Anglicko
Anglicko
EURO 2024
30.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
Veltins-Arena Gelsenkirchen
18:00
Slovensko
Slovensko

Z Dúbravku som urobil hviezdu šou. Je ako z učebnice a kultový, tvrdili Briti

Martin Dúbravka pri streleckom pokuse Mychajla Mudryka.
Martin Dúbravka pri streleckom pokuse Mychajla Mudryka. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|28. jún 2024 o 10:00

Slovák sa postaví proti krajine, kde sa stal veľkým.

BRATISLAVA, MAINZ. Ako dieťa chodil do umeleckej školy, aj doma hráva na klavíri. Prijali ho na dve vysoké školy, číta veľa kníh. „Je to hĺbavý inteligent,“ opísal ho jeden z bývalých trénerov národného tímu. 

Z Dúbravku sa stal najlepší brankár v dejinách samostatnosti. 

Ako prvý zmenil mýty o tom, že slovenský brankár nemá v najťažšej lige sveta šancu. Ako jediný dosiahol post jednotky v Premier League.

V nedeľu (o 18.00) sa postaví proti krajine, kde dlhé roky pracuje. Futbalisti Slovenska čelia v osemfinále majstrovstiev Európy proti veľkému favoritovi z Anglicka

"Rád by som sa stretol s mojimi spoluhráčmi z Newcastlu, Anthonym Gordonom a Kieranom Trippierom. Je to krajina, v ktorej žijem, a liga, v ktorej hrám, a rád by som si proti nimi zahral," vravel.

V roku 2018 vnikol Dúbravka do Premier League ako kométa, prvý polrok bol iba na hosťovaní.

„Vzhľadom na to, že odkiaľ pochádza... A to nemyslím neúctivo. Odkiaľ prišiel a vstúpil do najlepšej ligy sveta. Zaslúži si veľký kompliment. V Newcastle urobil veľmi dobrú kariéru,“ vyhlásil bývalý tréner Newcastle Steve Bruce.

Anglický veľkoklub kúpil Slováka zo Sparty Praha za šesť miliónov eur, čo sa ukázalo ako veľmi dobrý obchod. Pre obe strany.

(Autor: SofaScore)

Chýbali dve minúty a bol by inde

Vtedajší tréner Newcastle Rafael Benítez si ho vybral z osemdesiatich adeptov, ktorých sledoval. Bývalý tréner Realu Madrid či Liverpool FC sa nebál zariskovať a staviť na brankára, ktorý nemal za sebou skúsenosti z veľkej ligy.  

„Zaujal som ho v zápasoch reprezentácie na pôde Škótska a Anglicka,“ priznal Dúbravka. 

Hráčom Newcastle sa stal v posledný januárový deň iba dve minúty pred vypršaním prestupového termínu.

Ešte sedem mesiacov predtým bol v Liberci, čo je iba priemerný český tím. V reprezentácii bol v tom čase iba náhradníkom a angažmán v anglickej lige bol preňho iba sci-fi. Prišiel však veľký skok. 

Pred podpisom ešte podstúpil podrobnú zdravotnú prehliadku. 

„Pozreli sa dôkladne na moje kolená, členky, ramená a ruky. Skenovanie srdca trvalo dve hodiny,“ opisoval slovenský brankár. 

Hviezda anglickej šou

Tréner Anglicka Gareth Southgate sleduje zápas Dánsko - Anglicko.rozhovor
Titanilla Bődso 08:3015
Viem si predstaviť, že anglickí fanúšikovia už majú rezervované hotely na štvrťfinále, vraví novinárPeterjon Cresswell si myslí, že Angličanov čaká ťažký zápas.
Titanilla Bődso 08:3015
Anglickí futbalisti počas tréningu na EURO 2024
so 14:12
Nechýba ani jeden hráč. Angličania sa pripravujú na Slovákov v kompletnom zloženíTréner Southgate má k dispozícii káder v plnom zložení.
so 14:12
Tréning slovenskej futbalovej reprezentácie na EURO 2024
so 13:51
Hamšík proti Anglicku počíta aj s penaltami. Čaká nás náročný zápas, hovoríAsistenta Calzonu teší zdravotný stav celého tímu.
so 13:51
Slovenskí futbalisti sa tešia po postupe do osemfinále na EURO 2024.
so 10:50
Ak máme zdolať Anglicko, teraz je najlepšia príležitosť (podcast Spoza piva)Podcast Spoza piva prináša už svoju 81. epizódu, v ktorej sa chalani Timo a Samo obhliadli za skupinovou fázou EURO 2024 v Nemecku a čo to si povedali aj o blížiacom sa osemfinále.
so 10:50
Francesco Calzona.rozhovor
Martin Kozinkaso 08:0017
Szilárd Németh: Hráči pod Calzonom pochopili, že sa nemusia strachovaťRozhovor s historicky tretím najlepším strelcom slovenského národného tímu.
Martin Kozinkaso 08:0017
Milan Škriniar mal dobrú náladu.
Titanilla Bődpi 14:006
Anglicko? Káder majú nabitý hviezdami, ale ako tím sme lepší, myslí si kapitán SlovákovV tábore Slovákov nebadať ponorkovú chorobu.
Titanilla Bődpi 14:006
Ondrej Duda sa po zápase s Rumunskom fotil s fanúšikmi.
Titanilla Bődpi 07:304
S Angličanmi je šanca o niečo väčšia. Slováci však musia do zápasu ísť s pokorouKonfrontácia so Španielskom pred tromi rokmi nedopadla dobre.
Titanilla Bődpi 07:304
Gareth Southgate a Jude Bellingham.analýza
Martin Kozinkapi 12:007
Zahádzali ho pivom, kajá sa. Experiment nevyšiel: Slováci čelia ustráchaným AngličanomV čom sa skrývajú problémy anglického tímu pod vedením Garetha Southgatea?
Martin Kozinkapi 12:007
Martin Dúbravka pri streleckom pokuse Mychajla Mudryka.
Pavol Spálpi 10:007
Z Dúbravku som urobil hviezdu šou. Je ako z učebnice a kultový, tvrdili BritiSlovák sa postaví proti krajine, kde sa stal veľkým.
Pavol Spálpi 10:007
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Z Dúbravku som urobil hviezdu šou. Je ako z učebnice a kultový, tvrdili Briti