25.07.2024 09:00
Deň -1
Paríž 2024
Live

Courage, vraví policajt ľuďom. Ploty a kontroly spôsobujú problémy, kaviarne sú prázdne

Polícia kontroluje povolenie na vstup pred katedrálou  Notre Dame.
Polícia kontroluje povolenie na vstup pred katedrálou Notre Dame. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. júl 2024 o 13:30

Začiatok olympiády sprevádzajú prísne opatrenia.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Len deň ostáva do otvorenia letných olympijských hier v Paríži. Do mesta prúdia tisícky športovcov, trénerov, novinárov a fanúšikov. Mesto sa pripravuje na veľkolepé otvorenie. Má byť ohromujúce, pretože sa neuskutoční na štadióne, ako to bývalo doteraz. 

Francúzi chcú ukázať pri otvorení historické centrum mesta v okolí Seiny. Práve na rieke, ktorá rozdeľuje metropolu Paríža, sa bude odohrávať nástup jednotlivých výprav. Budú sa plaviť na lodiach na 6 kilometrovej trase. Z brehu by malo ceremoniál sledovať vyše 300-tisíc ľudí.

Tento plán má však aj svoje odvrátené stránky a tie rozčuľujú obyvateľov Paríža. Mesto zažíva organizačný a logistický chaos. 

Centrum sa vyprázdnilo

Okolie Seiny patrí v Paríži medzi najrušnejšie miesta. Teraz sú však mnohé ulice prázdne a rovnako kaviarne a podniky.

Ulice ohradili vysokým plotom, stanice metra v niektorých častiach sú uzavreté, rovnako sú zrušené autobusové zastávky a doprava je odklonená. Pri vstupoch sú policajti a kontrolujú, či majú ľudia povolenie pre vstup.  

Organizátori museli oblasť rozdeliť na dvojicu zón – červenú a šedú. Z červenej je vylúčená doprava a na vstup do nej musia mať všetky prostriedky povolenie vo forme QR kódu. 

Do šedej potrebujú rovnaké povolenie aj návštevníci. 

QR kód je potvrdením toho, že polícia udelila jeho držiteľovi Game pass a jeho majiteľ sa môže pohybovať v bezpečnostnej zóne. 

Obmedzenia spôsobujú chaos. Niektorí návštevníci netušili, že na prechod k Seine bude potrebné žiadať o udelenie povolenia. 

„Parížska doprava je aj bez tohto dosť komplikovaná, ale množstvo zátarás a obchádzok znervózňuje mnohých obyvateľov,“ hovorí novinár belgickej televízie VRT Steven Decraene.

Polícia uzavrela niektoré ulice vzhľadom na prísne bezpečnostné opatrenia pred otvorením hier. Tým, že sa otvárací ceremoniál bude konať prakticky v meste, musí mať pod kontrolou oveľa väčší priestor ako štadión. 

To však znepríjemňuje život obyvateľom aj návštevníkom. 

„Chápem, že bezpečnostné opatrenia sú nevyhnutné, ale ľudia, ktorí to vymysleli, by mali dostať padáka,“ reaguje rozhnevane jeden z obyvateľov pre VRT. 

Som ako väzeň, hnevá sa majiteľ kaviarne

O pridelenie QR kódu a Game pasu musí požiadať každý, kto potrebuje do danej zóny vstúpiť, či už ide o turistu, človeka, ktorý v danej zóne chodí do zamestnania, alebo tam býva. O vystavenie povolenia treba požiadať na adrese www.pass-jeux.gouv.fr

Kód musia mať aj deti od 13 rokov. 

Systém opatrení sa má zmeniť po otváracom ceremoniáli. Návštevníci so vstupenkami o povolenie nemusia žiadať. 

Kto si chce zájsť do svojej obľúbenej reštaurácie alebo si len posedieť na kávičke s výhľadom na Seinu, má problém. Aj on musí o vstup do danej zóny požiadať a preukázať sa rezerváciou. 

Viacerí obchodníci sú nespokojní, pretože obmedzenia ich obrali o zárobok a situácia pred olympiádou sa podobá skôr na pandémiu covidu. Kaviarne a reštaurácie sú prázdne. 

„Zavreli ma ako väzňa. Nemôžem vyjsť von ani sa vrátiť. Musím na 10 dní zavrieť. Veď zákazníci nemôžu prísť,“ sťažuje sa majiteľ kaviarne L'Auberge na ulici Bertin Poirée.

Kontroly pri vstupe do centra Paríža.
Kontroly pri vstupe do centra Paríža. (Autor: TASR/AP)

Madam, odvahu, vraví policajt

Alain Fontaine, predseda Francúzskej asociácie majiteľov reštaurácií, hovorí, že sa mu v mysli vybavujú spomienky spred štyroch rokov. 

„V červenej zóne klesá počet zákazníkov o 50 až 60 percent, niekde až o 80 percent. Naposledy sme takéto prázdne reštaurácie a ulice videli počas covidu. Majitelia reštaurácií sú úplne šokovaní, nikto to nečakal,“ vraví Fontaine. 

Liliane Khalilová, majiteľka reštaurácie Aux Anysetiers du Roy na ostrove Île Saint-Louis uprostred Seiny, najala viac personálu, aby počas olympiády zvládla očakávaný nápor turistov.

„Lenže tu nikto nie je,“ vraví zdesene pre VRT. „Mám rezervácie, ale ľudia nevedia, že na to, aby sa k nám dostali, potrebujú QR kód.“

Majiteľ pekárne neďaleko katedrály Notre- Dame vraví pre Le Monde, že zrejme na týždeň bude musieť zatvoriť, pretože nemá žiadnych zákazníkov. V susednej reštaurácii dal majiteľ polovici personálu na týždeň voľno.

