Po Slovensku aj Taliani zrušili všetky športové podujatia v krajine

Ilustrácia amerického Centra na kontrolu a prevenciu chorôb zobrazuje čiastočku nového koronavírusu s pracovným označením 2019-nCoV. Novoobjavený vírus sa začal šíriť v čínskom meste Wu-chan ešte koncom roka 2019.
Ilustrácia amerického Centra na kontrolu a prevenciu chorôb zobrazuje čiastočku nového koronavírusu s pracovným označením 2019-nCoV. Novoobjavený vírus sa začal šíriť v čínskom meste Wu-chan ešte koncom roka 2019. (Autor: SITA/AP/CDC)
Sportnet|9. mar 2020 o 07:22

Informácie o koronavíruse v športe.

  • (22:07) UEFA potvrdila zápasy v Seville a Pireu bez divákov

Aj osemfinálové zápasy Európskej ligy UEFA 2019/2020 v Španielsku a Grécku odohrajú kvôli koronavírusu vo štvrtok bez divákov. Prázdne tribúny budú na stretnutiach Olympiakos Pireus - Wolverhampton Wanderers a FC Sevilla - AS Rím, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na pondelňajšie oficiálne potvrdenie od Európskej futbalovej únie.

  • (18:52) Nemecko: 26. kolo Bundesligy bude bez divákov

Už aj v Nemecku pristupujú vzhľadom na epidémiu koronavírusu k športovým udalostiam bez prítomnosti divákov. Nemecká futbalová liga (DFL) v tejto súvislosti plánuje odohrať zápasy najbližšieho 26. kola najvyššej nemeckej súťaže pred prázdnymi tribúnami.

"Najradšej by sme boli, keby bolo najbližšie kolo aj s fanúšikmi v hľadisku. Žiaľ, toto nie je reálna možnosť," priznal šéf DFL Christian Seifert v pondelok pre Bild. Zároveň však vylúčil kompletné odloženie 26. kola: "Rozhodli sme sa, že sa stretnutia uskutočnia v športovom duchu. Či s divákmi alebo bez nich, je to rozhodnutie, ktoré zodpovedné orgány museli prijať."

  • (18:17) Po Slovensku aj Taliansko informovalo o úplnom zrušení športových podujatí

Taliansky olympijský výbor (CONI) v pondelok rozhodol o pozastavení usporiadania všetkých športových podujatí v krajine. Opatrenie zatiaľ platí do 3. apríla a súvisí so šírením nového koronavírusu.

Premiér Peter Pellegrini informoval verejnosť o tom, že všetky športové podujatia, ktoré boli naplánované, sú zrušené. Nariadenie platí počas nasledujúcich 14 dní.

  • (17:30) Bazilej zakázal odvetný zápas Európskej ligy s Frankfurtom

Odvetný zápas osemfinále futbalovej Európskej ligy UEFA 2019/2020 medzi FC Bazilejom a Eintrachtom Frankfurt sa 19. marca kvôli hrozbe koronavírusu neuskutoční vo švajčiarskom meste.

"Bazilejská polícia na pondelkovom krízovom zasadnutí zápas nepovolila," informovala agentúra DPA. Aj stretnutie bez divákov sa zodpovedným zdalo ako príliš nebezpečné, pretože podľa ich názoru, by sa pred bránami štadióna zhromažďovali stovky fanúšikov. Či a kde sa zápas uskutoční v tejto chvíli nie je známe. Prvý zápas je na programe vo Frankfurte vo štvrtok 12. marca.

  • (16:45) SP alpských lyžiarov aj MS v letoch v Slovinsku bez divákov

Majstrovstvá sveta v letoch na lyžiach v Planici (19.-22. marca) aj víkendové preteky Svetového pohára alpských lyžiarov v Kranjskej Gore sa uskutočnia bez divákov. Organizujúce Slovinsko tieto opatrenia zaviedlo pre situáciu so šíriacou sa koronavírusovou infekciou.

"Rozhodla o tom v pondelok národná bezpečnostná rada," informovala agentúra APA. Podľa rozhodnutia sa bez publika uskutočnia všetky športové podujatia s viac ako 500 divákmi.

  • (16:07) Pochodeň v Olympii zapália vo štvrtok bez divákov

Zapálenie pochodne pre OH 2020 prebehne kvôli koronavírusu bez divákov. Štvrtkovej akcie sa v gréckej Olympii zúčastní iba 100 akreditovaných hostí Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Pre verejnosť bude uzavretá aj stredajšia skúška.

