Pandemická situácia sa zhoršuje. Čo bude s amatérskym futbalom? (otázky a odpovede)

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: Robo Michalec)
Titanilla Bőd|15. sep 2021 o 22:22

SFZ vydal nové usmernenie k organizácii tréningov a zápasov.

BRATISLAVA. Pandemická situácia sa na Slovensku zhoršuje. Okresy sa postupne prefarbujú zo zelenej na oranžovú a červenú a o niekoľko týždňov sa môžu objaviť aj čierne okresy.

Ako to všetko vplýva na amatérsky futbal? Budú povolené súťaže a tréningy?

Slovenský futbalový zväz vydal nové usmernenie k organizácii tréningového procesu a zápasov amatérskeho futbalu a mládeže. Na jeho základe sme zhrnuli najdôležitejšie informácie vo forme otázok a odpovedí.

V klube máme zaočkovaných i nezaočkovaných futbalistov. Dokedy budeme môcť vykonávať športovú činnosť?

Podobne, ako pre návštevu reštaurácií, aj pre organizovanie amatérskych futbalových zápasov platia tri režimy (protokoly) – základ (všetky osoby), OTP (očkovaní, testovaní, tí, čo prekonali covid) a kompletne zaočkovaní. V režime kompletne zaočkovaných môžu kluby vykonávať športovú činnosť až do 3. stupňa ohrozenia (čierna farba okresu). V režime OTP je možné vykonávať športovú činnosť až do 2. stupňa ohrozenia (bordová farba okresu). Pri preferovaní protokolu základ nie je možné od 1. stupňa ohrozenia (červená farba okresu) uskutočniť priateľské, ani súťažné stretnutia.

Som trénerom prípravky. Za akých podmienok môžeme vykonávať športovú činnosť?

Pre deti do dovŕšenia veku 12 rokov sa uplatňujú pravidlá ako pre plne očkované osoby. To znamená, že ak sú zaočkovaní aj členovia realizačného tímu, tak tréningový proces i zápasy sa môžu odohrávať bez výrazných obmedzení aj v čiernych okresoch.

Chystáme sa na veľké derby, ale v čase jeho konania už bude náš okres v bordovej farbe. Môžu prísť na stretnutie diváci?

To závisí od toho, aký režim pre divákov si zvolíte. Ak podujatie bude len pre kompletne zaočkovaných divákov, tí môžu prísť bez limitu. V režime OTP sa v bordovej farbe môže naplniť 25% kapacity štadióna (ak kapacita nie je určiteľná, tak ide o maximálne 50 osôb). V režime základ sa v bordovej farbe už nemôžu uskutočniť zápasy.

Čaká nás ďalšie prerušenie súťaží?

To závisí od zaočkovanosti. Ak kluby uplatňujú pri organizovaní zápasov protokol KZ (kompletne zaočkovaní), ešte aj v čiernych okresoch sa môžu hrať súťažné stretnutia, dokonca aj s divákmi do 100 osôb.

Náš hráč bol pozitívne testovaný. Má ísť do karantény celé družstvo?

Závisí to od rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Pozitívne testovaný hráč musí ísť okamžite do domácej izolácie. Hráč musí informovať trénera a klub sa musí obrátiť na RÚVZ.

Ak RÚVZ určí ako úzky kontakt všetkých hráčov a členov realizačného tímu z družstva, v ktorom hráč pôsobil, povinnej karanténe podlieha celý tím. 

Ak RÚVZ určí všetkých hráčov a členov realizačného tímu ako bežný kontakt, hráč ostáva v karanténe a družstvo normálne pokračuje v tréningovom procese. Odporúča sa pretestovanie minimálne antigénovými testami hneď na nasledujúci deň a potom ešte po piatich dňoch od pozitívneho testu osoby v karanténe.

Náš hráč mal pozitívny antigénový test. Musí ísť aj na PCR test?

V tomto prípade sa odporúča absolvovať aj PCR test z dôvodu falošnej pozitivity.

Náš hráč bol v kontakte s pozitívnou osobou mimo futbalového klubu. Musí ísť do karantény?

Hráč musí ísť do domácej izolácie a informovať RÚVZ. Ten vyhodnotí, či je hráč úzky kontakt alebo bežný kontakt.

Ak RÚVZ vyhodnotí osobu ako úzky kontakt, tak podlieha povinnej karanténe. Družstvo však pokračuje ďalej v normálnom režime, pričom sa odporúča pretestovanie minimálne antigénovými testami hneď na nasledujúci deň a potom ešte po piatich dňoch od pozitívneho testu.

Ak je hráč vyhodnotený ako bežný kontakt, zaradí sa normálne do tréningového procesu.

Máme v karanténe štyroch hráčov, medzi nimi i nášho najlepšieho strelca. Môžeme požiadať o odloženie zápasu?

V prípade dohody oboch tímov je možné súťažné stretnutie preložiť po odsúhlasení riadiaceho orgánu súťaže. Bez záväzného písomného stanoviska príslušného RÚVZ, prípadne bez predloženia relevantnej oficiálnej dokumentácie však nie je preloženie súťažného stretnutia možné.

Pri minimálnom počte 14 hráčov, ktorí nie sú v nariadenej karanténe, sa musí súťažné stretnutie odohrať v prípade, ak to príslušný riadiaci zväz nariadi.

Môžeme požiadať o preloženie stretnutia až na jar?

Nie. Stretnutie je možné preložiť najviac o 21 dní, alebo do ukončenia jesennej časti.

Čo sa deje, ak sa majú stretnúť dve mužstvá z okresov s odlišnou pandemickou situáciou?

Pri organizácii takýchto stretnutí sa vždy treba riadiť opatreniami platnými pre okres domáceho družstva. V prípade, že domáce družstvo hrá v okrese s horšou pandemickou situáciou, je možné na základe dohody oboch družstiev odohrať súťažné stretnutie v opačnom „garde“, teda u súpera alebo na neutrálnej pôde. Dohodu však musí schváliť príslušný zväz najneskôr 48 hodín pred začiatkom stretnutia.

Obaja súperi sú z „bordového“ okresu. Môžu sa dohodnúť na neutrálnej pôde v okrese s lepšou pandemickou situáciou?

Áno, v prípade dohody sa takéto stretnutie môže odohrať na neutrálnej pôde.

Celý podrobný manuál so všetkými limitmi a obmedzeniami nájdete TU

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pandemická situácia sa zhoršuje. Čo bude s amatérskym futbalom? (otázky a odpovede)