Formula 1: Lando Norris suverénne vyhral Veľkú cenu Singapuru

Formula 1: ONLINE prenos z Veľkej ceny Singapuru 2024.
Fotogaléria (17)
Formula 1: ONLINE prenos z Veľkej ceny Singapuru 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|22. sep 2024 o 10:00

Sledovali ste s nami ONLINE prenos z pretekov Veľkej ceny Singapuru 2024 v rámci seriálu formula 1 (F1).

MARINA BAY. Formula 1 dnes pokračoval ďalším podujatím, na programe bola Veľká cena Singapuru 2024.

Pole position si v kvalifikácii vyjazdil Brit Lando Norris na McLarene, vedľa neho z prvého radu vyštartoval Holanďan Max Verstappen na Red Bulle.

Druhý rad tvorili britskí kolegovia z Mercedesu Lewis Hamilton a George Russell.

Fotogaléria z Veľkej ceny Singapuru 2024 (formula 1)

Stíhacia jazda čakal pilotov Ferrari Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza, ktorí napriek tomu, že boli favoriti kvalifikácie, nezvládli jej záverečnú časť a vyštartujú až z 9., resp. 10. miesta.

F1 ste sledovali s nami naživo ako online prenos.

ONLINE PRENOS: Veľká cena Singapuru dnes LIVE (formula 1, F1, nedeľa, výsledky, NAŽIVO)

Formula 1  2024
22.09.2024 o 14:00
VC Singapúru
Víťaz: Lando Norris (McLaren)
(0:0)
cieľ minúta
Ukončený
Prenos
Konečné poradie hlavných pretekov Veľkej ceny Singapuru:

1. Lando Norris (GBR/McLaren)
2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +20,945
3. Oscar Piastri (AUS/McLaren) +41,823
4. George Russell (GBR/Mercedes) +1:01,040
5. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +1:02,430
6. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +1:25,248
7. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +1:36,039
8. Nico Hülkenberg (GER/Haas) +1
9. Fernando Alonso (ESP/Aston Martin) +1
10. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +1
11. Franco Colapinto (ARG/Williams) +1
12. Júki Cunoda (JPN/RB) +1
13. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1
14. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +1
15. Čou Kuan-jü (CHN/Kick Sauber) +1
16. Valtteri Bottas (FIN/Kick Sauber) +1
17. Pierre Gasly (FRA/Alpine) +1
18. Daniel Ricciardo (AUS/RB) +2
Kevin Magnussen (DEN/Haas) DNF
Alexander Albon (THA/Williams) DNF
McLaren tak opäť potvrdil skvelú formu, keď dnes obsadil prvé a tretie miesto na pódiu. Pre Landa Norrisa zároveň ide o tretí triumf v tejto sezóne, takže opäť sa trochu priblížil Verstappenovi v celkovom poradí šampionátu. Norris však môže byť len trochu sklamaný z toho, že nezískal extra bod za najrýchlejšie kolo, ktoré mu uchmatol Ricciardo v úplnom závere. To je odo mňa z tohto prenosu všetko, ďakujem za pozornosť a teším sa na Vás pri prenosoch z F1 znova nabudúce!
Na druhom mieste končí Max Verstappen a McLaren má aj druhého pretekára na pódiu zásluhou tretieho Oscara Piastriho. Russell nakoniec udržal štvrté miesto pred Leclercom na Ferrari. Na šiestom mieste skončil zrejme trochu sklamaný ďalší pretekár Mercedesu Hamilton, za ktorým nasledoval siedmy Sianz, Hulkenberg na ôsmom mieste, deviaty Alonso a Peréz na poslednom bodovanom desiatom mieste.
Koniec závodu.
cieľ
importantLando Norris preťal cieľovú pásku a stal sa víťazom Veľkej ceny Singapuru!
62
62
importantNorris ide už v poslednom kole pre víťazstvo na Veľkej cene Singapuru a možno uchmatne aj bod navyše za najrýchlejšie kolo, Verstappen skončí na druhom mieste a ďalší pretekár McLarenu Piastri si ide pre tretie miesto, zatiaľ čo Russell stále bráni štvrté miesto pred Leclercom!
61
importantKevin Magnussen predsa len dnešné preteky nedokončí, keď pre technické problémy odstupuje v predposlednom kole!
60
Takže momentálne už je asi jedinou otázkou, či Leclerc dokáže predbehnúť štvrtého Russella, ktorý sa však bude brániť v záverečných troch kolách.
59
Peréz už začal strácať na deviateho Hulkenberga, takže zrejme sa dnes bude musieť uspokojiť iba s jediným bodom za desiate miesto.
58
Vedúci Norris možno trochu stratil zo svojho komfortného takmer pol minútového náskoku, ale Leclerc už je od Russella pod menej ako sekundu.
57
Tak blíži sa nám záverečných päť kôl dnešných pretekov a Leclerc by určite chcel vybojovať pre Ferrari štvrté miesto.
56
Leclerc by to už o chvíľu mohol vyskúšať na Russella, keďže stratu stiahol pod tri sekundy a Peréz sa stále nevie dostať na deviate miesto pred Hulkenberga.
55
O zložení pódia sa zdá byť rozhodnuté, keďže rozostupy medzi vedúcim Norrisom, druhým Verstappenom a tretím Piastrim sú naozaj obrovské.
54
Alonso zatiaľ drží ôsme miesto, keď už má náskok viac ako sekundy na deviateho Hulkenberga, ktorý sa však sám musí brániť pred desiatym Perézom.
53
Štvrtý Russell hlásil možný kontakt s bariérou, ale musí sa sústrediť, pretože Leclerc sa už približuje a ešte by ho mohol ohroziť.
52
Napokon to pre Magnussena dopadlo ešte celkom dobre, pretože v boxoch nasadil červenú sadu pneumatík a dokončí dnešné preteky, aj keď je momentálne na poslednom mieste.
51
Magnussen mal kontakt s bariérou a bude musieť zájsť do boxov!
50
50
importantHamilton bez problémov pustil Leclerca už na piate miesto, takže Mercedes rozhodne dnes nebude spokojný so svojou stratégiou!
49
Zatiaľ to však vyzerá, že sa nám chystá skvelý súboj o ôsme a zvyšné dve bodované miesta, keďže za Alonsom sa už doťahuje Hulkenberg, Peréz aj Colapinto.
48
importantTakmer sme to privolali, keďže Norris išiel dosť natesno bariéry, ale našťastie tam bol len jemný kontakt, ktorý snáď vážnejšie nepoškodil jeho monopost McLarenu!
47
Mimochodom vedúci Norris má náskok takmer 25 sekúnd na druhého Verstappena, takže o víťazstvo by ho mohla obrať už len veľká jazdecká chyba alebo technická porucha.
46
Šiesty Leclerc drží najrýchlejšie kolo a sťahuje stratu na Hamiltona, takže Mercedes zrejme čaká ešte veľmi ťažký záver pretekov.
45
importantSkvelý Piastri dokázal predbehnúť Russella na vonkajšej strane a vybojoval si tretie miesto, takže McLaren má momentálne oboch pretekárov na pódiu!
44
Piastri sa už dotiahol na tretieho Russella, ktorý sa už bude musieť brániť, zatiaľ čo Hamilton dostáva informáciu o rýchlom Leclercovi, ktorý sa bude rýchlo približovať.
43
Leclerc je však na čerstvých pneumatikách samozrejme rýchlejší ako Sainz, takže Ferrari sa tiež rozhodlo vymeniť ich pozície a Leclerc sa posunul na šieste miesto.
42
Leclerc sa dostal pred Alonsa na siedme miesto a už je za tímovým kolegom Sainzom na Ferrari, zatiaľ čo Tsunoda si vymenil pozíciu s tímovým kolegom Ricciardom a je na dvanástom mieste.
41
importantPiastri to zvládol naozaj veľmi rýchlo a už predbehol Hamiltona, takže sa posunul na štvrté miesto a už sa snaží naháňať tretieho Russella!
40
Všetci pretekári tak už absolvovali povinnú jednu zastávku v boxoch a najviac z toho zrejme vyťažil Sainz, ktorý je na skvelom šiestom mieste.
39
Až v tejto chvíli vymenil Piastri na hardy a McLaren to napokon zvládol celkom dobre, keďže sa zaradil na štvrté miesto za Hamiltona so stratou len viac ako jednej sekundy.
38
Druhý Piastri je však stále na trati na medium pneumatikách, aj sa keď už výrazne trápi a tretí Verstappen postupne sťahuje stratu.