"Vyzývame starostov miest, ktoré pochodeň navštívi, aby sa riadili pokynmi ministerstva zdravotníctva," citovala agentúra AP vyhlásenie MOV.

Pochodeň odovzdajú 19. marca v Aténach japonským organizátorom. Šesťsto bežcov s pochodňou navštívi v Grécku 37 miest a 15 archeologických nálezísk. Trasa pochodne je dlhá 3500 km a 842 námorných míľ.

  • (15:37) Slovenský tenisový zväz zrušil všetky domáce súťaže do konca marca

Vzhľadom na situáciu s rozšírením koronavírusovej infekcie Slovenský tenisový zväz (STZ) s okamžitou platnosťou ruší všetky turnaje na Slovensku vo všetkých vekových kategóriách a triedach.

Teda o akcie detí, mladšie a staršieho žiactva, dorastu, dospelých i seniorov v triedach A, B, C a D. Opatrenie je vydané s platnosťou od utorka 10. marca do konca mesiaca.

Slovenský tenisový zväz bude na svojej stránke informovať o ďalšom postupe. Športovo-technický úsek bude od utorka zatvorený a jednotlivé pracovníčky úseku budú pracovať až do odvolania v tzv. "home-office" režime.

Pevné linky sú presmerované. Vzhľadom na aktuálnu situáciu STZ s okamžitou platnosťou ruší aj tréningový proces reprezentantov a členov NTC tímu v Národnom tenisovom centre (NTC) do pondelka 16. marca 2020 do 12.00 h.

  • (15:28) Pro-Hokej, SZĽH a TL sú odhodlaní riadne dohrať dlhodobú súťaž

"V rámci dnešného stretnutia zástupcov klubov hokejovej Tipsport Ligy, spoločnosti Pro-Hokej a predstaviteľov Slovenského zväzu ľadového hokeja sme sa uzniesli, že naďalej budeme rešpektovať pokyny a nariadenia príslušných orgánov v súvislosti s ochrannými preventívnymi opatreniami na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusom.

Ak nám bude príslušnými orgánmi umožnené záverečné kolá základnej časti Tipsport Ligy odohrať, sme odhodlaní dlhodobú časť súťaže riadne dokončiť do nedele 15. marca.

Ďalšie kroky budeme predbežne vyhodnocovať na základe vzniknutej situácie. Ďalšie stretnutie sa uskutoční 16. marca opäť v Hronseku."

SZF odložil na neurčito zápasy 2. ligy a mládežníckych súťaží, ktoré boli naplánované na dni 14. - 19. marec. O tom, či na barážovom zápase Slovensko - Írsko budú môcť byť prítomní diváci, má rozhodnúť hlavný hygienik SR.

  • (15:05) Reprezentácia vodných slalomárov ruší zahraničné akcie

Aj slovenskí vodní slalomári sa pripravujú na športový vrchol roka, ktorým majú byť olympijské hry 2020 v Tokiu.

Vzhľadom na súčasnú situáciu v súvislosti s vývojom šírenia vírusu v Európe a v Japonsku nie sú vylúčené zmeny v príprave olympijského tímu a športovcov reprezentačného družstva.

Sekcia divokých vôd Slovenskej kanoistiky v súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 a novými opatreniami a zákazmi Ústredného krízového štábu prijala opatrenia s účinnosťou od 8. marca 2020, medzi ktoré patrí zrušenie všetkých zahraničných tréningových a súťažných pobytov športovcov, reprezentačných družstiev a útvarov talentovanej mládeže.

  • (14:47) Nemci uvažujú o zatvorení štadiónov, zápasy rušiť nebudú

"Boli by sme radšej, aby sa zápasy odohrali s divákmi, ale momentálne to nevyzerá realisticky," citovala šéfa ligy Christiana Seiferta agentúra DPA.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn odporučil zrušiť všetky podujatia s účasťou viac ako tisíc ľudí.

  • (14:32) Fortuna liga prijala preventívne opatrenia

Týkajú sa najmä obmedzenia interakcie jednotlivých mužstiev vo forme podávania rúk na stretnutiach, obmedzenia skúšok hráčov z rizikových oblastí či rešpektovania hygienických opatrení.

"Dôkladne monitorujeme situáciu ohľadom šírenia koronavírusu a rešpektujeme nariadenia príslušných orgánov. Prijali sme opatrenia a o ďalších zmenách budeme verejnosť promptne informovať.

Máme už informácie o opatreniach zo strany niektorých miest, momentálne čakáme na závery Ústredného krízového štábu a následne budeme promptne reagovať," povedal prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák v tlačovej správe.

