26.06.2021 12:30
1. Etapa
Brest > Landerneau
197.8km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Julian Alaphilippe
Deceuninck-Quick-Step

Súperi v prvej etape? Zabudli ste aj na Sagana, vraví favorit

Mathieu van der Poel vyhral 3. etapu na Okolo Švajčiarska 2021.
Mathieu van der Poel vyhral 3. etapu na Okolo Švajčiarska 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. jún 2021 o 14:36

Je favoritom na žltý dres cez prvý víkend.

BRATISLAVA. Raymond Poulidour bol výnimočným cyklistom. Jazdil s gurážou, odvážne a fanúšikovia ho milovali. Od srdca mu priali aj úspech na Tour.

Štrnásťkrát štartoval na pretekoch, vyhral sedem etáp a v celkovom poradí bol až sedemkrát v najlepšej trojke. Ale ani raz sa mu slávne preteky nepodarilo vyhrať.

A čo je prekvapujúce, ani jeden deň nemal na sebe slávny žltý dres lídra pretekov. Pritom patril bez pochýb k absolútnej špičke svojej doby. 

45 rokov po jeho poslednom štarte na Tour de France môže získať žltý dres jeho vnuk. Mathieu van der Poel. Holanďan je veľkým favoritom na víťazstvo v prvých dvoch etapách. 

Žltý dres by bol 

Veľmi dobre vie, že má na dosah jedinečný úspech hneď pri svojej premiérovej Tour. 

„Pre každého by to bolo výnimočné získať žltý dres aspoň jedenkrát v kariére. Bolo by to ešte špeciálnejšie, ak by sa to podarilo mne hneď teraz. Verím, že aspoň jedenkrát v kariére ho budem mať na sebe,“ vravel na tlačovej konferencii tímu Alpecin-Fenix. 

Pre prvodivízny tím je to rovnako premiérový štart na Tour de France. Raymonda Polidoura si chce tím pripomenúť špeciálnou edíciou dresov v rovnakom dizajne v akom slávny cyklista súťažil pred vyše polstoročím v tíme Mercier.

Fialové dresy s oranžovými rukávmi. Tím však v nich nebude môcť nastúpiť na pretekoch. Je to spomienka na Poulidoura, ktorý vlani zomrel. 

Medzi fanúšikmi má táto spomienka pozitívny ohlas. Polidour bol aj po rokoch veľmi populárnym a na Tour bol ambasádorom žltého dresu. 

Prvá etapa je náročnejšia ako sa zdá

Van der Poel má výnimočnú bilanciu na etapových pretekoch. Od roku 2018 len na jedných nezískal etapové víťazstvo (Okolo Algarve 2020). Inak víťazí. Tri etapové preteky dokonca vyhral aj celkovo. 

Na Tour však bude útočiť najmä v náročnejších klasikárskych dojazdoch ako sú v prvej a v druhej etape. 

Záver prvej etapy si bol s tímom prejsť. „Na papieri vyzerá ten kopec ľahšie. Je to 3,2 kilometra so sklonom 5,4 percenta, ale hneď na začiatku je úsek s desaťpercentným stúpaním. Postupne sa to trochu vyrovnáva. Dajú sa očakávať rôzne nástupy,“ opisoval 26-ročný Holanďan. 

Jeho najväčšími rivalmi v tejto etape by mali byť Wout van Aert a Julian Alaphilippe. „Ale nezabúdajte ani na Colbrelliho, Matthewsa a Sagana. Myslím si, že zabojujú aj pretekári na celkové poradie. Nebudú chcieť stratiť čas, o to viac bude záver hektický,“ vraví. 

Budem jazdiť ako vždy, sľubuje

V tejto sezóne vybojoval už 6 víťazstiev. Na pretekoch Okolo Švajčiarska vyhral dve etapy v silnej konkurencii. Ako líder pretekov sa o dva dni vydal v horskej etape dokonca do úniku. Hoci bolo vopred isté, že nemá šancu, keďže cyklistov čakalo veľké stúpanie, skôr to bolo preňho kvalitný tréning.

Únikmi 40 či 50 kilometrov pred cieľom sa však preslávil. Tento rok týmto štýlom vyhral náročnú etapu na Tirreno – Adriatico.

Na Tour sa vraj nebude šetriť. 

„Budem jazdiť tak, ako to robím vždy. Priamo v sobotu to nebude dobrý nápad, ale verím, že v priebehu Tour sa nájdu príležitosti aj zaútočiť v plnej rýchlosti 50 kilometrov pred cieľom,“ vraví.

Keď vloží energiu do únikov, mení priebeh etapy, taktiku súperov. Nie vždy sa mu podarí odvážny útok dotiahnuť k víťazstvu, svojim štýlom jazdenia však mení nudné preteky na napínavé. 

Otázka nie je, či dokončí Tour, ale kedy odstúpi

Nie je žiadnym tajomstvom, že Tour de France nie je preňho hlavným cieľom. Van der Poel túži vyhrať olympijské zlato. Lenže v horskej cyklistike, ktorá mu je bližšia a kde vo Svetovom pohári vybojoval viacero víťazstiev.

Preto sa hovorí, že vo Francúzsku neabsolvuje všetkých 21 etáp a odíde, aby sa stihol pripraviť na štart v Tokiu. 

„V tejto chvíli sme sa ešte nerozhodli, či dokončím celú Tour. A neovplyvní to ani víťazstvo v prvých etapách. To by skôr pomohlo zmierniť tlak a očakávania,“ dodal. 

Dennik Het Nieuwsblad však píše, že nie je otázkou, či van der Poel z Tour odstúpi, ale kedy to bude.

Najpravdepodobnejšie je, že sa rozlúči po prvom voľnom dni. Do olympijských pretekov vtedy budú ostávať tri týždne. Na Tour budú od 10. etapy nasledovať predovšetkým rovinaté a horské etapy. Na ne má Alpecin v tíme určených iných prerekárov. 

„Áno, Mathieu myslí momentálne na dve veci súčasne. Ale nie je to nič výnimočné. Tento rok to ide rýchlo za sebou – Tour, olympiáda, majstrovstvá sveta, Paríž – Roubaix.

Že sú to všetko rôzne disciplíny? Aj klasika Okolo Flámska bola šesť týždňov po majstrovstvách sveta v cyklokrose. Takže nie je to preňho nič nové,“ vysvetlil športový riaditeľ tímu Alpecin Christoph Roodhooft.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Súperi v prvej etape? Zabudli ste aj na Sagana, vraví favorit