37
Leclerc však už zašiel do boxov pre hardy, keďže už dlhšie nemohol odolávať Russellovi a zaradil sa na ôsme miesto za Alonsa.
36
36
Russell to už ja vyskúšal, ale z vonkajšej strany neuspel a Leclerc si zatiaľ udržal štvrté miesto.
35
Takisto aj štvrtý Leclerc stále jazdí na žltej sade medium pneumatík, ale Russell na čerstvých hardoch už naňho začína dobiedzať.
34
Norris však neustále zvyšuje náskok na druhého Piastriho, ktorý ešte stále nebol v boxoch, ale zrejme už o chvíľu bude musieť zamieriť pre čerstvú sadu pneumatík.
33
Opakované zábery odhalili, že Norris jemne poškodil svoj monopost McLarenu, keď jemne ťukol do bariéry, ale zdá sa, že malé poškodenie nič neuberá na jeho rýchlosti.
32
Verstappen sa posunul aspoň pred Leclerca na tretie miesto, ale do vysielačky nebol spokojný s tým, že zastávka v boxoch prišla príliš neskoro.
31
McLaren ihneď reaguje a Norrisa stiahol do boxov pre hardy, pričom si udržal svoju vedúcu priečku pred momentálne druhým tímovým kolegom Piastrim.
30
30
Oba Red Bully boli v približne polovici pretekov povolané do boxov pre čerstvé hardy, Peréz sa prepadol až na trináste miesto a Verstappen sa zaradil na štvrté miesto za Leclerca.
29
Leclerc sa aspoň posunul na momentálne tretie miesto pred Hulkenberga, ale samozrejme ešte nebol v boxoch.
28
Sainz sa zatiaľ nenápadne posunul na dvanáste miesto, zatiaľ čo Russell zašiel do boxov pre hardy a vrátil sa na trať pred tímového kolegu Hamiltona na ôsme miesto.
27
Alonso tiež už zašiel do boxov pre hardy a prepadol sa na pätnáste miesto, hneď za ním je jeho tímový kolega Stroll na Aston Martine.
26
Leclerc si poradil s Alonsom a posunul sa na šieste miesto, zatiaľ čo Hamilton sa na chvíľu dostal pred Tsunodu, ale následne vyšiel strate a japonský pretekár si vzal desiate miesto späť.
25
Hamilton sa snaží sťahovať desiateho Tsunodu a už sa pomaly blíži pod jednu sekundu.
24
Na čele pretekov Norris každým kolom neustále navyšuje svoj náskok a druhý Verstappen je za ním už o priepastných viac ako osemnásť sekúnd.
23
Hamilton sa sťažoval, že možno ho Mercedes povolal do boxov príliš skoro, ale na čerstvých hardoch sa mu podarilo už predbehnúť aj Ocona a posunul sa na jedenáste miesto.
22
Sainz si vychutnal aj Strolla, takže sa už posunul na pätnáste miesto a ešte určite chce bojovať o body v dnešných pretekoch.
21
Hamilton do vysielačky informoval, že pri nájazde do boxov možno narazil do ľavej strany jeho monopostu, ale zatiaľ to nevyzerá byť vážnejší problém pre Mercedes.
20
20
Sainz sa posunul aspoň o dve miesta vyššie na šestnástu priečku, takisto aj Hamilton zvládol predbehnúť Magnussena a je na dvanástom mieste.
19
Verstappen stráca na vedúceho Norrisa už viac ako trinásť sekúnd, tak to je naozaj neuveriteľná dominancia v podaní britského pretekára na McLarene, ktorý si zatiaľ ide svoje preteky.
18
Mercedes s Hamiltonom skúša snahu o možný undercut na druhého Verstappena, keď prezul na čerstvé hardy a zaradil sa na trináste miesto.
17
17
importantAlexander Albon musel nútene do boxov odstaviť svoj prehrievajúci sa monopost Williamsu a preteky preňho predčasne končia pre technické problémy!
16
Peréz sa stále nevie dostať pred Colapintovi, ktorý sa stále drží na skvelom deviatom mieste.
15
Albon mal zrejme nejaké problémy, pretože nielenže stratil kontakt so Sainzom, ale prepadol sa za Ricciarda na posledné miesto.
14
14
Ani Ferrari neváha a povolalo do boxov Sainza, ktorý si tiež prišiel pre hardy a zaradil sa na trať tesne pred Albona.
13
Vpredu sa zatiaľ nič zaujímavé nedeje, keďže Verstappen stráca čoraz viac a Norris už má veľmi komfortný náskok.
12
V ďalšom kole presedlal na najtvrdšiu sadu hardov zatiaľ trápiaci sa Albon, ktorý sa tiež prepadol až na predposledné miesto.
11
11
Ako prvý do boxov zamieril Ricciardo, ktorý nasadil stredne tvrdú sadu medium pneumatík, ale prepadol sa až na posledné miesto.
10
Momentálne sledujeme snahu až desiateho Peréza, ktorý sa priblížil Colapintovi na menej ako sekundu, ale zatiaľ to na predbiehací manéver nevyzerá.
9
Norrisov náskok sa v posledných momentoch výrazne navýšil a blíži sa už k štyrom sekundám, takže Verstappenovi sa zatiaľ vôbec nedarí podľa predstáv.
8
Leclerc sa do vysielačky sťažoval, že z jeho monopostu možno niečo odletelo, ale zatiaľ to nevyzerá na vážnejšie problémy a drží sa na ôsmom mieste.
7
Ale Norris odpovedá rovnakým spôsobom, berie si najrýchlejšie kolo späť a náskok na Verstappena sa už priblížil k dvom sekundám.
6
Verstappen si zobral najrýchlejšie kolo a trochu stiahol stratu na Norrisa, ktorá je približne jeden a pol sekundy.
5
Z opakovaných záberov môžeme sledovať, že to bol naozaj zaujímavý štart, ale hlavne sa zaobišiel bez kolízie, a tak môžeme pokračovať bez safety caru.
3
Dôležitá informácia však je, že na predných pozíciách sa po štarte nič nezmenilo a Norris už zaznamenal najrýchlejšie kolo, takže sa snaží vzďaľovať Verstappenovi, za ktorý nasledujú Hamilton, Russell a Piastri.
2
Tak najlepší štart mal Colapinto na Williamse, ktorý si polepšil hneď o štyri pozície a už je na deviatom mieste, ale naopak jeho tímový kolega Albon zažil najhorší začiatok a prepadol sa o štyri pozície až na pätnáste miesto.
1
1
importantNorris si postrážil štart a udržal si vedenie pred Verstappenom, ale vzadu pár monopostov vyšlo mimo trate, takže sa nám určite trochu premiešalo poradie.
Závod práve odštartoval.
Pretekári sa už nachádzajú v zahrievacom kole a dôležité je podotknúť, že väčšina preteky začne na stredne tvrdej žltej sade pneumatík a výnimkou je z predných pozícií iba Lewis Hamilton, ktorý odštartuje na najrýchlejšej červenej sade.
Poradie na štarte hlavných pretekov Veľkej ceny Singapuru:

