Kto má v Španielsku najväčšie šance? História praje Verstapennovi, motivovaný je aj Leclerc

Charles Leclerc.
Charles Leclerc. (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
REUTERS|19. jún 2024 o 17:55

Množstvo fanúšikov bude mať aj Fernando Alonso z Aston Martin, ktorý sa pripravuje na svoje 21. domáce preteky.

BARCELONA. Max Verstappen by sa mal vrátiť na šťastné miesto, pretože formula 1 začína trojicou známych európskych pretekov, ktoré sa začínajú tento víkend Veľkou cenou Španielska na okruhu Catalunya.

Trojnásobný majster sveta z Red Bullu získal na okruhu pri Barcelone prvé víťazstvo v kariére F1 v roku 2016, keď mal len 18 rokov, a triumfoval aj pri posledných dvoch návštevách.

Potom víkend nasleduje Rakúsko a Veľká cena Veľkej Británie na Silverstone, čo sú všetko trate, na ktorých Verstappen vlani zvíťazil, keď sa stal najdominantnejším šampiónom v histórii.

Tohtoročné preteky prichádzajú po tom, čo holandský jazdec vyhral mokrú Veľkú cenu Kanady, po troch pretekoch s rôznymi jazdcami na najvyššom stupni víťazov, a trať bude jeho autu vyhovovať viac s menšími obavami z nerovností a obrubníkov.

"Má dobrú kombináciu vysokorýchlostných a nízkorýchlostných zákrut a v minulosti sa nám tam jazdilo dobre, takže dúfam, že tento víkend dokážeme maximalizovať výkon auta," povedal Verstappen, ktorý po deviatich pretekoch vedie pred Charlesom Leclercom z Ferrari o 56 bodov.

"Naším cieľom je udržať si tempo z Kanady, takže sa tešíme na preteky tento víkend a dúfame, že nám bude priať počasie."

Verstappen vedie šampionát už viac ako dva roky, na čelo sa dostal v máji 2022 v Španielsku a odvtedy sa drží na čele.

Tímový kolega Sergio Perez potrebuje po dvoch po sebe idúcich odstúpeniach silné preteky, ale Mexičan si nesie trest za tri miesta na štarte z Montrealu.

"Niekedy ste nútení trochu sa zresetovať a my sme to od posledných pretekov urobili," povedal Perez.

Red Bull má v priebežnom poradí konštruktérov 49-bodový náskok pred Ferrari, pričom taliansky tím sa po víťazstve s Leclercom v Monaku snaží spamätať zo šoku z dvojitého odstúpenia v Kanade.

Preteky budú poslednými domácimi pretekmi Carlosa Sainza s Ferrari, Španiel na konci sezóny odchádza, aby uvoľnil miesto sedemnásobnému majstrovi sveta Lewisovi Hamiltonovi, a môže mať reálnu šancu vyhrať.

"Na Veľkej cene Španielska by sme mali byť opäť konkurencieschopní, s rovnakou úrovňou výkonnosti, akú sme predvádzali počas celej sezóny pred Veľkou cenou Kanady," povedal šéf tímu Fred Vasseur.

Množstvo fanúšikov bude mať aj Fernando Alonso z Aston Martin, ktorý sa pripravuje na svoje 21. domáce preteky.

Mercedes a McLaren by mali byť v hre, pričom prvý menovaný je pozitívnejší po pole position Georgea Russella a treťom mieste v Kanade - prvom pódiu tímu v kampani.

"V Barcelone sa nám objavia nové diely. To by nám malo pomôcť, takže by som veľmi dúfal, že budeme pokračovať v tejto pozitívnej trajektórii," povedal šéf tímu Toto Wolff, ktorého jazdci boli vlani na tomto okruhu druhí a tretí.

McLaren bol na stupňoch víťazov v posledných piatich pretekoch, Lando Norris získal víťazstvo a tri druhé miesta, zatiaľ čo Oscar Piastri bol druhý v Monaku.

"Trať má svoje výzvy, ale myslím si, že sme v dobrej pozícii, aby sme maximalizovali náš výkon a vyťažili z auta maximum," povedal Norris.

Brit Oliver Bearman, ktorý je tipovaný na pretekárske miesto v budúcom roku, prevezme v piatkovom prvom tréningu auto Nica Hulkenberga v Haase.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Kto má v Španielsku najväčšie šance? História praje Verstapennovi, motivovaný je aj Leclerc