Zápasy Fortuna ligy by sa mali zatiaľ odohrať v štandardnom režime, ale hrozí aj to, že sa budú hrať bez divákov.

"Skutočne závisí aj od príslušných orgánov. Situácia sa môže meniť z minúty na minútu. My budeme rešpektovať nariadenia a poskytneme maximálnu súčinnosť," dodal Kozák.

  • (14:26) Zápas medzi Žilinou a Martinom sa odohrá bez divákov

Pondelkový štvrtý duel 1. kola play off 1. hokejovej ligy (SHL) sa odohrá bez divákov. Informoval o tom oficiálny profil žilinského klubu na facebooku.

Stav štvrťfinálovej série je 3:0 pre Martin.

Ide o opatrenie v súvislosti so šíriacou sa koronavírusovou infekciou. Riaditeľka odboru zdravotníctva na úrade Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková v pondelok na brífingu vyhlásila, že ŽSK odporučil znižovať návštevy rôznych verejných zariadení.

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 na Slovensku vzrástol počas pondelka na šesť. Slovenské úrady evidujú aj štvorčlennú rodinu v karanténe v ich dome v rakúskej prihraničnej obci Kittsee.

  • (14:14) Zápasy japonskej futbalovej ligy odložili do konca mesiaca

Pôvodne zastavili ligu do 15. marca. V Japonsku evidujú 502 prípadov koronavírusu, sedem ľudí zomrelo. Ďalších 696 nakazených je na výletnej lodi Diamond Princess, ktorá je v karanténe v jokohamskom prístave.

  • (13:58) Zápas Six Nations medzi Francúzskom a Írskom odložili

Hrať sa malo v sobotu 14. marca na parížskom Stade de France.

Francúzska ministerka športu Roxana Maracineanuová uviedla, že rozhodnutie padlo po rozhovoroch s organizátormi turnaja a Francúzskou ragbyovou federáciou.

Náhradný termín zatiaľ nestanovili, francúzska vláda zakázala po celej krajine podujatia pre viac než tisíc ľudí. K nedeli zaznamenala 1126 nakazených a 19 úmrtí.

  • (13:26) Kvalifikačné zápasy na MS 2022 v Ázii preložili

Pôvodne boli duely v Ázii na programe 23. až 31. marca, pre šíriaci sa nový koronavírus ich odohrajú od 1. do 9. júna.

  • (12:30) Zápas Ligy majstrov medzi Lipskom a Tottenhamom sa uskutoční za prítomnosti fanúšikov

Odlišná situácia je v prípade stredajšej dohrávky 21. kola najvyššej nemeckej súťaže, Borussia Mönchengladbach a 1. FC Kolín sa stretnú za zatvorenými dverami a hrozí, že ich zápas odvolajú úplne.

Podľa agentúry SID padne definitíva v utorok. Minister zdravotníctva Jens Spahn vyzval na zrušenie podujatí pre viac než tisíc ľudí:

"Je prirodzené, že na masových akciách hrozí vyššie riziko prenosu nákazy. Preto vydávame odporúčanie aj pre Severné Porýnie-Vestfálsko."

  • (11:50) V Japonsku odložili štart bejzbalovej sezóny na neurčito

Pôvodne sa mala začať sezóna s dvanástimi tímami 20. marca. Informovala o tom agentúra AP.

Komisár japonskej ligy Acuši Saito uviedol: "Ja osobne som presvedčený, že v tejto fáze nemáme inú možnosť, ako odložiť začiatok sezóny."

Dodal, že náhradný termín, kedy by mohla sezóna odštartovať, zatiaľ neexistuje. Japonská bejzbalová liga predtým prerušila sezónu v roku 2011 po zemetrasení a následnej vlne cunami v prefektúre Fukušima.

  • (11:27) WHO diskutovala s federáciami o uskutočnení OH 2020 bez divákov

Počas telefonického konferenčného rozhovoru na tému koronavírusu diskutovali o všetkých rizikách a výhodách. Informoval o tom portál nytimes.com.

Jedným z rizík takéhoto rozhodnutia by bola prílišná finančná náročnosť. Fanúšikovia si už kúpili vstupenky, úhrada nákladov by mohla organizátorov stáť až 850 miliónov dolárov.

Hovorca WHO Tarik Jasarevic odmietol diskusiu komentovať, pretože nebola verejná. Uviedol však, že úlohou WHO, nie je rušiť, alebo povoliť športové udalosti, ale iba poskytovať racionálne a vedecky podložené usmernenia a odporúčania v oblasti verejného zdravia.

