Začína sa sezóna F1. Preladiť program nebude stačiť. Väčšina fanúšikov prvé preteky neuvidí

Max Verstappen na Red Bulle počas predsezónnych testov F1 2024 v Bahrajne.
Fotogaléria (35)
Max Verstappen na Red Bulle počas predsezónnych testov F1 2024 v Bahrajne. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|22. feb 2024 o 12:45

Veľké ceny F1 bude vysielať stanica Nova Sport 5.

BRATISLAVA. V boxoch všetkých tímov je rušno. V Bahrajne prebiehajú posledné testy pred začiatkom sezóny. Všetky tímy ladia posledné detaily, denne skúšajú novinky pred ostrým štartom, ktorý príde o týždeň. 

Už o pár dní začne nová sezóna formuly 1 a fanúšikovia sú netrpezliví. Ak sa však tešia na priame prenosy, môžu ostať nemilo prekvapení. 

Po desiatich rokoch získala vysielacie práva pre Slovensko a Česko TV Nova. Sľubuje priniesť unikátny obsah a angažovala aj skúsených moderátorov Števa Eiseleho a Josefa Krála. 

„Nezáleží na tom, komu fandíte, pretože F1 je našou spoločnou srdcovou záležitosťou, ktorá spája celú Československú formulovú rodinu. Už teraz sa nemôžeme dočkať novej sezóny, a hlavne odhalenia všetkých prekvapení, ktoré pre fanúšikov pripravujeme," reagoval spoluprácu s Nova Sport Števo Eisele. 

Otázkou však je, koľko fanúšikov si bude môcť priame prenosy z veľkých cien F1 sledovať. Nova bude vysielať štúdio aj priame prenosy na novom kanáli Nova Sport 5, ktorý začne vysielať 29. februára.

Ten má na Slovensku v ponuke zatiaľ len jeden operátor – Skylink. 

Fotogaléria: Predsezónne testy pred štartom novej sezóny F1 (formula 1 2024)

Nova pýta príliš

Operátori s TV Nova o zaradení dvoch nových kanálov (okrem Nova Sport 5 vznikne aj Nova Sport 6) rokujú. Problémom sú však vysoké licenčné poplatky, ktoré Nova požaduje. 

Český operátor 4net.tv uviedol, že ponuky na obe stanice Novy boli „v neakceptovateľnej cenovej relácii. V rádoch stoviek tisíc eur za jednu sezónu, teda v prepočte niekoľko miliónov českých korún.“ 

Generálny riaditeľ Novy argumentuje vysokou čiastkou za nákup práv. 

„Cena vysielacích práv na špičkové športové udalosti a súťaže je všeobecne veľmi vysoká. Inak tomu nie je ani v prípade licencií, ktoré Skupina Nova zakúpila pre Nova Sport 5 a Nova Sport 6. Preto aj my musíme pri diskusiách s operátormi nastaviť zodpovedajúcu cenovú hladinu,“ uviedol Gunt pre sport.cz.

Menší slovenskí operátori pre portál živé.sk tvrdia, že ponuku na zaradenie dostali, je však úplne mimo ich finančných možností. A ak by sa pre zaradenie oboch kanálov rozhodli, museli by výrazne navýšiť cenu pre spotrebiteľov.

Do ponuky však zatiaľ nezaradili nové kanály ani veľkí operátori ako Telekom, Orange či UPC.  

Eisele verí v pozitívne správy

Nova však tvrdí, že jej cieľom je sprístupniť oba kanály pre množstvo divákov a s operátormi naďalej rokuje. 

„Podľa mojich informácií prebiehajú veľmi intenzívne rokovania so všetkými operátormi. Sám som zažil viackrát túto neistotu aj ako divák aj komentátor. Samozrejme z toho nie som šťastný. Ale niektoré osočujúce komentáre sú už trochu za hranou a naozaj zbytočné.

Nemám najmenšie pochybnosti, že je v záujme všetkých strán sa dohodnúť. A postupne budú prichádzať pozitívne správy. Silly season vie byť niekedy turbulentná a nervózna,“ napísal na sociálnej sieti X pred pár dňami Eisele. 

Nova Sport bude mať od tejto sezóny až 6 kanálov a má práva na viaceré súťaže – NHL, NFL, NBA, futbalovú Ligu majstrov, taliansku Seriu A, španielsku La Ligu či nemeckú Bundesligu.

Kým Nova Sport 1 a 2 má na Slovensku v ponuke väčšina operátorov, Nova Sport 3 a 4 majú v ponuke len veľkí provideri Telekom, Orange, Skylink a DigiTV.

Nova Sport 5 zaradí zatiaľ na Slovensku len Skylink. Nova Sport 6, na ktorom sa budú vysielať motoristické súťaže MotoGP, zatiaľ nemá na Slovensku žiadny z providerov.

Sezóna F1 začína 2. marca Veľkou cenou Bahrajnu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Začína sa sezóna F1. Preladiť program nebude stačiť. Väčšina fanúšikov prvé preteky neuvidí