Jubilant Karol Kocúrek odmietol ponuku Bayernu, ostal v Tatrane

Karol Kocúrek.
Karol Kocúrek. (Autor: archív)
Sportnet|20. dec 2017 o 00:00

Rovných 70 rokov oslávil 19. decembra.

PREŠOV. Za sebou má pozoruhodný futbalový príbeh, v jeho šľapajach pokračovali i synovia.

Významného životného jubilea, 70 rokov, sa dožil 19. decembra Karol Kocúrek.

Začínal vo svojom rodisku, známej liahni

Svoje detstvo prežil v Stropkove, kde vychodil aj ZDŠ. Ako väčšina mladých chlapcov, rád športoval a zvlášť si obľúbil futbal.

Začínal v žiackom družstve Tesly Stropkov, ktorá bola v minulosti liahňou talentovaných mladých futbalistov.

Pod odborným vedením trénera Daridu sa zaúčal do tajomstiev futbalovej hry.

Na začiatku 60. rokov sa rodina Kocúrekovcov presťahovala do Prešova, aj preto, že otec prevzal predajňu Obuv v Prešove.

Mladý Karol tu začal študovať na strojníckej priemyslovke. Pretože ho futbal bavil, prestúpil do futbalového klubu Tatran Prešov. Začínal v B doraste u trénera Gejzu báčiho Ambrózyho, ktorý ho učil kolektívnemu poňatiu hry, uvedomelej súhre a spolupráci v hre.

V staršom doraste ho viedol už Ján Karel a ten bazíroval na rýchlosti a jednoduchosti v hre.

Ako stredový hráč bol nositeľ koncepcie hry, slušne ovládal loptu, vynikal v presnosti prihrávok a vedel sa strelecky presadiť. Hral za výbery okresu, kraja, Slovenska.

Zahviezdil v Pohári víťazov pohárov

Tréner dorastu reprezentácie ČSFR Musil ho zaradil do „repre“ mužstva, za ktoré odohral niekoľko zápasov.

V Tatrane Prešov ho zaradili do A mužstva a zahral si ako 18-ročný v odvetnom zápase predkola PVP v Mníchove proti slávnemu Bayernu, kde sa mu mimoriadne darilo a na konci zápasu bol vyhodnotený ako jeden z trojice najlepších hráčov tohto zápasu. Za tento výkon dostal ocenenie – malý pohár, ktorý dodnes opatruje.

Pre začínajúceho mladého futbalistu to bola veľká česť, hrať proti futbalovým osobnostiam – Beckenbauerovi, Müllerovi, Maierovi.

Funkcionári z Mníchova mu ponúkli prestup do Bayernu, čo by bol veľký skok – výkonnostný v jeho futbalovej kariére. On však ostal verný Tatranu Prešov, chcel doštudovať priemyslovku.

Práve v tom čase Tatran zostúpil do II. ligy, z mužstva odišlo 9 hráčov, vedel, že Tatranu treba pomôcť dobrými výkonmi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jubilant Karol Kocúrek odmietol ponuku Bayernu, ostal v Tatrane