Chaos a nevôľa je aj v okolí uzavretých staníc metra. Niektoré sú dočasne uzavreté vzhľadom na prípravy slávnostného ceremoniálu. 

„Courage,“ hovorí policajt žene, ktorá sa rozhorčuje, že sa nevie dostať do metra. „Madam, ja viem, že to je náročné. Odvahu,“ vraví jej. 

Zdražela aj káva

Obmedzenia sa netýkajú len liniek metra. Odklonená je aj autobusová doprava. 

„Ešte sa to ani nezačalo. Toto je neuveriteľné,“ hnevá sa žena. 

Mnoho obyvateľov plánuje z Paríža odísť. 

„Hry nie sú také úžasné, ako som si myslel. Ceny vstupeniek boli vysoké. Mnohé reštaurácie zvýšili ceny. Ešte aj káva v kaviarňach zdražela a po meste je problém pohybovať sa. Ľudia, preto odchádzajú. Zostávajú tu len turisti. Aj keď teraz stretnete v uliciach viac policajtov ako turistov. Ani pri protestoch nebolo toľko policajtov v uliciach. Dosť ma to šokovalo,“ vraví pre VRT jeden z obyvateľov Paríža. 

Policajti, ktorí na vstupoch do zón hliadkujú, nie sú len z Paríža. 

Keď sa dvaja cyklisti pýtajú na obchádzkovú trasu, jeden im odpovie, že netuší, pretože je z Normandie. 

„Je to fajn zmena proti kravám a poliam,“ žartuje policajt s kolegami. 

Fotka zo zápasu Španielsko - Brazília.
dnes 16:20
Španielky vstúpili do turnaja prehrou, víťazstvo nedosiahli ani africké šampiónkyHádzanársky turnaj žien na OH v Paríži odštartoval zápasmi v skupine.
dnes 16:20
Denisa Baránková počas kvalifikácie na OH 2024
dnes 12:03
Baránkovej sa v kvalifikácii lukostreľby veľmi nedarilo. Prizerala sa svetovému rekorduSlovenka sa umiestnila v piatej desiatke.
dnes 12:03
Polícia kontroluje povolenie na vstup pred katedrálou  Notre Dame.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Courage, vraví policajt ľuďom. Ploty a kontroly spôsobujú problémy, kaviarne sú prázdneZačiatok olympiády sprevádzajú prísne opatrenia.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Medailové nádeje Slovenska na olympijských hrách v Paríži 2024. analýzaMalá výprava, solídny potenciál. Slováci môžu získať viac medailí ako na minulých hráchNajväčšie medailové nádeje Slovenska na OH v Paríži 2024.
OH 2024 budú strážiť policajti aj tajní agenti.
Boris Vanyadnes 07:009
Paríž sľubuje hry, aké ešte neboli. Olympiádu pre masy budú strážiť policajti aj tajní agentiSlovensko vyslalo do Paríža najmenšiu výpravu v ére samostatnosti.
Boris Vanyadnes 07:009
Momentka zo zápasu Fidži - USA na OH 2024
dnes 07:28
Obhajcovia zlata začali v Paríži výborne. Ragbisti Fidži zdolali Uruguaj aj USAZápasy o medialy budú na programe v sobotu.
dnes 07:28
Momentka zo zápasu Argentína - Maroko na OH 2024.
dnes 10:012
Bol to cirkus. Futbalu v Paríži chýba olympijský duch aj vysoká organizáciaArgentínsky tréner Javier Mascherano po úvodnom zápase s Marokom nešetril kritikou.
dnes 10:012
Denisa Baránková.online
dnes 06:303
OH 2024: Denisa Baránková sa umiestnila v kvalifikácii lukostreľby v piatej desiatkeSledovali ste s nami online prenos z lukostreľby žien na OH 2024 v Paríži. V akcii bola slovenská reprezentantka Denisa Baránková.
dnes 06:303
Anna Karolína Schmiedlová.
dnes 10:32
Parížsku antuku pozná veľmi dobre. Schmiedlová si chce na olympiáde zahrať viac než razV minulosti sa košická rodáčka už jedenásťkrát predstavila na Roland Garros, na miestnej antuke sa cíti dobre.
dnes 10:32
Zľava Marius Fízeľ (džudo), Zuzana Rehák Štefečeková (športová streľba), Viktória Forsterová, Hana Burzalová a Dominik Černý (atletika) pred odchodom na OH 2024.
dnes 12:43
Rehák Štefečeková obhajobu zlata nechce riešiť. Forster si žije svoj detský senSpolu s dvojicou Sloveniek sa vypravili do Paríža aj atléti Dominik Černý a Hana Burzalová i džudista Marius Fízeľ.
dnes 12:43
Novak Djokovič a Rafael Nadal.
dnes 13:08
Črtá sa súboj velikánov. Djokovič a Nadal sa v Paríži môžu stretnúť už v úvode turnajaAk obaja vstúpia na OH víťazne, čaká ich vzájomný súboj v druhom kole.
dnes 13:08
Wang Jang
dnes 14:31
Mám veľkú smolu, hovorí. Wang nastúpi v prvom kole proti svetovej jednotkeSlovenský reprezentant v stolnom tenise si v Paríži už vyskúšal hlavnú halu.
dnes 14:31
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Courage, vraví policajt ľuďom. Ploty a kontroly spôsobujú problémy, kaviarne sú prázdne