Bolo to mrazivé. Šéfa MOV znepokojili reakcie Rusov na Valijevovej neúspech

Eteri Tutberidzeová a Kamila Valijevová.
Eteri Tutberidzeová a Kamila Valijevová. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|18. feb 2022 o 05:21 (aktualizované 18. feb 2022 o 13:33)

Mladá Ruska nezvládla enormný tlak.

PEKING. Prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha "veľmi znepokojilo" vystúpenie ruskej krasokorčuliarky Kamily Valijevovej vo voľnej jazde na ZOH 2022 v Pekingu.

Len 15-ročná reprezentantka ROC čelila obrovskému tlaku po pozitívnom dopingovom náleze, nezvládla ho, niekoľkokrát spadla a hoci po krátkom programe viedla, napokon skončila až štvrtá.

Prvý muž MOV kritizoval najmä "chladné" reakcie realizačného tímu mladej športovkyne.

"Bol som veľmi znepokojený, keď som to pozeral v televízii. Reakcia jej trénerov a sprievodu bola mrazivá. Tlak na Valijevovú bol úplne mimo mojej predstavivosti," citovala agentúra AP Bacha, ktorý tak zjavne narážal na Valijevovej trénerku Eteri Tutberidzeovú.

Mikrofóny televíznych kamier zachytili slová kontroverznej trénerky tesne po pokazenej jazde Valijevovej, ktorými ju kritizovala: "Prečo si to vzdala? Prečo si sa opustila a prestala bojovať?"

"Namiesto toho, aby jej poskytli slová útechy a pomohli jej v ťažkom psychickom rozpoložení, bolo aj na diaľku vidieť mrazivú atmosféru v jej najbližšom okolí," skonštatoval Bach.

Valijevová po pozitívnom dopingovom teste zo sklonka minulého roka pôvodne vôbec nemala štartovať v súťaži sólistiek na ZOH v Pekingu. Proti boli MOV aj Medzinárodná korčuliarska únia (ISU).

Lenže Športový arbitrážny súd (CAS) jej ako "chránenej osobe" z dôvodu neplnoletosti povolil účinkovanie v súťaži pod podmienkou, že v prípade zisku medaily sa neuskutoční slávnostný ceremoniál odovzdávania cenných kovov.

Mentálne náročný záver súťaže nezvládli ani Valijevovej krajanky. Zlatá Anna Ščerbakovová sa rovnako rozplakala a strieborná Alexandra Trusovová v návale emócií po skončení jazdy Valijevovej vyhlásila, že "nenávidí tento šport a už sa na súťažnom ľade neobjaví".

Prípad Valijevová, ktorá v obhajobe tvrdila, že užila lieky určené jej starému otcovi na podporu srdcovej činnosti, rozprúdil debatu v odborných kruhoch o tom, či je správne, aby sa na vrcholných podujatiach typu olympijských hier mohli zúčastňovať športovci vo veku 15 rokov.

Do budúcnosti sa preto uvažuje o posunutí minimálnej vekovej hranice pre účasť na 17 alebo 18 rokov.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Bolo to mrazivé. Šéfa MOV znepokojili reakcie Rusov na Valijevovej neúspech