Slovenskí hokejisti nezvládli zápas s Kazachstanom, získali iba bod

Jevgenij Rymarev sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Jevgenij Rymarev sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023. (Autor: Tlačová agentúra SR)
Sportnet, TASR|19. máj 2023 o 21:55 (aktualizované 19. máj 2023 o 22:32)

Slovenskí hokejisti dnes podľahli Kazachstanu na MS v hokeji 2023, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji 2023 - skupina B

Slovensko - Kazachstan 3:4 sn (1:0, 0:3, 2:0 - 0:0, 1:4)

Góly: 22. Starčenko (Rymarev, Danijar), 25. Orechov (Michailis, Starčenko), 26. Rymarev (Michailis, Starčenko), rozhodujúci nájazd: Rymarev - 15. Koch (Hrivík), 49. Pánik (Hrivík, Koch), 57. Regenda (Hrivík, Ivan)

Rozhodovali: Bloski (Kanada), Hürlimann (Švajčiarsko) - Davis (USA), Wyonzek (Kanada). Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0

Diváci: 3670

Kazachstan: Šutov - Danijar, Beketajev, Polochov, Orechov, Butenko, Dichanbek, Koroľov, Gaitamirov - Rymarev, Šestakov, Starčenko - Michailis, Grenc, Savickij - Omirbekov, Muchametov, Muratov - Kaijržan, Mangisbajev, Rachmanov

Slovensko: Hlavaj - Nemec, Koch, Kňažko, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš - Hudáček, Hrivík, Pánik - Kelemen, Sukeľ, Kudrna - Lantoši, Tamáši, Regenda - Lunter, Čacho, Okuliar - Chromiak

RIGA. Slovenskí hokejisti prehrali vo svojom piatom zápase v skupine B na MS v hokeji 2023 s Kazachstanom 3:4 po nájazdoch a výrazne si skomplikovali postup do štvrťfinále.

V skupine majú dva duely pred koncom na konte len päť bodov, o tri menej ako štvrté Lotyšsko. Kazachstan vyhral druhý duel po nájazdoch a so štyrmi bodmi je na šiestom mieste.

Slováci išli v Rige do vedenia v 15. minúte, keď nahodenie Patrika Kocha skončila až za chrbtom brankára Andreja Šutova, no absolútne nezvládli úvod druhej časti.

V priebehu necelých piatich minút inkasovali tri góly. Po góloch Richarda Pánika a Pavla Regendu tri minúty pred koncom vyrovnali, no v nájazdoch prehrali 1:4, keď sa presadil iba Libor Hudáček.

Tím trénera Craiga Ramsayho tak môže nazbierať najviac jedenásť bodov, čo môže Lotyšsko mať už v sobotnom zápase práve s Kazachmi a na záver ho čaká ešte Švajčiarsko.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023

Tretie Česko má na konte desať bodov, druhá Kanada 11 a prvé Švajčiarsko nedostihnuteľných 12.

Slovenskí reprezentanti nastúpia na svoj šiesty duel na šampionáte v nedeľu o 15.20 SELČ proti Slovinsku, ktoré je stále bez bodu. Kazachov čaká v sobotu o 19.20 súboj s Lotyšskom.

Pozrite si kompletný program šampionátu, výsledky a tabuľky.

Tabuľka skupiny B na MS v hokeji 2023

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023

I. tretina:

Úvod piatkového duelu sa nehral vo vysokom tempe, miernu prevahu v ňom mali Slováci a po pár minútach viedli na strely 4:0, no gólové šance si nevypracovali. Kazachovia mali prvú väčšiu možnosť v 8. minúte, ale Hlavaj bol pripravený na strelu Muchametova.

O minútu neskôr fauloval Okuliar a Slováci išli do štyroch. Hlavaja preveril Starčenko, Beketajev sa k dorážke nedostal a Ramsayho tím oslabenie zvládol. Slovákom po ťažkom zápase so Švajčiarmi chýbal lepší pohyb i dôraz.

