Jedna štartovala skôr, než sa druhá narodila. Obe sa predstavia na MS v atletike 2023

Viktória Forster.
Viktória Forster. (Autor: Roman Benický)
Marek Bátory|19. aug 2023 o 00:00

Na MS v atletike 2023 štartuje deväť Slovákov. Podarí sa im vybojovať kvalitný výsledok?

BUDAPEŠŤ. Maďarská metropola bude hostiť od 19. do 27. augusta 19. ročník MS v atletike 2023, na ktorých sa predstaví aj deväť Slovákov.

Deväťčlenná slovenská výprava je oproti minuloročnému šampionátu v americkom Eugene väčšia o štyroch atlétov. Počtom prekonala aj výpravu z MS v rokoch 2019 a 2017.

Najskúsenejšia členka slovenskej výpravy bude kladivárka Martina Hrašnová, no najväčšie nádeje sa vkladajú do bežcov Jána Volka, Viktórie Forster či Gabriely Gajanovej.

Nominácia Slovenska na MS v atletike 2023

Muži: Ján Volko (Naša atletika Bratislava, 100 m, 200 m), Dominik Černý (chôdza na 20 km a 35 km), Michal Morvay (obaja ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, chôdza na 35 km)

Ženy: Gabriela Gajanová (AK ZTS Martin, 800 m), Viktória Forster (ŠK ŠOG Nitra, 100 m prek.), Martina Hrašnová (kladivo, ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica), Hana Burzalová, Mária Katerinka Czaková, Ema Hačundová (všetky ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, všetky chôdza 35 km)

Spomedzi Slovákov začne chodec

Tohtoročnú edíciu šampionátu v atletike odštartuje chôdza na 20 km. V tejto disciplíne bude mať aj Slovensko svoje zastúpenie vďaka Dominikovi Černému.

Tomu však hrozilo, že sa na "dvadsiatke" nepredstaví. Na štart sa postaví 50 atlétov a Černý bol v kvalifikačnom rebríčku na 52. mieste.

"Veril som, že na MS sa cez renking dostanem. Už v závere júna som si bol takmer istý. Vedel som totiž o pretekároch, ktorí síce figurovali v rebríčku predo mnou, ale mal som informáciu, že stopercentne v Budapešti dvadsiatku nepôjdu,“ objasňoval Černý.

Dominik Černý na Svetovej univerziáde 2023.
Dominik Černý na Svetovej univerziáde 2023. (Autor: Atletika.sk)

Ako generálka pred svetovým podujatím v atletike bola pre Černého Svetová univerziáda v čínskom Čcheng-tu, na ktorej skončil siedmy časom 1:28:38 h.

Pre Černého je "dvadsiatka" prioritou, keďže je to momentálne jediná individuálna chodecká disciplína na olympijských hrách.

Spolu s Michalom Morvayom, Hanou Burzalovou, Máriou Katerinkou Czakovou a Emou Hačundovou sa predstaví aj v chôdzi na 35 km.

Hrašnovú čaká siedmy šampionát

Najskúsenejšou členkou slovenskej výpravy je bezpochyby 40-ročná Martina Hrašnová, ktorá je bronzovou medailistkou z MS 2009. Hrašnová má v zbierke aj dve strieborné medaily z ME z rokov 2012 a 2014.

Budapeštiansky šampionátu bude pre ňu už siedmy v poradí. Po prvýkrát sa predstavila na MS v roku 2001 v Edmontone ešte len ako 18-ročná.

Slovenská kladivárka Martina Hrašnová počas súťaže na OH v Tokiu 2020
Slovenská kladivárka Martina Hrašnová počas súťaže na OH v Tokiu 2020 (Autor: TASR/AP)

Zaujímavosťou k jej prvej účasti na najväčšom atletickom podujatí je, že vtedy ešte ani nebola na svete najmladšia členka tohtoročnej slovenskej výpravy, ktorou je 21-ročná Viktória Forster.

Hrašnovej patrí aj veteránsky svetový rekord v kategórii žien od 40 do 44 rokov. V 1. kole Vrhačskej Tour 2023 v Košiciach jej namerali 68,01 m.

Najväčšie očakávania u šprintérov

Najlepší výsledok na tohtoročnom šampionáte sa očakáva u šprintérov Jána Volka, Gabriely Gajanovej či práve najmladšej Forster. Všetci traja môžu zabojovať o semifinále.

Forster čaká beh na 100 m prekážok. V tejto disciplíne na nedávno skončenej Univerziáde získala zlato.

Časom 12,72 s vytvorila nový slovenský rekord a splnila aj kvalifikačný čas na OH 2024 v Paríži.

Mimo slovenského prekážkarského rekordu je aj držiteľkou najlepšie národného výkonu v behu na 100 m či 60 m prekážok.

Viktória Forster so zlatou a striebornou medailou zo Svetových univerzitných hier 2023.
Viktória Forster so zlatou a striebornou medailou zo Svetových univerzitných hier 2023. (Autor: Facebook Slovenský atletický zväz)

Po šesťročnej pauze od svojho debutu na MS 2017 v Londýne sa na svetovom šampionáte predstaví aj skúsený šprintér Ján Volko.

Londýnska premiéra mu však vyšla nad očakávania - v kvalifikácii v behu na 100 m stanovil nový slovenský rekord (10,15 s) a v behu na 200 m sa prebojoval až do semifinále.

“Ak si pozriete, koľkí šprintéri a z koľkých krajín štartujú na stovke, postúpiť do semifinále bude náročná úloha. Budem sa však snažiť zo všetkých síl. Takisto na 200 m budem spokojný, ak pobežím v Budapešti dva behy,“ načrtol Volko svoje ambície.

Ján Volko v behu na 200 metrov na ME v atletike 2022.
Ján Volko v behu na 200 metrov na ME v atletike 2022. (Autor: TASR/AP)

Aj pre Volka bola Univerziáda generálkou na MS. V behu na 200 m skončil štvrtý, medaila mu ušla o 11 stotín.

Volko pred rokom zažiaril na majstrovstvách Európy, keď v Mníchove skončil na stovke na 4. mieste. Okrem iného je aj európskym šampiónom z halových MS v 2019 v behu na 60 m.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Jedna štartovala skôr, než sa druhá narodila. Obe sa predstavia na MS v atletike 2023