Slovenský talent posilní taliansky klub. Dôležitý krok v kariére, tvrdí

Martin Parilla.
Martin Parilla. (Autor: DAC)
Ivan Mriška|18. jan 2022 o 13:19

Martin Parilla bude obliekať dres Atalanty Bergamo.

BERGANO, BRATISLAVA. Je odchovancom FK Sitno Banská Štiavnica, hrával tiež v Dunajskej Strede a JUPIE Futbalovej škole Mareka Hamšíka.

Šestnásťročný slovenský reprezentant Martin Parilla prestúpil do talianskeho veľkoklubu Atalanta Bergamo.

„Veľká životná zmena. Beriem to ako veľké pozitívum a dôležitý krok v mojej kariére. Atalanta mi pomôže zlepšovať sa a uvidím vďaka nej obrovskú futbalovú kvalitu,“ uviedol stredný záložník Martin Parilla.

Splnil sa mu sen

Atalanta je tradičným účastníkom Serie A, aktuálne je na štvrtom mieste tabuľky. Obliekať jej dres bude pre Parillu veľká zodpovednosť.

„Vždy som sa chcel živiť futbalom a hrať v jednej z top päť líg na svete. A teraz sa mi to podarilo. Je to ako sen,“ dodal.

Za úspech vďačí rodine a trénerom. „Najväčším dvorným podporovateľom je moja mamina. Bola tu, keď som ju potreboval. V ťažkých a aj dobrých chvíľach stála pri mne, preto obrovský kus môjho úspechu patrí jej,“ poďakoval Parilla.

V mládežníckych kategóriách ho viedlo viacero trénerov. Najviac si váži pána Valacha, ktorý ho vždy podporoval a dôveroval mu.

„Naučil ma, aby som bral futbal ako zábavu. Tiež mi prezradil, že chyby nie sú zlé, pokiaľ sa z nich človek poučí,“ uviedol.

Chce sa futbalom zabávať

Rád by v blízkej budúcnosti zasiahol do zápasu Serie A. Rodák spod Sitna sa však chce v prvom rade baviť futbalom.

„Nie je nič lepšie, ako robiť prácu, ktorá vás baví. Podstatou mojich cieľov nie je byť lepší od ostatných, ale deň čo deň byť lepší od seba,“ uviedol.

V drese slovenskej reprezentácie.
V drese slovenskej reprezentácie. (Autor: archív - MP)

Ako sám tvrdí, najväčšou skúškou v jeho kariére boli začiatky. Nevedel, či má na to stať sa futbalistom.

„Keď som chodil na základnú školu, množstvo kamarátov hralo futbal súťažne. Bolo zdrvujúce sa pozerať, ako trénujú vedľa školy. Prosil som maminu, aby prihlásila aj mňa. Pamätám si, že na prvý tréning ma zaviedol krstný otec,“ zaspomínal na svoje futbalové začiatky v Banskej Štiavnici a pokračoval:

„Po čase som ukázal, že futbal hrať viem. Zavolali ma do akadémie Mareka Hamšíka, čo bol pre mňa dôležitý krok. Naučil som sa pozerať iným smerom.“

Parilla: Futbalu musíte dať všetko

Parilla mladým futbalistom odkazuje, aby si vždy išli za svojím cieľom. A hrali v prvom rade pre zábavu.

„Keď budete mať možnosť zakopať si s kamarátmi, neváhajte a choďte von. Ak chcete byť profesionálny futbalista, musíte preto spraviť všetko.

Keď vám budú hovoriť, že iba málokto to dokáže, pamätajte, že to môžete byť práve vy. Nikdy sa nesmiete vzdať a robte vždy maximum,“ uzavrel slovenský reprezentant a hráč Atalanty Bergamo Martin Parilla.

Protihráči vystúpili z autobusu a pýtali sa: Je tu Parilla?

O synovi hovorí matka Martina Parillu, Helena Kružlicová.

Do FK Sitno Banská Štiavnica nastúpil Parilla ako sedemročný. Aj keď o futbal javil záujem už skôr.

„Prosil a presviedčal ma. Musel mi však dokázať, že sa bude stíhať venovať aj škole,“ na jeho začiatky spomína matka.

Parilla začínal v predprípravke, postupne prešiel cez prípravku k mladším žiakom, kde v sezóne 2016/2017 skončil na čele tabuľky.

„V tom čase bol výborný strelec a viackrát bol najlepším kanonierom súťaže. Keď na štadión prišiel autobus s protihráčmi, prvé, na čo sa pýtali, bolo: Je tu aj Parilla?,“ smeje sa dnes hrdá matka.

Parilla v ďalšej sezóne, ako 12-ročný, nastúpil za starších žiakov. V januári 2018 oslovila rodinu akadémia Mareka Hamšíka, kde prestúpil a o dva roky neskôr obliekal dres FC DAC 1904 Dunajská Streda.

„V hlave mi najviac rezonujú jeho začiatky, ktoré budú peknými spomienkami na celý život. Či už na kamarátov, trénerov a celú banskoštiavnickú futbalovú rodinu,“ uzavrela.

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovenský talent posilní taliansky klub. Dôležitý krok v kariére, tvrdí