V 13. minúte sa dostal na ľavom krídle do úniku Rachmanov, ale zakončenie nezvládol. Na druhej strane Kelemen prihral medzi kruhy Kudrnovi a jeho strelu z dobrej pozície zblokoval jeden z obrancov.

Skóre sa zmenilo z ničoho nič v 15. minúte, Hrivík vybojoval puk pri zadnom mantineli, puk sa dostal ku Kochovi a jeho nie príliš prudká strela spoza troch hráčov preletela nad Šutovovým ramenom do siete - 0:1.

Libor Hudáček a brankár Kazachstanu Andrej Šutov v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Libor Hudáček a Andrej Šutov v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Brankár Samuel Hlavaj, Roman Starčenko a František Gajdoš v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Libor Hudáček sa raduje po gólovej strele Patrika Kocha v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Tréner Craig Ramsay v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Goalie Samuel Hlavaj of Slovakia splashes water from bottle during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Adam Janosik of Slovakia, back, fights for a puck with Arkadi Shestakov of Kazakhstan during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Mislav Rosandic of Slovakia in action during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Patrik Koch of Slovakia, right, celebrates a goal with Milos Kelemen, right, and Libor Hudacek, center during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Libor Hudacek of Slovakia, right, fights for a puck with goalie Roman Starchenko of Kazakhstan during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Team Slovakia players celebrate a goal during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Mario Lunter of Slovakia, left, fights for a puck with Roman Starchenko of Kazakhstan during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Miloš Kelemen v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Goalie Samuel Hlavaj of Slovakia, right, fights for a puck with Roman Starchenko of Kazakhstan during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Libor Hudacek of Slovakia, centre, fights for a puck with goalie Andrey Shutov and Maxim Mukhametov, left, of Kazakhstan during the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Team Slovakia players fight for a puck with team Kazakhstan playersduring the group B match between Slovakia and Kazakhstan at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Friday, May 19, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Brankár Samuel Hlavaj a Roman Starčenko v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Pavol Regenda a brankár Andrej Šutov v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Jevgenij Rymarev sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Samuel Hlavaj.
Miloš Kelemen v šanci v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023
Radosť hokejistov Kazachstanu po góle v zápase Slovensko - Kazachstan na MS v hokeji 2023.
Batyrlan Muratov a Samuel Hlavaj.
Slovenská striedačka po prehre s Kazachstanom.

Kazachovia sa v 17. minúte dostali do prečíslenia 2 na 1, Savickij zvolil namiesto prihrávky strelu, ktorú Hlavaj vyrazil.

II. tretina:

Slováci vstúpili do druhého dejstva aktívne, Šutov musel už po 20 sekundách riešiť strelu Hrivíka a ani ďalšie dva príležitosti sa gólom neskončili. Potom však prišla pre Ramsayho zverencov hororová päťminútovka.

Po chybe v útočnom pásme sa Kazachovia dostali do prečíslenia a Starčenko vyrovnal pomedzi Hlavajove betóny na 1:1.

Následný faul Tamášiho síce nepotrestali, no päť sekúnd po jeho návrate prestrelil Hlavaja Orechov a slovenský skrat dokonal ďalším zbytočným faulom Regenda. Na trestnej strávil len desať sekúnd, keď ho odtiaľ vyhnal gólom do prázdnej bránky Rymarev - 3:1.

Hru Kazachov režíroval Starčenko, ktorý si po góle pripísal dve asistencie. V 31. minúte zachránil Slovákov pred štvrtým gólom Nemec, keď pred odkrytou bránkou zastavil strelu Muratova.

Pri akcii však fauloval Hrivík a Kazachovia mali ďalšiu presilovku, Hlavaj dvakrát podržal spoluhráčov. V 33. minúte vybojoval Pánik presilovku a Slováci prvýkrát od úvodu tretiny zatlačili súpera.