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol k víkendu na vyše 109 tisíc. Počet obetí koronavírusu nového typu, ktorý sa rozšíril už v stovke krajín, sa celosvetovo zvýšil na 3595.

  • (11:20) UEFA zakázala podávanie rúk na zápasoch, vo Valencii nebudú novinári

Na utorňajšej odvete osemfinále LM medzi FC Valencia a Atalantou Bergamo sa okrem divákov nezúčastnia ani novinári.

Na štadión sa dostanú jedine zamestnanci televízií, ktoré odvysielajú priamy prenos, neuskutočnia sa ani predzápasové mediálne aktivity.

  • (10:30) Zápas Ligy majstrov medzi Parížom St. Germain a Borussiou Dortmund bude bez divákov

Duel je naplánovaný na stredu 11. marca s úvodným výkopom o 21.00 h. Informuje o tom portál Championat.com s odvolaním sa na periodikum L'Éqiupe.

Prvý zápas v Nemecku zvládli lepšie domáci a zvíťazili tesne 2:1. Pred odvetou sú tak o krok bližšie k postupu medzi okteto štvrťfinalistov. V druhom zápase sa však Parížania nemôžu spoľahnúť na podporu z tribún.

Vo Francúzsku totiž zaregistrovali už 1126 osôb nakazených novým koronavírusom, spolu už 19 osôb na ochorenie COVID-19 zomrelo a ďalších 21 sa nachádza v kritickom stave.

  • (9:30) Fanúšikovia môžu prísť na úvodnú Veľkú cenu Austrálie

Vedenie Veľkej ceny Austrálie F1 vylúčilo hrozbu neúčasti fanúšikov na okruhu v Melbourne. Otváracie podujatie novej sezóny je na programe už v nedeľu 15. marca a počet prípadov nákazy koronavírusom v krajine stúpol v pondelok na 93.

Austrálčania ubezpečili, že nehrozia obmedzenia ako v Bahrajne. Druhé preteky seriálu sa 22. marca uskutočnia bez divákov. V dôsledku nákazy už skôr zrušili Veľkú cenu Číny, osud ďalšieho aprílového podujatia vo Vietname je zatiaľ nejasný.

  • (9:20) Futbalista talianskeho Pianese sa vyliečil z koronavírusu

Klub, ktorý pôsobí v Serie C, to oznámil na svojej webovej stránke, meno futbalistu však neuviedol.

"Nemocnica v Siene informovala o úplnom zotavení 23-ročného futbalistu. Už niekoľko dní nemá žiadne príznaky. Absolvoval dve vyšetrenia v priebehu 24 hodín, obe priniesli negatívny výsledok," uviedol klub vo vyhlásení.

O chorobe hráča informovali koncom februára. Infekciu tiež zistili u dvoch spoluhráčov a jedného zamestnanca klubu.

  • (7:20) Turnaj ATP a WTA v Indian Wells zrušili

Organizátori zrušili pre obavy z koronavírusu tenisový turnaj ATP a WTA v Indian Wells. Ide o prvé významné športové podujatie, ktoré z týchto dôvodov zrušili v USA.

Jeden z najprestížnejších turnajov mimo veľkej štvorky sa mal začať v stredu.

Organizátori pôvodne plánovali zvýšené hygienické opatrenia, ale hrať sa napokon nebude vôbec. V kalifornskej oblasti Coachella Valley, kde leží aj Indian Wells, totiž potvrdili prípad nákazy.

"Sme veľmi sklamaní, že turnaj sa neuskutoční, no zdravie a bezpečnosť miestnych obyvateľov, fanúšikov, hráčov, dobrovoľníkov, sponzorov, zamestnancov, predajcov a všetkých zainteresovaných sú na prvom mieste," povedal riaditeľ turnaja Tommy Haas pre agentúru AFP.

Na rozhodnutie zareagoval aj druhý hráč rebríčka ATP Rafael Nadal zo Španielska. Na svojom twitteri napísal: "Pravdepodobne ste všetci počuli správy. Turnaj v Indian Wells zrušili. Sme tu a stále sa rozhodujeme, čo robiť ďalej.

Je veľmi smutné, že sa toto všetko vo svete deje. Dúfam, že zdravotnícke organizácie čoskoro nájdu riešenie. Nebuďte ľahostajní, starajte sa o seba a predchádzajte chorobe."

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Po Slovensku aj Taliani zrušili všetky športové podujatia v krajine