Prečo úspešne naháňa Vlhovú? Švajčiarska hviezda už tri roky nespadla

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|16. mar 2021 o 08:00

Lara Gutová-Behramiová stráca na Petru Vlhovú 96 bodov.

BRATISLAVA. Zjazdové lyžovanie je tanec na ostrej hrane. Svoje o tom vie aj Lara Gutová Behramiová. Švajčiarska špecialistka na rýchlostné disciplíny jazdí s maximálnou mierou rizika, no - ako si všimol denník Blick - už 60 pretekov za sebou sa vyhla pádu. 

Naposledy sa ocitla na zjazdovke v neprirodzenej polohe 15. marca 2018 v super G vo švédskom Are. Aj vďaka tomu prežíva úspešnú sezónu.

Nedávno získala v Cortine d 'Ampezzo dva tituly majsterky sveta a stále bojuje o veľký kryštálový glóbus. Na Petru Vlhovú stráca pred štartom finále Svetového pohára v Lenzerheide 96 bodov. 

Jazdí takmer naslepo

Ako je možné, že Lara Gutová-Behramiová nepadá a z posledných 60 pretekov nedokončila dvoje? pýta sa Blick a ponúka odpoveď lyžiarskeho experta švajčiarskej televízie SRF Didiera Plaschyho.

"Počas dlhoročnej kariéry si dokázala natoľko uložiť jednotlivé zjazdovky do pamäťovej schránky, že sa po nich môže premávať takmer naslepo. Aj Stenmark a Von Grünigen boli podobné typy. Lara vie, akú mieru rizika môže podstúpiť."

Pred marcom 2018 však Švajčiarka zažila zopár bolestivých, ale aj bizarných kolízií na zjazdovke. 

Vo svojom premiérovom zjazde vo Svetovom pohári v St. Moritzi v roku 2008 vtedy ešte len 16-ročná tínedžerka v rýchlosti viac než 100 km/h tesne na konci svojej jazdy stratila kontrolu nad ľavou lyžou a do cieľa sa došmýkala na chrbte - napriek tomu obsadila tretie miesto so stratou 0,35 s na víťazku. 

Na majstrovstvách sveta 2011 v Garmisch-Partenkirchene ukončila svoju púť v kombinačnom zjazde dvojnásobným kotrmelcom.

Na zimnej olympiáde 2018 v kórejskom Pjongčangu nezvládla prvé kolo obrovského slalomu a po páde vrazila do hlúčika fotografov. Lyžiarke ani reportérom sa nič vážne nestalo.

Zranenie jej pomohlo

Najťažšie zranenie v kariére neutrpela Švajčiarka v rýchlostnej disciplíne, ale po páde na tréningu kombinačného slalomu na majstrovstvách sveta 2017 v St. Moritzi, keď si roztrhla predný krížny väz v ľavom kolene.

Tento moment však s odstupom času označila za pozitívny zlom v živote.

"Naposledy som mala na seba toľko času, ešte keď som bola dieťa. Uvedomila som si, že mám 26 rokov a stala sa zo mňa žena. Sedem mesiacov som nehovorila pre médiá, prečítala som niekoľko kníh, stretávala som sa s priateľmi, mohla som si dať o pol noci zmrzlinu a užívať si filmové večery pri dobrom jedle," citoval lyžiarku magazín Schweizer-Illustrierte.

Športovkyňa sa odsťahovala z rodičovského domu, čo jej pomohlo urovnať vzťah s otcom (Paul Gut bol dovtedy skôr tréner ako rodič) a krátko na to sa zoznámila s futbalovým reprezentantom Valonom Behrami, za ktorého sa neskôr vydala. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Prečo úspešne naháňa Vlhovú? Švajčiarska hviezda už tri roky nespadla