Zaujímavý záver kvalifikácie. Piastri prišiel o druhý rad, zmazali mu najlepší čas

Oscar Piastri.
Oscar Piastri. (Autor: TASR/AP)
REUTERS, Sportnet|29. jún 2024 o 17:06

Pole position si vybojoval Max Verstappen.

Formula 1 2024

Kvalifikácia na Veľkú cenu Rakúska

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull 

1:04,314 m

2.

Lando Norris

Veľká Británia

McLaren

+ 0,404 s

3.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

+ 0,526 s

4.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+ 0,537 s

5.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

+ 0,589 s

6.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 0,730 s

7.

Oscar Piastri

Austrália

McLaren

+ 0,734 s

8.

Sergio Peréz

Mexiko

Red Bull

+ 0,888 s

9.

Nico Hulkenberg

Nemecko

Haas

+ 1,071 s

10. 

Esteban Ocon

Francúzsko

Alpine

+ 1,569 s

SALZBURG. Trojnásobný majster sveta formuly 1 Max Verstappen z Red Bullu nadviazal na sobotňajšie víťazstvo v šprinte a vrátil svoje auto na pole position pre nedeľňajšiu Veľkú cenu Rakúska, pričom Lando Norris z McLarenu sa opäť postavil do prvého radu.

Pole position bola pre 26-ročného Holanďana 40. v kariére a piate na domácom Red Bull Ringu, kde vyhral viackrát ako ktorýkoľvek súčasný jazdec a môže sa spoľahnúť na obrovskú podporu svojej "oranžovej armády" fanúšikov.

George Russell bol tretí najrýchlejší za Mercedes po tom, čo Oscar Piastri z McLarenu prekročil limity trate a bol odsunutý na siedme miesto na štartovom rošte.

Carlos Sainz z Ferrari odštartuje na Red Bull Ringu v Spielbergu ako štvrtý, sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton z Mercedesu ako piaty a Charles Leclerc z Ferrari ako šiesty.

"Snažili sme sa trochu upraviť auto po veciach, ktoré sme sa naučili dnes ráno, myslím, že to fungovalo dobre," povedal Verstappen, ktorého v šprinte tvrdo prenasledovali jazdci McLarenu, ale v kvalifikácii vyzeral oveľa rýchlejší.

Verstappen si pripísal predbežnú pole position s časom 1 minúta 04,426 sekundy a potom bol ešte rýchlejší s finálnym letovým výkonom 1:04,314.

"Už dlho sa nám nestalo, že by sme boli skutočne na pole position (na veľkej cene), takže je to skvelé," povedal Verstappen, ktorý nepočítal s najlepším umiestnením v šprinte.

"Je to skvelý pocit. Tím naozaj tvrdo pracoval na tom, aby bolo auto konkurencieschopnejšie, a myslím si, že je to skvelé vysvedčenie.

Norris, najbližší súper šampióna v boji o titul, ktorý však získal 71 bodov a celý víkend sa cítil pod psa, na to nemal odpoveď a tréning dokončil o 0,404 pomalší.

"Myslím, že to bolo maximum, čo sme dnes mohli urobiť. Max bol vo svojej vlastnej lige. Jednoznačne bol oveľa rýchlejší ako my, takže som spokojný," povedal Brit.

Piastri bol chvíľu druhý, ale Norris Austrálčana odsunul na tretie miesto a stewardi mu potom pridali ďalšie štyri miesta po tom, čo rozhodli, že v šiestej zákrute úplne vyletel z trate.

Jazdec McLarenu bol nespokojný s rozhodnutím na ostrie noža, ktoré označil za trápne. "Nevyletel som z trate, zostal som na trati," povedal.

"Bol som presne na hranici trate, myslím, že to chce každý vidieť... nie je dôvod, aby táto zákruta bola problémom pre limity trate, najmä keď zostanete na trati tak, ako som to urobil ja. Alebo nie na štrku."

Sergio Perez z Red Bullu sa kvalifikoval ako ôsmy, Nico Hulkenberg za Haas ako deviaty a Esteban Ocon za Alpine, ktorá patrí Renaultu, doplnil prvú desiatku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Zaujímavý záver kvalifikácie. Piastri prišiel o druhý rad, zmazali mu najlepší čas