Vlhovej strach paralyzoval celé telo. Aký bol jej životný rok?

Som Petra a vyhrala som veľký glóbus. Vlhová vydáva autobiografiu.
Som Petra a vyhrala som veľký glóbus. Vlhová vydáva autobiografiu. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|20. dec 2021 o 10:50

Petra Vlhová sa stala víťazkou ankety Športovec roka.

BRATISLAVA. Keď Petra Vlhová v marci získala veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári, bolo jasné, že sa v roku 2021 stane najlepšou športovkyňou Slovenska.

Predbehnúť ju mohol azda len cyklista Peter Sagan, keby vyhral Tour de France či futbalista Milan Škriniar, keby získal Zlatú loptu.

Veľký glóbus je v lyžiarskom svete absolútnym vrcholom. To, že dievča zo Slovenska zdolalo pretekárky z alpských krajín, je fenomenálne.

„Vždy, keď sa pozriem na veľký glóbus, zjaví sa mi všetko, čo som preň musela obetovať. Spomeniem si na bolesť, plač i na radosť,“ priznala Vlhová vo svojej autobiografii.

Dvadsaťšesťročná Liptáčka dosiahla nielen svoje kariérne maximum, ale aj najväčší individuálny úspech v histórii slovenského športu.

Už tretíkrát v sérii sa stala víťazkou ankety Športovec roka.

Kríza trvala vyše mesiaca

Vlhovej kalendárny rok pritom nebol vôbec jednoduchý. Musela zvládnuť nástrahy na lyžiach, ale aj mimo nich. Zakaždým ukázala silnú vôľu a nezlomnosť.

Aj mimo svojej komfortnej zóny zvíťazila v slalome v Záhrebe. Aj napriek viacerým chybám. Urobila ich aj vo Flachau, kde skončila štvrtá.

Najväčšie trápenie prežívala v obrovskom slalome. V Kranjskej Gore bola desiata a v Kronplatzi až dvanásta. Na takéto výsledky nebola zvyknutá.

„Mala som veľkú krízu, ktorá trvala vyše mesiaca. Vôbec mi nešiel obrovský slalom a nevedeli sme, čo sa deje,“ načrtla Vlhová.

„Začala som o sebe pochybovať. Čo keď urobím chybu a nezískam body? Čo keď nevyhrám veľký glóbus? Keďže chcem stále víťaziť, občas sa bojím zlyhania,“ dodala.

Stále treba so mnou počítať

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej strach paralyzoval celé telo. Aký bol jej životný rok?