26.06.2021 12:30
1. Etapa
Brest > Landerneau
197.8km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Julian Alaphilippe
Deceuninck-Quick-Step

Gilotínu na vás, hnevá pretekárov nedisciplinovaná fanúšička, ktorá ušla

Cyril Lemoire pre vážne zranenia na Tour skončil už v prvej etape.
Cyril Lemoire pre vážne zranenia na Tour skončil už v prvej etape. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|26. jún 2021 o 20:31 (aktualizované 27. jún 2021 o 09:47)

Po prvom dni skončili na Tour traja pretekári.

BRATISLAVA. Je to trpká daň v prvých etapách na Tour de France. Prvé kilometre takmer pravidelne sprevádzajú pády. Časť z nich zaviní vždy nervozita v pelotóne a tlak.

Lenže v sobotu v prvej etape jeden hromadný pád zavinil nedisciplinovaná fanúšička. S veľkým banerom stála blízko pri ceste.

Chcela ho ukázal do televíznej kamery a poslať pozdrav svojim starým rodičom. Miesto toho jej pozdrav zrazil cyklistov na zem. 

„Dúfam, že starkí sú na teba hrdí,“ napísal Jasper Stuyven na twitteri. „Je skvelé, že nás povzbudzuje toľko fanúšikov, ale prosím, stojte popri ceste, nie na ceste!“

Ceel Bol taký diplomatický nebol.

„Francúzi vymysleli účinný nástroj proti nedisciplinovaným divákom – gilotínu," komentoval Holanďan prvý hromadný pád na twitteri.

Podľa regionálneho periodika Ouest France sa žene v žltej bunde podarilo ujsť a do tejto chvíle ju nenašli. Jej čin však nezostane bez povšimnutia. 

"Zažalujeme ju. Je to preto, aby menšina, ktorá robí takéto veci, nepokazila celú šou," citovala agentúra AFP slová zastupujúceho riaditeľa prestížneho podujatia Pierra-Yvesa Thouaulta.

Na zemi skončil aj Froome 

Sedem kilometrov pred cieľom prišlo k ďalšiemu pádu, ktorý rozdelil pelotón na dve časti. Opäť skončili na zemi desiatky pretekárov, ktorí padali ako kocky z domina.

Mnohí mali len menšie odreniny, no viacerí prišli do cieľa s veľkými odreninami a silno doudieraní. 

Chris Froome dokončil etapu s veľkým vypätím síl. Už po prvom dni má 14-minútovú stratu a je otázne, či bude v pretekoch pokračovať. 

„Takýto vstup sme neplánovali, ale aspoň som prišiel do cieľa. Čaká ma pár vyšetrení, večer sa ozvem s novými správami,“ napísal Froome na twitteri. 

Chris Froome po páde v 1. etape na Tour de France.
Chris Froome po páde v 1. etape na Tour de France. (Autor: TASR/AP)

Preteky sa skončili pre troch pretekárov už v priebehu prvej etapy. Po pádoch skončili v sanitke - Ignatas Konovalovas, Jasha Sütterlin a Cyril Lemoine. 

Francúz Lemoine spadol na hlavu, má zlomené štyri rebrá a prepichnuté pľúca.  

Konovalovas má fraktúru lebky, utrpel otras mozgu a po páde na chvíľu stratil vedomie. 

Štvrtým pretekárom, ktorý na Tour končí, je Marc Soler. Do cieľa síce prišiel, ale lekári zistili, že posledné kilometre šliapal so zlomenými kosťami na oboch rukách. 

Marc Hirschi si pri páde poranil rameno.

Ďalší cyklisti hoci prišli do cieľa, môžu v dôsledku zranení odstúpiť pred druhou etapou. Mnohí po prejdení cieľom mierili na rýchle vyšetrenie. 

Takmer celý tím na röntgen 

Napríklad v tíme Jumbo-Visma museli ísť na röntgen Wout van Aert, Tony Martin, Mike Teunissen, Sepp Kuss aj Primož Roglič.

"Je to šialené. Mesiace tréningu a príprav. Náklady spôsobené prvým pádom nechcete ani vidieť. Sú to stovky tisíc eur," odhadoval šéf tímu Merjin Zeeman v rozhovore pre CyclingNews.

Podľa neho bol záver etapy mimoriadne nebezpečný a organizátori by mali popri ceste postaviť ochranné bariéry.

Podľa správy zdravotníkov sa zranilo spolu 21 cyklistov.

Ďalším problémom je strata niektorých pretekárov na celkové poradie.

V tíme Movistar napríklad majú výraznú stratu dvaja z troch lídrov – Miguel Angel Lopez (+1:59) a Alejandro Valverde (+5:43). Dvojminútovú stratu majú aj Steven Kruijswijk, Guillame Martin, Richie Porte, deväťminútovú Michael Woods.

Rozdiely už po prvom dni sú skutočne veľmi výrazné. 

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Gilotínu na vás, hnevá pretekárov nedisciplinovaná fanúšička, ktorá ušla