1. rada: Lando Norris (GBR/McLaren), Max Verstappen (NED/Red Bull)
2. rada: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), George Russell (GBR/Mercedes)
3. rada: Oscar Piastri (AUS/McLaren), Nico Hülkenberg (GER/Haas)
4. rada: Fernando Alonso (ESP/Aston Martin), Júki Cunoda (JPN/RB)
5. rada: Charles Leclerc (MON/Ferrari), Carlos Sainz (ESP/Ferrari)
6. rada: Alexander Albon (THA/Williams), Franco Colapinto (ARG/Williams)
7. rada: Sergio Pérez (MEX/Red Bull), Kevin Magnussen (DEN/Haas)
8. rada: Esteban Ocon (FRA/Alpine), Daniel Ricciardo (AUS/RB)
9. rada: Lance Stroll (CAN/Aston Martin), Pierre Gasly (FRA/Alpine)
10. rada: Valtteri Bottas (FIN/Kick Sauber), Čou Kuan-jü (CHN/Kick Sauber)
Celkové poradie poháru konštruktérov pred Veľkou cenou Singapuru:

1. McLaren (GBR) 476 b
2. Red Bull (AUT) 456 b
3. Ferrari (ITA) 425 b
4. Mercedes (GBR) 309 b
5. Aston Martin (GBR) 82 b
6. RB (ITA) 34 b
7. Haas 29 b
8. Williams 16 b
9. Alpine 13 b
10. Kick Sauber 0 b
Celkové poradie šampionátu jednotlivcov pred Veľkou cenou Singapuru:

