26.06.2021 12:30
1. Etapa
Brest > Landerneau
197.8km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Julian Alaphilippe
Deceuninck-Quick-Step

Útok ako štart rakety. Alaphilippe má prvé víťazstvo. Sagan výrazne zaostal

Julien Alaphilippe.
Julien Alaphilippe. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|26. jún 2021 o 18:53

Peter Sagan prišiel do cieľa s trojminútovou stratou.

BRATISLAVA. Nečakal do poslednej chvíle na cieľovú rovinku a špurt proti súperom. V mieste, kde sa cieľové stúpanie najviac dvíhalo, zrýchlil.

Zdanlivo ľahko od súperov odskočil. Keď mál náskok pár metrov obzrel sa za seba a zistil, že nik nedokáže jeho tempo udržať. 

Do cieľa to bolo stále ďaleko – 2 kilometre, ale s o to väčšou vervou búšil majster sveta do pedálov. Súperi ho stále mali na dohľad. Stále videli pred sebou dúhový dres Alaphilippa, ale rozdiel medzi nimi sa vôbec nezmenšoval.  

Francúz vybojoval víťazstvo v prvej etape na Tour de France a vybojoval si aj žltý dres. V cieli v oslavnom geste roztiahol ruky a do vzduchu udrel zaťatou päsťou. 

Neplánoval vyštartovať tak ďaleko pred cieľom

„Je to neuveriteľné. Chcel som to takto vyskúšať. Štart na Tour mi vyšiel skvele,“ tešil sa Alaphilippe v prvom rozhovore pre Eurosport.

Hovoril, že 7 a pol kilometra pred cieľom ostal za veľkým pádom. Tam zaostal a tímoví kolegovia ho museli znovu vytiahnuť na čelo skupiny. 

„Ale ostal som pokojný a dokázal som dokončiť výbornú prácu celého tímu na poslednom stúpaní. Neplánovali sme, že by som zaútočil takto ďaleko pred cieľom, ale keď som videl, že mám náskok a všetci sa držia pokope, povedal som si, že potiahnem. Toto víťazstvo je pre mňa veľmi výnimočné,“ dodal Alaphilippe, ktorému sa pred pár dňami narodil syn. 

Vyhral s výrazným 8-sekundovým náskokom pred súpermi, korí špurtovali až od druhú priečku. Tú si vybojoval Michael Matthews, tretí skončil Primož Roglič. 

Celkovo v najlepšej desiatke skončilo viacero pretekárov na celkové poradie. Vlaňajší víťaz Tadej Pogačar skončil šiesty. Naopak veľký favorit Mathieu van der Poel skončil až dvadsiaty.

"Nemal som dnes nohy. Potom nie je o čom," vravel holandskej televízii NOS. "Pokúšal som sa dostať aspoň za Pogačara a Rogliča, ale došli mi sily. Rýchlo mi došlo, že dnes na to nemám. Dúfam, že v ďalších dňoch to bude lepšie," vravel. 

"Alaphilippe je momentálnej najsilnejší." 

Ďalší favorit Wout van Aert skončil na 24. priečke.

„Očakával som, že Alaphilippe skúsi zaútočiť skôr. Ale to čo previedol, bol ako štart rakety. Keď zaútočil, šiel som na doraz. Keď som pochopil, že dnes nedosiahnem dobrý výsledok, ťahal som aspoň skupinu, aby som zmenšil jeho náskok,“ hovoril pre Het Nieuwsblad van Aert. Obetoval sa takto pre Rogliča, ktorý skončil tretí. 

Sagan nepatril k najlepším

Do boja o víťazstvo vôbec nezasiahol Peter Sagan. Už na začiatku stúpania bol úplne na konci hlavnej skupiny. Na boj o etapu to bola nevýhodná pozícia. S veľkou pravdepodobnosťou sa tam prepadol po druhom veľkom páde v pelotóne sedem a pol kilometra pred cieľom. 

Do cieľa prišiel na 73. priečke s trominútovou stratou. Tým pádom prišiel aj o možnosť zabojovať o žltý dres v nasledujúcich etapách. 

Bora však nemôže byť úplne nespokojná. Líder tímu Wilco Kelderman vybojoval 5. priečku a 23-ročný Ide Schelling celý deň šliapal v úniku.

Zbieral body na menších vrchárskych prémiách a je prvým lídrom súťaže vrchárov. V nedeľu nastúpi v bodkovanom drese. 

"Takýto štart Tour je neuveriteľný. Pokúsim a udržať si dres aj po zajtrajšej etape," vravel Schelling.

Froome ledva prišiel do cieľa

Už v prvej etape nabrali viacerí pretekári v boji o celkové prvenstvo stratu. Líder Movistaru Miguel Angel Lopez stratil minútu a 41 sekúnd, Richie Porte z Ineosu 2:08 minúty, Alejandro Valverde viac ako päťminút, Michael Woods takmer deväť. Rozdiely v celkovom poradí sú už celkom slušné. Navyše druhá etapa môže niektoré odstupy ešte znásobiť. 

So bolestivou grimasou prešiel cieľom so 14-minútovou stratou Chris Froome.

Štvornásobný víťaz Tour sa vrátil na preteky po dlhom zotavovaní z následkov pádu, ktorý utrpel pred dvomi rokmi. No už v prvej etape skončil na zemi a je veľmi otázne, či nastúpi na štart druhej etapy. 

Nedeľňajšia etapa má podobný charakter ako prvá. Cyklistov čaká zvlnený terén po úzkych cestách a cieľové stúpanie na Mur de Bretagne. Dvojkilometrový kopec má priemerný sklon 6,5 percenta. Peter Sagan tu v rámci etapy na Tour pred šiestimi rokmi skončil na 4. priečke.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Útok ako štart rakety. Alaphilippe má prvé víťazstvo. Sagan výrazne zaostal