Nechceme Kanaďanov ani Rusov, nech hrajú naši. Fanúšikovia vyvolali čistky v tíme

Hokejisti Kazachstanu v zápase proti Nórsku na MS 2023.
Hokejisti Kazachstanu v zápase proti Nórsku na MS 2023. (Autor: Jelena Levšina/IIHF)
Boris Vanya|19. máj 2023 o 13:10

Slováci hrajú v piatok na MS proti Kazachstanu.

RIGA. Jesse Blacker, Darren Dietz, Curtis Valk, Viktor Svedberg, Dustin Boyd, Brandon Bochenski, Jegor Petuchov, Dmitrij Ševčenko...V ktorej hokejovej reprezentácii by ste ešte nedávno našli tento zaujímavý koktejl mien? Kazašskej. 

Kazachstan bude v piatok o 19.20 piaty súper slovenských reprezentantov na MS 2023 v Rige.

Mužstvo, ktoré pendluje medzi elitnou kategóriou a nižšou divíziou majstrovstiev sveta, stavalo v posledných rokoch na naturalizovaných cudzincoch. Najmä Rusoch a Kanaďanoch.

Obrancu s delovou ranou Darrena Dietza dokonca dvakrát po sebe vyhlásili za najlepšieho hokejistu Kazachstanu.

Hokejoví legionári vlastnili dva pasy - rodnej krajiny a kazašský. Aj vďaka ním vedel outsider v minulosti prekvapiť.

Napríklad pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta Kazachovia zdolali Nemcov aj obhajcov titulu Fínov a len tesne im ušiel postup do štvrťfinále. Lenže to už je minulosť.

Žoldnieri si museli vybrať

Tento rok hrajú na majstrovstvách sveta v Rige za Kazachstan len skutoční Kazachovia. A môžu za to fanúšikovia.

"Vo februári tohto roka napísala skupina hokejových fanúšikov list na ministerstvo spravodlivosti, že podľa platnej legislatívy by hráči s dvojitým občianstvom nemali reprezentovať.

Ministerstvo ustanovilo vyšetrovaciu komisiu a tá rozhodla, že hráči sa musia rozhodnúť pre jedno občianstvo. Ak si nechajú kazašské, môžu naďalej hrať za reprezentáciu," vysvetlil Jernur Saudegerov z denníka Kontaktsport, ktorý spravodajsky pokrýva hokejový šampionát v Rige.

Výsledkom je kazašská reprezentácia bez legionárov, v ktorej je dvanásť nováčikov, deväť z nich má menej než 23 rokov. Mužstvo je výkonnostne slabšie než po minulé roky, ale fanúšikom to podľa kazašského reportéra neprekáža.

"Nechceli, aby sme mali v tíme Rusov, či Kanaďanov, lebo zaberajú miesto našim mladým hráčom. Tí potom nemôžu napredovať v kariére. Veríme, že niektorých mladých hráčov si všimnú na majstrovstvách skauti a mohli by sa uchytiť v nejakej kvalitnej európskej súťaži," dodal Saudegerov.

Hneď vytiahol z kazašskej menovky štyri mená - potenciálne budúce hviezdy reprezentácie: Dinmuchamed Kajržan, Maxim Muchametov, Madi Dichanbek a Batyrlan Muratov.

Čo robí Slafkovský?

Aj v realizačnom tíme ázijskej krajiny sú iba Kazachovia. Tu však došlo k zmene na poslednú chvíľu. Bieloruský kouč Andrej Skabelka a jeho krajania asistenti totiž od Lotyšska nedostali pre vojnu na Ukrajine víza. Mužstvo vedie Galym Mambetalijev.

Jadro reprezentácie naďalej tvoria hráči z elitného kazašského klubu Barys Astana, účastníka KHL "Pre kazašský hokej je veľmi dôležité, aby Barys zotrval v KHL. Je to kvalitná liga s viacerými výbornými hráčmi, vďaka nej je v Kazachstane záujem o hokej medzi mladými.

Úroveň hokeja v posledných rokoch upadla. Je to dané tým, že prúdi do neho menej peňazí zo štátnych zdrojov než pred siedmi, ôsmimi rokmi. Vtedy si ešte kluby mohli dovoliť veľa legionárov z hokejovo vyspelých krajín, mali sme viacero skúsených trénerov, aj zo Slovenska," dodal kazašský reportér.

V mladom výbere vyčnieva jedno meno. Roman Starčenko má už 37 rokov. Na svojom prvom šampionáte hral v Rige 2006. "Aj v 37 rokoch je najlepší korčuliar v tíme, ozajstný líder. Mladý sa od neho majú čo učiť," hovorí Saudegerov. 

Medzi rečou sa kazašský reportér opýta, čo má nové Juraj Slafkovský, kedy sa vráti na ľad. "Nezabudnem na jeho výkon v zápase proti Kazachstanu minulý rok na turnaji vo Fínsku. Krásne prešiel cez našu obranu, museli ho faulovať a z nariadeného trestného strieľania dal gól. Je to molodec," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Nechceme Kanaďanov ani Rusov, nech hrajú naši. Fanúšikovia vyvolali čistky v tíme