Bizarné počty. Vlhovej bude napokon možno jedno, koľko bodov získa

Petra Vlhová a jej malé krištáľové glóbusy za slalom a paralelné disciplíny za sezónu 2020.
Petra Vlhová a jej malé krištáľové glóbusy za slalom a paralelné disciplíny za sezónu 2020. (Autor: FACEBOOK P. V.)
Marián Szűcs|16. mar 2021 o 17:20

Začína sa finále Svetového pohára.

LENZERHEIDE, BRATISLAVA. Musí byť nesmierne uťahaná. Ako jediná lyžiarka nastúpila v tejto sezóne na všetky preteky Svetového pohára.

Neustále iné miesto, kopec, iná disciplína. Auto, lietadlo, tréning, preteky, regenerácia. A potom znova a znova.

Minulý piatok po víťazstve v slalome v Åre Petra Vlhová priznala, že už má toho dosť. „Sezóna trvá už päť mesiacov. Je to náročné pre moju myseľ aj telo. Úprimne - začínam byť unavená,“ vravela v rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

Zároveň však priznala, že posledné výsledky jej dodávajú silu. A povzbudilo ju aj to, že v závere sezóny sú pri nej jej najbližší – rodina a priateľ.

Takmer celú zimu bola bez nich, v bubline. V závere sezóny ich má opäť pri sebe. Tak ako to má rada. A jej výsledky razom vystrelili. Najskôr v Jasnej, potom aj v Åre.

Teraz Vlhová vie, že ostáva už len pár dní a počas nich štyri preteky (možno menej) v rámci finále Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide. Vie, že v nedeľu bude po sezóne.

A verí, že na cestu domov si pribalí aj trochu krištáľu.

Už má iba jednu súperku

Vlhová má šancu získať dva krištáľové glóbusy – malý za slalom a predovšetkým veľký, ktorý je určený pre celkovú víťazku Svetového pohára. Pre najlepšiu lyžiarku celej sezóny.

Liptáčka je líderkou priebežného poradia a v boji o prestížnu trofej má prakticky už iba jednu súperku – Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú, pred ktorou má náskok 96 bodov.

Svetový pohár

Celkové poradie: 1. Petra Vlhová 1352 bodov, 2. Lara Gutová-Behramiová 1256 bodov, 3. Michelle Gisinová 1025 bodov

Poradie v slalome: 1. Petra Vlhová 612 bodov, 2. Katharina Liensbergerová 590 bodov, 3. Mikaela Shiffrinová 575 bodov.

Matematicky by glóbus mohla získať aj ďalšia Švajčiarka Michelle Gisinová, jej šance sú však už iba v rovine teórie.

Reálne to bude súboj Vlhová verzus Gutová-Behramiová. Ktorá z nich má väčšie šance?

Ešte pred dvoma týždňami by sa väčšina odborníkov zrejme priklonila na stranu Švajčiarky. Iné elitné lyžiarky sa takýmto témam radšej vyhýbajú.

„Kto získa veľký glóbus?“ zopakovala Rakúšanka Katharina Liensbergerová otázku, ktorú dostala po pretekoch v Jasnej. „Neviem. Poviem to takto – vyhrať by mala najlepšia,“ odzbrojujúco sa usmiala a dala najavo, k tejto veci viac nepovie.

Ukáže sa sila, výdrž i únava

Faktom je, že pred pretekmi v Jasnej Vlhová strácala na Gutovú-Behramiovú 187 bodov. O štyri preteky neskôr je situácia úplne iná. Vpredu je Slovenka s náskokom 96 bodov.

Bude jej to stačiť na veľký glóbus?

Myslím, že v tomto momente už áno. Výsledky, ktoré Petra dosiahla v Jasnej aj v Åre, jej veľmi pomohli,“ hovorí bývalá lyžiarka Jana Gantnerová mladšia.

„Podľa mňa sa to zlomilo v Jasnej. Petra má teraz celkom slušný náskok, je na tom dobre aj psychicky. Už je koniec sezóny, je so svojím tímom, s rodinou. Aj to je pre ňu vzpruha. Myslím, že jej to môže dosť pomôcť k výsledkom, ktoré potrebuje,“ dodáva.

Petra Vlhová počas slalomu v Jasnej 2021.
Petra Vlhová počas slalomu v Jasnej 2021. (Autor: TASR)

Podľa nej bude v posledný týždeň sezóny dôležité udržať si koncentráciu a nájsť čo najviac síl.

„Ukáže sa, ako sú obe pripravené, akú majú výdrž, silu, aké sú unavené. Lara môže mať trošku výhodu, že nemusela letieť do Åre. Mala týždeň k dobru na regeneráciu a tréning, nemusí byť taká uťahaná ako pretekárky, ktoré jazdili aj slalomy v Åre,“ rozoberá Gantnerová.

Buď v stredu, alebo nikdy

Veľkým otáznikom pred finále Svetového pohára je, koľko pretekov dovolí odjazdiť počasie. V Lenzerheide totiž prakticky neustále sneží. Organizátori nemajú priestor upraviť trate hlavne pre rýchlostné disciplíny.

