Košické derby ovládne Čermeľ

Posledný vzájomný zápas. V auguste triumfovali VSS (v červenom) nad Lokomotívou 1:0.
Posledný vzájomný zápas. V auguste triumfovali VSS (v červenom) nad Lokomotívou 1:0. (Autor: Judita Čermáková)
Sportnet|29. okt 2016 o 00:00

Vráti Lokomotíva VSS prehru spred dvoch mesiacov?

Ďalšie pokračovanie napíše už v nedeľu od 14.30 hod. na štadióne v košickom Čermeli tradičné košické derby medzi VSS a Lokomotívou.

Znova bude len druholigové a len ťažko prekoná pamätné zápasy spred troch desiatok rokov, keď nielen Čermeľ, ale aj terajší atletický štadión na Watsonovej praskali vo švíkoch a mesto žilo rivalitou týždne pred aj týždne po každom jednom stretnutí mestských súperov.

„Bolo to naozaj tak. Na derby zápasy sme sa vždy mimoriadne tešili. Vtedy sa hrali každý polrok, a vždy to bol obrovský sviatok, nielen pre nás hráčov. Podpichovali sme sa so súpermi dlho pred zápasom a aj dlho po ňom. Rovnako v meste sa o každom jednom zápase diskutovalo dlho pred a aj dlho po ňom. V každom jednom zápase sme si na ihrisku nič nedarovali, ale vždy to bolo v normálnych futbalových medziach. A po derby? Stretávali sme sa pri káve, vracali sa k zápasom a povzbudzovali sa pred zápasmi s ostatnými súpermi," spomína na derby zápasy vo federálnej lige jedna z legiend Lokomotívy, Peter Fecko, ktorý počas štrnástich ligových sezón v modro-bielom drese odohral proti mestskému rivalovi takmer dve desiatky ostrých derby zápasov.

„Verím, že hoci teraz je derby len druholigové, Košice sa dočkajú nového štadióna a na ňom aj prvoligových zápasov medzi Loky a VSS," hovorí Fecko.

(Autor: Judita Čermáková)

V histórii vzájomných zápasov žlto-modrých a bielo-modrých je niekoľko zaujímavých medzníkov.

Prvé dve derby vo federálnej československej lige sa hrali v sezóne 1965/1966.

Oba zápasy sa skončili bez gólov, ale priam neuveriteľný sa zdá počet divákov – v Čermeli ich zápas sledovalo 20 000, na vtedajšej Solovjevovej 12 000.

S menšími prestávkami sa federálne derby hralo v nasledujúcich takmer dvadsiatich rokoch, až kým v sezóne 1985/86 po vypadnutí Lokomotívy neprišli Košice o najvyššiu futbalovú súťaž.

Novodobá história sa začína vznikom samostatnej slovenskej prvej ligy v sezóne 1993/94. Jej prvoligová časť trvala len štyri roky.

(Autor: Judita Čermáková)

Posledné prvoligové derby odohrali vtedajší 1.FC a Lokomotíva v sezóne 1997/1998, v ktorej sa okrem dvoch ligových zápasov (3:0 a 5:1 v prospech VSS) stretli aj v semifinále Slovenského pohára (3:0 a 1:3 z pohľadu 1. FC).

Ďalšieho vzájomného súťažného zápasu oboch mužstiev sa Košičania dočkali až po štrnástich rokoch. Medzitým sa Lokomotíva zviechala z úplného dna, čierne roky prežili aj žltomodrí. V septembri 2012 sa treťoligová Lokomotíva stretla s prvoligovým MFK v 3. kole Slovenského pohára.

Hoci domáca Loky už vtedy mala svoj domov v Družstevnej pri Hornáde, zápas sa hral v Čermeli a MFK pred 3650 divákmi zvíťazilo 3:1.

Druholigová kapitola derby zápasov sa začala písať v predchádzajúcej sezóne. Lokomotíva v Družstevnej pred 700 divákmi prehrala v prvom zápase 0:1, víťazstvom VSS sa skončil aj zápas v odvetnej časti II. ligy Východ, keď VSS doma pred takmer dvoma tisíckami divákov zvíťazilo 3:1.

Aj prvé tohtosezónne derby odohrali oba tímy v Čermeli, hoci v tom čase nebol štadión domovom ani jedného z nich. Na konci augusta porazili VSS „domácu" Lokomotívu 1:0. Zápas prilákal necelých 1300 divákov.

Derby v roku 1980. V Čermeli skončilo remízou 2:2.
Derby v roku 1980. V Čermeli skončilo remízou 2:2. (Autor: Róbert Berenhaut)

Druhé a zároveň posledné derby v tejto sezóne bude mať pre mnohých aktérov zvláštnu príchuť. Súčasný športový riaditeľ VSS Ján Lesniak je napríklad odchovancom Lokomotívy, až 17 hráčov zo súčasného kádra Lokomotívy vrátane trénera Alberta Rusnáka hralo v nedávnej či dávnejšej minulosti v žlto-modrých farbách VSS a jeho predchodcoch MFK či 1.FC Košice.

„Určite to bude špecifické, veď som hral za MFK či VSS dlhé roky. Ale určite to nechcem veľmi prežívať. Budem si ten zápas užívať ako všetci ostatní," hovorí Kamil Karaš, ktorý bol ešte v predchádzajúcej sezóne oporou VSS a po tom, ako mu, možno nie z vlastnej viny, nevyšiel prestup do poľskej Ekstraklasy, zamieril do Lokomotívy.

„Bude to určite iný zápas ako ostatné súboje v lige. Veď skoro všetci sa poznáme, aj na jednej aj na druhej strane, všetci sme v istom období dokonca možno spolu aj hrávali," dodáva Karaš, ktorý bude chcieť so spoluhráčmi v modro-bielych dresoch nielen pripraviť VSS druhú prehru v súťaži, ale najmä sa dobrým výsledkom ospravedlniť fanúšikom za štvorgólový výbuch v Liptovskom Mikuláši.

„Derby ale nikdy nemá favorita. Určite to bude vyrovnané a verím, že divákom ponúkneme pekný futbal a vyhrá ten lepší," myslí si terajšia opora Lokomotívy.

Priznáva aj to, že sa hráči oboch mužstiev pravidelne stretávajú aj mimo tréningov a podpichujú sa, hoci najvyhecovanejšie aj s nejakými SMS-kami to bude až deň pred či v deň zápasu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Košické derby ovládne Čermeľ