Na fortunaligový azyl ešte v Lokomotíve nepomýšľajú

Zimná príprava sa chýli ku koncu. Košická Lokomotíva onedlho vstúpi do jarnej časti druhej ligy.
Zimná príprava sa chýli ku koncu. Košická Lokomotíva onedlho vstúpi do jarnej časti druhej ligy. (Autor: fclokomotiva.sk)
Daniel Dedina|23. feb 2018 o 17:35

Druholigová jar odštartuje o týždeň neskôr.

KOŠICE. Futbalová Lokomotíva Košice sa chystá na štart jarnej časti II. ligy.

Pred novinársku obec v piatok zasadli športový riaditeľ Lokomotívy Košice Róbert Jano st., tréner áčka Albert Rusnák a kapitán mužstva Patrik Zajac.

Plné hľadisko a umiestnenie v prvej trojke

„Prípravu sme odštartovali 8. januára. Absolvovali sme v nej zápasy proti veľmi silným súperom, či už z Maďarska, alebo Fortuna ligy. Ukázali nám, na čom sme. Potešil nás herný prejav, mínusom bola efektivita v koncovke. Získali sme Hovančíka, Grohoľa a Jana na prestup, Hirjaka na hosťovanie. Dôkazom stabilizácie je aj predĺženie zmluvy s trénerom Rusnákom,“ vzal si na úvod slovo Róbert Jano st.

Potom už preladil na súťažný ročník.

„Vyhrali sme jesennú časť (Lokomotíva klesla na tretie miesto až v rámci jarných predohrávok, pozn. red.), s čím asi nikto nerátal. V poslednom domácom zápase s Popradom sme mali plné hľadisko a presne k tomu smeruje práca nás všetkých. Aby sme pritiahli divákov na naše zápasy atraktívnym, útočným prejavom. Bol by som nesmierne rád, ak by sa nám to podarilo zopakovať aj v jarnej časti. Bol by som veľmi šťastný, ak by sa nám podarilo splniť cieľ, ktorý som deklaroval už pred sezónou, a to skončiť do 3. miesta,“ poznamenal ďalej Jano.

Nové tváre by mali byť prínosom

„Nevyhli sme sa zraneniam a chorobám, to sú však veci, ktoré sa nedajú predvídať. Keď sa na to pozrieme optikou výsledkov, tie neboli v príprave dobré, vyhrali sme len s Kechnecom na úvod. Zvolili sme však ťažší model prípravy a najmä v jej závere sme boli s hrou mužstva spokojní. Aktuálne pracujeme najmä na zlepšení finálnej fázy. Hrať pekne je jedna vec, na jar ale budú dôležité víťazstvá,“ hovoril pragmaticky Albert Rusnák.

„Grohoľ s Janom naznačili potenciál v strieľaní gólov, keď sa ešte lepšie zohrajú, mohli by vytvoriť údernú dvojicu. Na Hovančíkovi bola badateľná chýbajúca zápasová prax, ale poctivo pracuje a dostáva sa do čoraz lepšej pohody. Škoda zranenia Hirjaka na konci prípravy, lebo sa ukazoval vo výbornom svetle. Jeho prítomnosť v zostave zvyšuje našu kreativitu smerom dopredu. V utorok ho čaká magnetická rezonancia a verím, že jej výsledok bude priaznivý,“ povedal tréner Lokomotívy na margo zimných posíl.

V dobrom svetle sa podľa neho ukazuje aj krídelník Lukáš Tóth, ktorý toho v košickom drese vinou zranenia zatiaľ veľa nenahral.

Kapitán verí v šťastnú trinástku

„Príprava ubehla veľmi rýchlo. Nebola to klasická zimná zaberačka, ale niesla sa v modernom duchu. Podmienky sme mali naozaj výborné, za čo patrí vďaka vedeniu klubu. Niekoľko hráčov odišlo, iní prišli, mužstvo vyzerá byť výborné. Sadli sme si navzájom po futbalovej stránke i ľudsky. Na prvý jarný zápas sa teraz tešíme ešte viac, keďže ho odohráme doma,“ usmial sa košický kapitán Patrik Zajac.