Pondelkový tréning zjazdu museli zrušiť. Utorňajší tréning síce naplánovali a vyžrebovali, ale napokon sa opäť nejazdilo.

Keďže podľa pravidiel sa zjazd bez predchádzajúceho tréningu na súťažnom kopci jazdiť nemôže, vážne ohrozené sú aj stredajšie preteky. A vzhľadom na počasie je veľmi neistý aj superobrovský slalom naplánovaný na štvrtok.

Na rozdiel od majstrovstiev sveta nie v programe finále Svetového pohára voľný deň, kam by sa dali presunúť preteky, ktoré nie je možné odjazdiť v pôvodnom termíne. Nie je tiež možné meniť poradie disciplín, ani odsunúť niektoré preteky napríklad na budúci týždeň.

Už ostala iba posledná možnosť. V stredu sa má najskôr odjazdiť tréning a o čosi neskôr aj preteky. Či to však umožní počasie, sa uvidí až v stredu ráno.

„Nemajú žiadny priestor na nahradenie tých pretekov. Keď sa to neurobí v stredu, tak sa to neurobí vôbec,“ vysvetľuje Gantnerová.

Švajčiari však veria, že preteky sa napokon predsa uskutočnia.

„Spočiatku sme mali problémy s 50 centimetrami čerstvého snehu, na druhý deň to boli hlavne silné poryvy vetra. Zjazdovka je však vyčistená a vo veľmi dobrom stave,“ povedal šéf organizačného výboru Peter Engler pre Blick.ch.

„Som optimista, že preteky zvládneme. Podľa mňa je pravdepodobnosť 70 percent,“ doplnil.

Postačia body, ktoré rivalka nezíska

Ak by napokon prišlo k zrušeniu pretekov, boj o veľký glóbus to môže z pohľadu Vlhovej posunúť do bizarnej roviny.

Program žien v Lenzerheide

Streda 17. marec: zjazd (13.45)

Štvrtok 18. marec: super-G (9.30)

Sobota 20. marec: slalom (prvé kolo 10.30, druhé kolo 13.30)

Nedeľa 21. marec: obrovský slalom (prvé kolo 9.00, druhé kolo 12.00)

Pre Slovenku nemusia byť kľúčové body, ktoré sama získa, ale body, ktoré jej rivalka nezíska. Nebude mať kde.

Gutová-Behramiová je špecialistkou na rýchlostné disciplíny. Práve v zjazde a super-G by mala najväčšie šance zmazať náskok Vlhovej.

Ak sa rýchlostné disciplíny v Lenezrheide vôbec nepôjdu, Slovenke by to výrazne uľahčilo cestu k veľkému glóbusu.

Švajčiarske médiá špekulujú, že Gutová-Behramiová by v prípade potreby mohla nastúpiť aj na sobotňajší slalom, hoci túto disciplínu inak vôbec nejazdí. Ak však bude zúfalo potrebovať body, možno spraví výnimku.

„Možno nastúpi, ale myslím, že na 90 percent sa to nestane,“ predpovedá Gantnerová.

„Lara je známa tým, že slalom ani netrénuje. A keď áno, tak len na detské tyče, ktoré sú oveľa tenšie ako tie v pretekoch Svetového pohára. Vôbec sa slalomu nevenuje, takže by to bola zbytočnosť,“ naznačuje.

Vyhrá o dva body?

Poriadne tesný je aj súboj o malý glóbus za slalom. Na čele poradia je Vlhová, ale Liensbergerová na ňu stráca len 22 bodov a Mikaela Shiffrinová 37 bodov.

„Liensbergerová je vo vynikajúcej forme, ale pozitívne je, že na Petru stráca 22 bodov. Takže aj keď vyhrá a Petra skončí druhá, tak o dva bodíky ten glóbus vyhrá,“ hovorí Gantnerová.

„Od Shiffrinovej po úvodných pretekoch nikto nečakal, že sa takto vráti a bude bojovať o glóbus. Z diváckeho pohľadu je to veľmi napínavé, teším sa na posledný slalom. A, samozrejme, dúfam, že sa Petre podarí glóbus za slalom obhájiť,“ dodáva.

Napríklad stojíte pol hodiny v rade na kabínku, všetci poctivo čakáte. A Švajčiari prídu dve minúty pred spustením a pustia ich dopredu.


Jana Gantnerová ml., bývalá lyžiarka

Vlhovej tréner Livio Magoni po pretekoch v Jasnej naznačil, že sa vo Švajčiarsku obáva zákulisných ťahov

„Lara bude doma, je to veľká a vplyvná federácia. V minulosti som také veci zažil s Tinou (Mazeovou – pozn. red.). Viem, ako to je,“ povedal Magoni.

„Švajčiari sú známi tým, že dajú iným pocítiť, že oni sú nadradení, lepší,“ súhlasí Gantnerová.

„Napríklad stojíte pol hodiny v rade na kabínku, všetci poctivo čakáte, aby ste boli prví na kopci. A Švajčiari prídu dve minúty pred spustením a pustia ich dopredu. Také veci sa robia bežne, ale ťažko povedať, čo mal Magoni presne na mysli,“ doplnila.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bizarné počty. Vlhovej bude napokon možno jedno, koľko bodov získa