Šutrov mal plné ruky práce, ale odolal a bez gólu zostal aj po ďalšom oslabení. V 39. minúte proti nemu neuspel ani Regenda a tak išli Slováci na druhú prestávku s mankom 1:3.

III. tretina:

Ramsay pred tretím dejstvom premiešal zostavu, do prvej sa posunul Regenda a do druhej išiel Hudáček. Slováci sa dostali do enormného tlaku počas presilovky, no Šutova nedokázali prestreliť a Okuliar ani Kňažko netrafili odkrytú bránku, keď už brankár Kazachov ležal.

V 49. minúte sa to už podarilo, keď Hrivík našiel za obranou Pánika a ten blafákom znížil na 2:3. Hneď po buly dostal Šestakov dve minúty za zdržovanie hry, ale Slováci presilovku nezvládli.

V 53. minúte skvele zasiahol Hlavaj, keď pri prečíslení chytil obrovskú šancu Šestakova. Kazachovia hrali v závere umne a súpera do tlaku nepúšťali, no v 57. minúte oklamal Regenda obrancu a prudkou strelou spoza neho vyrovnal na 3:3.

Na všetky tri slovenské góly prihral kapitán Hrivík. Dvadsať sekúnd pred koncom riadneho času skončila Pánikova delovka v lapačke Šutova.

Predĺženie a nájazdy:

V prvej minúte predĺženia sa opäť vyznamenal Hlavaj, keď zneškodnil nájazd Rymareva a s rovnakým výsledkom si to zopakovali aj o dve minúty neskôr. Medzitým neuspel v nájazde ani Tamáši. Duel tak pokračoval v nájazdoch, v ktorých rozhodol Rymarev.

Hlasy po zápase

/zdroj: RTVS a TASR/

Ján Pardavý, asistent trénera Slovenska: "Veľmi ťažká prehra, mali sme solídny začiatok, boli sme dobrí na puku. Nechceli sme opäť strieľať, chceli sme si neustále prihrávať. V našom výkone bola ľahkovážnosť, urobili sme tri ofenzívne fauly. Chcenie a snaha tam bola, ale už sme to naháňali za chvost. Je to ťažká prehra, ale musíme si to rozobrať."

Mislav Rosandič, obranca Slovenska: "Ukázalo sa, že musíme byť pripravení na každý zápas rovnako a nemôžeme nikoho podceniť. Hráči Kazachstanu ukázali, že sú šikovní a to najmä v nájazdoch. Budeme bojovať o postup, hoci to môže byť o chlp, keďže to nemáme vo vlastných rukách."

Marek Hrivík, kapitán Slovenska: "Nerozumiem, ako sme mohli tento zápas pokaziť. Vedeli sme, že to bude náročné, ale nečakali sme, že sa položíme sami seba v druhej tretine. Potom sa to ťažko dobiehalo. Myslím si, že šance sme mali, oni veľmi dobre bránili, mali hráčov v "domčeku", ťažko sa presadzovalo."

Libor Hudáček, útočník Slovenska: "Hodnotí sa to ťažko. Mali sme kopu šancí, nevyužili sme ich, zbytočne sme faulovali a dostali sme gól v oslabení. Dúfam, že to bude ešte zlatý bod. Jednoduchšie je brániť ako útočiť. My sme do nich museli búšiť, škoda, že ze ich brankár nás vychytal. Musíme vyhrať ešte dva zápasy a uvidíme, čo z toho bude."

Matúš Sukeľ, útočník Slovenska: "Nie sme s tým spokojní, takto sme si to nepredstavovali. Neviem, čo sa stalo v druhej tretine. Prvá lajna mala výborné striedanie a zrazu otočka a bolo 1:3, ani sme sa nespamätali. Zlatý bod by som to určite nenazval, musíme sa poučiť a v ďalšom zápase bodovať naplno."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Slovenskí hokejisti nezvládli zápas s Kazachstanom, získali iba bod