šla takto a ona to splnila. Je to moja vina.“

Predtým Vlhová dokončila ďalších dvanásť pretekov. V technických disciplínach vypadla naposledy v obrovskom slalome v Courcheveli – 14. decembra 2020.

Bolo to v závere prvého kola. Do cieľa jej ostávalo prejsť posledné tri bránky.

„Myslím, že som šla príliš priamo na tie bránky. Neudržala som silu, ktorá na mňa pôsobila. Bohužiaľ, lyže ma vyhodili a už som nestihla ďalšiu bránku,“ opisovala Vlhová pre RTVS.

Deň predtým skončila v obrovskom slalome v Courcheveli tretia. V utorok a stredu pôjde vo francúzskom stredisku opäť dva obrovské slalomy (oba dni o 10.00 h a 13.00 h, priamy prenos na JOJ ŠPORT).

Je tam všetko, rovina, strmina i vlny

Druhý bude náhradou za zrušené preteky v americkom Killingtone.

„Je to zaujímavá zjazdovka, celkom sa mi páči. Je tam všetko, rovina, strmina i vlny. Pôjde o to, ako bude pripravená trať, aby boli rovnaké podmienky pre všetkých,“ naznačila Vlhová.

To, že mám tri týždne pauzu, vnímam pozitívne. Mám čas sama pre seba, potrénujem, pripravím sa, prídu preteky a bum. Dúfam, že vyhrám.


Petra Vlhová

V Courcheveli doteraz nikdy nevyhrala. Dva razy bola druhá. Najskôr v paralelnom slalome v roku 2017, keď vo finále nestačila na Mikaelu Shiffrinovú.

O rok neskôr sa rovnaké poradie zopakovalo aj v klasickom slalome. Predvlani skončila v Courcheveli v obrovskom slalome štvrtá.

V aktuálnej sezóne sa odjazdil len obrovský slalom v Söldene, v ktorom Slovenka skončila tretia. Odvtedy vyhrala dva slalomy v Levi a v slalome v Killingtone bola druhá.

Vlhová môže skúšať nové veci

Zo štyroch pretekov má na konte 340 bodov a v celkovom hodnotení Svetového pohára je tretia. Na vedúcu Sofiu Goggiovú stráca 295 bodov a na Shiffrinovú 230 bodov.

Talianka už odjazdila osem pretekov a Američanka dokonca až desať.

Vlhová si dala v posledných troch týždňoch pauzu od súťažného lyžovania. Vynechala rýchlostné disciplíny a sústredila sa na tréning.

Dlho pilovala najmä obrovský slalom. Najskôr v americkom stredisku Copper Mountain a posledné dni v talianskom Sestriere.

„Vlani som nemala čas na tréning. Teraz môžeme skúšať nové veci. Nie som až taká unavená, keďže cestovanie zoberie veľa síl. Môžem trénovať, zlepšovať sa a chcem to ukázať v ďalších pretekoch,“ naznačila 26-ročná Liptáčka.

Prídu preteky a bum. Dúfam, že vyhrám

Na päť dní si stihla odskočiť aj domov, kde načerpala novú energiu pri svojich najbližších. S maminou Zuzanou dokonca vypekali aj vianočné koláče.

V pondelok vyhrala v ankete Športovec roka 2021. Obhájila vlaňajšie prvenstvo a triumfovala už po tretí raz za sebou.

„To, že mám tri týždne pauzu, vnímam pozitívne. Mám čas sama pre seba, potrénujem, pripravím sa, prídu preteky a bum. Dúfam, že vyhrám,“ usmiala sa Vlhová.

Švajčiarsky tréner Mauro Pini priznal, že dlhší súťažný výpadok je riskantný, ale neobáva sa, že by jeho zverenke ublížil.

„Mojou prácou je, aby to zvládla. Vždy potrebujeme nájsť rovnováhu, aby bola čo najlepšie pripravená. Som si istý, že na najbližšie preteky v bude v poriadku,“ skonštatoval Pini.

Ktoré lyžiarky budú v Courcheveli chýbať?

Slovenku začal trénovať pred aktuálnou sezónou. Teší sa nielen z doterajších výsledkov, ale aj z Vlhovej úsmevu.

„Vďaka smiechu sú dni jednoduchšie. Petra sa usmieva aj pri náročnejších momentoch,“ dodal Pini.

V Courcheveli budú chýbať jej veľké súperky. Lara Gutová-Behramiová i Alice Robinsonová mali pozitívny výsledok testu na koronavírus, následne sa pridal aj Katharina Liensbergerová.

Do okruhu favoritov okrem Vlhovej bude patriť Shiffrinová, Talianky Federica Brignoneová, a Marta Bassinová či Francúzska Tessa Worleyová.

Prekvapiť môžu aj Meta Hrovatová či Maria Therese Tvibergová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová riskuje, ale nevypadáva. Naposledy zobral vinu na seba Magoni