„Máme pred sebou trinásť zápasov. Trinástka je pritom moje šťastné číslo, takže verím, že nám prinesie šťastie a na záver sezóny sa budeme tešiť z postupu,“ dodal.

Otázna trojica Hirjak, Karaš, Človečko

Košičania mali v strede tohto týždňa absolvovať generálku v Moldave nad Bodvou proti Rimavskej Sobote, ale zápas bol po vzájomnej dohode zrušený, keďže oba celky trápia početné absencie.

„Trénovali sme len dvanásti, taký zápas by nemal význam. Zvolili sme radšej tréning, v danej chvíli to bolo najrozumnejšie riešenie,“ priznal Rusnák.

Pristavil sa aj pri jednotlivých absenciách. „Kuľha má teploty, Terpaj chrípku, Ilinjo narazený členok, tí by do týždňa mohli byť fit. Hirjaka som už spomenul. Karaš už do prípravy nenastúpil v stopercentnom stave. V januári sa mu obnovili problémy s achilovkou, ťahá sa to s ním celú prípravu a veľa toho nenatrénoval. Doktori však už našli ložisko jeho problému, tak verím, že od pondelka bude znova zaberať naplno. U Človečka nejde o vážnejšie problémy, ale stále sa niečo naňho lepí. Tiež toho veľa v zime nenatrénoval.“

Konkurenciu vnímajú, sústredia sa na seba

Po vydarenej jeseni je Lokomotíva v hre o postup do najvyššej slovenskej súťaže. Adeptov na prvú priečku zaručujúcu priamy postup i druhú barážovú však bude viacero.

„Samozrejme, s blížiacim sa začiatkom súťaže človek viac vníma aj to, čo sa deje u konkurencie. Sústredím sa však najmä na naše mužstvo a na to, čo chceme v súťaži dosiahnuť,“ uviedol Albert Rusnák.

K účinkovaniu v najvyššej súťaži je potrebný vyhovujúci štadión a taký zatiaľ v Košiciach neexistuje. V Lokomotíve sa zatiaľ nezamýšľajú, kde by klub hral, ak by sa mužstvu podarilo postúpiť.

„Urobíme všetko pre to, aby sme v tabuľke skončili čo najvyššie, ale táto vec nás zatiaľ nemáta. Veľmi sa mi páči, že máme ambiciózneho trénera i hráčov, ale až takto dopredu nerozmýšľame. Treba mať aj dostatočnú mieru pokory,“ vravel pokojným hlasom Róbert Jano. Nič sa nemení na tom, že Lokomotíva bude aj v jarnej časti hrávať svoje domáce zápasy v piatky.

Jar odštartuje o týždeň neskôr

Druhá liga mala po zimnej prestávke odštartovať v prvý marcový víkend.

Nestane sa tak, keďže celé 18. kolo je kvôli počasiu odložené, dohrávať by sa malo 28. marca.

Bola to taká čerstvá informácia, že prekvapila aj samotných predstaviteľov Lokomotívy.

„Môžeme tak viac popracovať na našom útočnom prejave a chlapci budú mať viac času sa dať zdravotne dokopy. Tak aby sme na domáci zápas s Trebišovom boli stopercentne pripravení,“ skonštatoval Albert Rusnák, ktorého mužstvo malo v sobotu 3. marca hrať proti Interu Bratislava.

Nepomohlo ani to, že Inter hráva svoje domáce zápasy v Stupave na umelej tráve.

Neplánované zápasové voľno plánuje Lokomotíva vyplniť ešte jedným prípravným zápasom, pravdepodobne so súperom z druhej alebo tretej ligy.

(dd)

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na fortunaligový azyl ešte v Lokomotíve nepomýšľajú