Hyballa: Máme v krvi disciplínu, sme ambiciózni. Preto sme najlepší

Peter Hyballa.
Peter Hyballa. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|25. aug 2020 o 10:00

Európu ovládli nemeckí tréneri.

Rozhovor pre denník SME

Prečo je Bayern Mníchov najlepším futbalovým klubom v Európe a v čom spočíva tajomstvo úspechu nemeckých trénerov? Aj o tom hovorí pre SME PETER HYBALLA, bývalý tréner DAC Dunajská Streda.

Bayern Mníchov vyhral Ligu majstrov bez straty bodu. Čo je základom jeho dominancie?

Bayern rozmýšľa ako jeden mozog. Hráči sú veľmi dobre organizovaní na ihrisku a majú rozoznateľný štýl, čo je pressing počas celých 90 minút. A keď sa vyskytne niekoľko momentov harakiri, keď nedostupujú k súperovi dosť rýchlo, nezískajú späť loptu a súper môže ísť do rýchleho protiútoku, tak majú najlepšieho brankára na svete, ktorý tieto situácie vyrieši.

Futbalisti Bayernu mali vo finále o 200 prihrávok viac ako Paríž St. Germain (PSG) a 61-percentné držanie lopty. Navyše boli na tom fyzicky oveľa lepšie, Thomas Müller hral pressing 86 minút v prvej línii, s neustálymi šprintmi.

Bavori ukázali, že sú absolútne najlepším tímom na svete, s najlepším štýlom. Keď niekto vyhrá 3:0 s Lyonom, 8:2 nad Barcelonou či 7:2 nad Tottenhamom, tak nie je o čom debatovať.

V prvom polčase však mal PSG obrovské šance, z ktorých mohol skórovať. Ale nepremenil ich. Navyše som mal pocit, že aj keby Parížania dali gól, Bayern by sa do zápasu vrátil. Bayern bol šéfom na ihrisku.

Aký je podiel trénera Hansiho Flicka na triumfe Bayernu? Na začiatku sezóny, ešte pod vedením Nika Kovača, podali Bavori v niektorých zápasoch menej presvedčivý výkon.

K úspechu potrebuje každý tréner špičkových hráčov. V Bayerne majú dobrý mix skúsených a mladých futbalistov. Nika Kovača poznám veľmi dobre, pracoval som s ním v Salzburgu. Je to tréner, ktorý oceňuje prácu a keď je mladý hráč v tréningu taký dobrý ako Müller, tak bude hrať mladík a Müller bude sedieť na lavičke.

Peter Hyballa

Narodil sa 5. decembra 1975 v nemeckom Bocholte.

Už ako 18-ročný sa stal trénerom mládeže vo svojom rodnom meste, neskôr pôsobil pri doraste vo Wolfsburgu i v Dortmunde v časoch, keď prvý tím viedol Jürgen Klopp.

Nemecká tlač ho stále označuje za objaviteľa Maria Götzeho.

Ako hlavný tréner viedol Alemanniu Aachen, Sturm Graz či NEC Nijmegen. Krátko pracoval aj v Nemeckom futbalovom zväze, kde bol zodpovedný za vzdelávanie trénerov.

Od júla 2018 až do januára tohto roku bol koučom DAC Dunajská Streda, s ktorým dosiahol historické druhé miesto vo Fortuna lige. Od februára do júla viedol druholigový holandský tím NAC Breda.

Momentálne je bez angažmánu.

Hansi Flick po svojom príchode nastavil v mužstve hierarchiu. Müller odrazu stále hrával a trénerovi sa odvďačil na ihrisku. Hansiho poznám z čias, keď pracoval v Nemeckom futbalovom zväze ako športový riaditeľ. Napísal predslov k dvom mojim trénerským príručkám. On je skôr tichý manažér s veľkou empatiou.

Na druhej strane, keď bola diskusia o tom, či mu dajú dlhodobý kontrakt, bol veľmi jednoznačný a vyhlásil, že sa nevráti k mužstvu ako asistent. Treba podotknúť, že Kovač vlani tiež vyhral nemeckú ligu a domáci pohár, ale potom mal na začiatku sezóny horšie obdobie. Prišiel Flick a hneď začal vyhrávať, neboli tam žiadne remízy alebo prehry.

V semifinále Ligy majstrov boli dve nemecké mužstvá s nemeckými trénermi, Bayern a RB Lipsko, ktorého trénuje Julian Nagelsmann, a francúzsky PSG vedie Nemec Thomas Tuchel. Vidíte v nástupe nemeckých koučov nejaký trend?

Nemeckí tréneri sú podľa mňa najlepší na svete. Nemecko je tradičná futbalová krajina, ale vždy sa zaujímame o nové veci. Sme inovatívni a vieme tvrdo a disciplinovane pracovať. Máme to v krvi. Navyše sme veľmi ambiciózni.

Okrem Flicka, Tuchela a Nagelsmanna nesmieme zabudnúť na Jürgena Kloppa, vlaňajšieho víťaza Ligy majstrov s Liverpoolom. Nemeckí tréneri sú odvážni. Ak máme nápad, robíme všetko preto, aby sme ho uskutočnili. Robil som to aj ja v Dunajskej Strede.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hyballa: Máme v krvi disciplínu, sme ambiciózni. Preto sme najlepší