Španiel ušiel z Anglicka, lebo sa mu cnelo. Skončil na Slovensku

Ian Pino Soler (vľavo) prišiel do Michaloviec v minulom roku a hneď sa zaradil medzi opory mužstva.
Ian Pino Soler (vľavo) prišiel do Michaloviec v minulom roku a hneď sa zaradil medzi opory mužstva. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|20. nov 2020 o 17:32

Obdivuje Gutiho, v Michalovciach sa cíti ako doma.

MICHALOVCE. V španielskej futbalovej La Lige nedávno zahviezdil stredopoliar Valencie Carlos Soler, ktorý v súboji proti Realu Madrid zaznamenal hetrik, pričom všetky tri góly dosiahol z pokutových kopov.

Aj po slovenských trávnikoch behá jeden hráč s rovnakým priezviskom.

Oblieka si dres prvoligových Michaloviec a do povedomia fanúšikov sa dostal hneď pri svojom debute vo Fortuna lige, keď v premiére skóroval.

A to napriek tomu, že hráva na poste stopéra.

Futbalista Ian Pino Soler: fotogaléria

20.11.2020

Ianovi Pinovi Solerovi, ktorý prišiel na Zemplín pred štrnástimi mesiacmi z Málagy, tiež pochopiteľne neušiel husársky kúsok jeho krajana.

Veď ich spája meno. Či aj niečo viac?

„Nie sme v žiadnom príbuzenskom vzťahu. Sme iba menovci,“ uviedol na pravú mieru michalovský Soler.

Vydal sa po bratových stopách

Kým Carlos je rodákom z Valencie, Ian pochádza z dvaapoltisícovej dedinky Prats de Llucanés, ktorá leží v provincii Barcelony. A práve v tamojšom klube FC Pradenc odštartovala jeho kariéra.

„K futbalu som sa dostal vďaka o desať rokov staršiemu nevlastnému bratovi Didacovi. On bol tiež futbalista. Bral som si z neho príklad a bol mojou motiváciou, aby som sa aj ja dal na tento šport,“ priblížil svoje začiatky 24-ročný Katalánec.

Keď sme pred rozhovorom s Ienom pátrali po jeho futbalovej minulosti, natrafili sme na článok, v ktorom sa písalo, že sprvoti bol brankárom.

„Je to pravda. Aj môj brat bol brankárom. U mňa to však bolo tak, že tréner ma stále jeden polčas dával medzi tri žrde a druhý do útoku. Mal som totiž dobrú kopaciu techniku,“ pousmial sa.

V rodnej obci hral od siedmich do jedenástich rokov, jeho ďalšími pôsobiskami v žiackom veku boli postupne AEC Manlleu, UE Vic a CF Damm, čo bola vlastne akadémia Espanyolu Barcelona.

Tam ako 15-ročný aj podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt.

„Nikdy nezabudnem na jeden turnaj, ktorý sme vyhrali s Manlleu. Hrala na ňom aj Barcelona a my sme ju porazili. Sú to nádherné spomienky,“ vraví.

Unáhlený odchod z Ostrovov

Keď mal sedemnásť, presunul sa priamo do Espanyolu, kde v tom čase pôsobil kormidelník Mauricio Pochettino (donedávna viedol Tottenham - pozn.red.) a hráči ako Eric Bailly (v súčasnosti obliekajúci dres Manchestru United - pozn.red.), Rubén Duarte (Alavés) či brankár Pau López (AS Rím).

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Španiel ušiel z Anglicka, lebo sa mu cnelo. Skončil na Slovensku