Nenávidím tento šport, kričala strieborná medailistka. Šampiónka bezradne sedela

Anna Ščerbakovová.
Anna Ščerbakovová. (Autor: SITA/AP.)
Titanilla Bőd|17. feb 2022 o 17:23

Anna Ščerbakovová získala olympijské zlato.

BRATISLAVA, PEKING. Boli to rozpačité obrázky. Pretekárka na štvrtom mieste bezútešne plakala, čerstvá strieborná medailistka dostala hysterický záchvat, nová šampiónka sedela sama so smutným výrazom tváre a bronzová medailistka ešte stále neuverila, že je na pódiu.

Voľné jazdy krasokorčuliarok na ZOH v Pekingu priniesli obrovskú drámu.

Prečo si to vypustila?

Kamila Valijevová, ktorá mala pozitívny nález na zakázanú látku, no Športový arbitrážny súd jej umožnil súťažiť, po krátkom programe viedla, no vo štvrtok nedokázala podať bezchybný výkon.

Vo voľnej jazde jej nevyšiel trojitý axel, padla aj pri dvoch skokových kombináciách. Keď dojazdila, nahnevane mávla rukou. Potom sa už neubránila slzám.

Mikrofóny zachytili, čo jej hovorila kontroverzná trénerka Eteri Tutberidzeová hneď po súťaži. „Prečo si to vypustila? Prečo si prestala bojovať? Povedz, veď po axli si sa úplne opustila,“ vypytovala sa trénerka.

Bolo zrejmé, že tento výkon nemôže stačiť na víťazstvo, ale ani na medailu.

Ak by sa Valijevová umiestnila v prvej trojke, podľa pokynov Medzinárodného olympijského výboru by sa neuskutočnil ani kvetinový, ani medailový ceremoniál.

To sa napokon nestalo, no dekorovanie víťazov sa aj tak obrátilo na nepríjemnú reality šou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Nenávidím tento šport, kričala strieborná medailistka. Šampiónka bezradne sedela