1. Max Verstappen (NED) 313 b
2. Lando Norris (GBR) 254 b
3. Charles Leclerc (MON) 235 b
4. Oscar Piastri (AUS) 222 b
5. Carlos Sainz (ESP) 184 b
6. Lewis Hamilton (GBR) 166 b
7. George Russell (GBR) 143 b
8. Sergio Pérez (MEX) 143 b
9. Fernando Alonso (ESP) 58 b
10. Lance Stroll (CAN) 24 b
11. Nico Hülkenberg (GER) 22 b
12. Júki Cunoda (JPN) 22 b
13. Alexander Albon (THA) 12 b
14. Daniel Ricciardo (AUS) 12 b
15. Pierre Gasly (FRA) 8 b
16. Oliver Bearman (GBR) 7 b
17. Kevin Magnussen (DEN) 6 b
18. Esteban Ocon (FRA) 5 b
19. Franco Colapinto (ARG) 4 b
20. Čou Kuan-jü (CHN)
21. Logan Sargeant (USA)
22. Valtteri Bottas (FIN)
Vítam všetkých fanúšikov F1 pri sledovaní hlavných pretekov na Veľkej cene Singapuru. Určite nás čakajú zaujímavé preteky, keďže McLaren potvrdzuje svoju výbornú formu z posledného obdobia a Lando Norris si vo včerajšej kvalifikácii celkom suverénne vyjazdil pole position a opäť v tejto sezóne porazil Maxa Verstappena, ktorý odštartuje len z druhého miesta. Za nimi nasledujú obaja jazdci na Mercedese tretí Lewis Hamilton a štvrtý George Russell, pričom víťaz poslednej Veľkej ceny Azerbajdžánu a ďalší pretekár McLarenu Oscar Piastri si vybojoval v kalifikácii piate miesto. Tak uvdíme, či líder šampionátu Verstappen prelomí svoje trápenie a po siedmich neúspešných pretekoch sa konečné dočká víťazstva alebo vedúci tím pohára konštruktérov McLaren pridá už svoj celkovo piaty triumf v tejto sezóne, pričom pre Norrisa by išlo o tretie víťazstvo v sezóne a z druhého miesta v celkovom poradí by opäť trochu stiahol stále dosť veľký náskok holandského pretekára. Odpisovať však nemôžeme ani Mercedes, keďže Hamilton a Russell budú chcieť prekvapiť a vybojovať pre svoj tím štvrté víťazstvo v sezóne.
Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 14:00.
Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Formula 1: Lando Norris suverénne vyhral Veľkú cenu Singapuru