Kežmarské volejbalistky očarili mnohých priaznivcov

Prezident VK Oktan Kežmarok Milan Špak.
Prezident VK Oktan Kežmarok Milan Špak. (Autor: archív)
Marián Dic|11. jan 2018 o 00:00

Milan Špak: Bez podpory sponzorov, mesta a fanúšikov by sme sa nepohli.

KEŽMAROK. Jedným z dlhodobo popredných volejbalových klubov žien v extraligovej súťaži na Slovensku je už desať rokov KV Oktan Kežmarok, ktorý medzi elitou dosiahol už veľké množstvo kvalitných výsledkov a triumfov.

Vďaka týmto kladom sa táto kolektívna hra v podtatranskom meste stala stredobodom záujmu aj pre širokú škálu mnohých priaznivcov, ktorí si na ňu v čoraz väčšom počte už zvykli.

Tieto pozitíva privádzajú kežmarský klub k výraznému vzostupu, čo potvrdzuje aj kolektív žien, ktorý patrí medzi špičku v konkurencii ostatných družstiev.

Vysoký podiel na rozvoji tohto populárneho športu v Kežmarku má už po dlhé roky aj prezident klubu Milan Špak, ktorý nám v nasledujúcom rozhovore priblížil nielen celkový pohľad tohto kolektívneho športu v tomto meste pod Tatrami, ale aj účinkovanie klubu a ich hlavného tímu v extralige.

Ženský volejbal v Kežmarku považujeme už po niekoľko rokov za jeden z najtradičnejších kolektívnych športov, ktorý si postupom času vytvoril svoje pevné miesto nielen v podtatranskom regióne, ale aj na slovenskej volejbalovej scéne. Ako toto významné pozitívum z osobného pohľadu v súčasnosti vnímate?

„Volejbal má v Kežmarku bohatú tradíciu, pričom sa neustále snažíme aj nadviazať na množstvo úspechov nášho volejbalu z minulosti. Na rozdiel od vtedajšej doby, kedy najväčšie triumfy kežmarský volejbal zaznamenal najmä v mládežníckych kategóriách, v súčasnosti je naopak výkladnou skriňou naše družstvo žien. Tešíme sa najmä z toho, že tento kolektívny šport pod vysokou sieťou si u nás našiel pevné miesto v extralige a ešte viac nás teší, že volejbal v tomto podtatranskom meste sa stal už neodmysliteľnou súčasťou športového života množstva fanúšikov, o čom svedčia i plné tribúny na zápasoch našich dievčat. Dlhodobo už zaznamenávame najväčšiu účasť divákov na domácich zápasoch v rámci celej extraligy, čo je určite pre mnohých veľkým pozitívom. Zároveň je to pre nás asi tá najväčšia odmena za vynaložené úsilie všetkých, ktorí svedomite pracujú v kežmarskom volejbale.“

Pravidelná funkčnosť a stabilná účasť v najvyššej súťaži prináša zo sebou množstvo vynaloženej práce, aby celkové zázemie v ňom a vytvorené podmienky napĺňali všetky požiadavky nielen pre najdôležitejšie osoby v klube a realizačnom tíme, ale aj trénerský kolektív i jednotlivé tímy. Ste presvedčený, že tieto dôležité úlohy sa vám spoločnými silami darí neustále vytvárať k maximálnej spokojnosti?

„V Kežmarku už dlhodobo zápasíme so skutočnosťou, že hráčsky káder extraligového družstva nie je spolu počas celého týždňa. Na rozdiel od ostatných tímov, ktoré absolvujú minimálne jednu tréningovú jednotku denne v kompletnom zložení, naše dievčatá sa v kompletnom zložení stretávajú až koncom týždňa. Môžeme to považovať aj za určitú daň, pretože v tomto regióne nemáme vysoké školy a pracovné príležitosti sú dosť obmedzené. Treba dodať aj to, že Kežmarok je navyše najmenšie mesto s účasťou vo volejbalovej ženskej extralige. V našom kádri v súčasnosti ani aktuálne nemáme žiadnu profesionálnu hráčku, pričom všetky dievčatá sú buď študentky, alebo pracujú a tento šport hrajú popri ostatných povinnostiach. Nás, ale najmä trénerov, stojí vzhľadom na túto danú situáciu stále nemalé úsilie pripraviť káder tak, aby dokázal čo najlepšie obstáť v náročných extraligových zápasoch. Napriek uvedeným problémom sa ale v klube pravidelne snažíme vytvárať čo najlepšie podmienky, s ktorými by mohli byť nielen hráčky, ale aj trénerský tím maximálne spokojní. Okrem extraligového družstva žien naša pozornosť smeruje aj na zodpovednú výchovu mládeže, keďže v klube účinkujú kategórie prípravky, žiačok a junioriek, v ktorých vyrastá aj viacero nádejných talentovaných volejbalistiek, ktoré sa v budúcnosti môžu posunúť výkonnostne i herne ešte vyššie. Z týchto faktov taktiež vyplýva, že pre tieto družstvá v našom klube je taktiež potrebné zabezpečiť čo najideálnejšie predpoklady, pretože časť týchto mladých hráčok, by v budúcnosti mali taktiež reprezentovať klub a naše mesto v extraligovej súťaži. Achillovou pätou pre nás, ale je, že v týchto vekových kategóriách je najväčším problémom zabezpečiť kvalifikované trénerské kádre a kvalitný tréningový proces. Jasným dôkazom tohto problému je skutočnosť, že trénerka extraligového družstva Blanka Špaková vedie aj družstvo junioriek, čo je pre ňu veľmi náročná úloha. Už dlhodobo sa usilujeme mestu Kežmarok prinavrátiť volejbalové športové triedy, ktoré by výrazným spôsobom zlepšili prípravu našej mládeže a klubu viac uľahčili vynakladanú prácu.“

Každým rokom sa váš ženský tím presviedča, že presadiť sa v extralige nie je vôbec prechádzkou ružovou záhradou, ale veľmi tvrdým bojom v náročnej lige medzi herne vyspelými mužstvami. Ste počas doterajšieho pôsobenia v tejto elitnej volejbalovej extralige spokojný s dosiahnutými výsledkami nielen v súčasnom období, ale aj v minulosti?

„Po opätovnom postupe do extraligy sme sa okrem prvej sezóny dokázali medzi elitou skvelo presadiť a vždy sa dostať až do záverečných bojov play-off. Naším najhorším umiestnením počas tohto pôsobenia v extralige bolo konečné šieste miesto. Za najväčší úspech klubu môžeme považovať konečné druhé miesto v sezóne 2015/16, ako aj také isté umiestnenie v uvedenej sezóne v Slovenskom pohári. Vzhľadom k uvedeným starostiam v rámci tréningového procesu a v porovnaní s možnosťami ostatných klubov môžeme byť predsa len spokojní s doposiaľ dosiahnutými výsledkami. Veľká vďaka patrí nepochybne aj hráčkam, trénerom, funkcionárom, skrátka všetkým, ktorí sa na rozvoji tohto populárneho kolektívneho športu v Kežmarku veľkou mierou zaslúžili. Samozrejme, vždy je možné posúvať sa dopredu, no to, aby sa nám to podarilo, ostáva už iba na nás všetkých v klube. Dôležitou úlohou preto pre nás bude, aby sme sa snažili pripraviť tak spoľahlivé a efektívne podmienky, ktoré by v čoraz väčšom rozsahu prinášali aj ďalšie triumfy i prvenstvá.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kežmarské volejbalistky očarili mnohých priaznivcov