Jozef Urban pokoril svoj osobák, v závere už išiel cez kŕče

Najrýchlejší Slovák na MMM. Jozef Urban a jeho víťazné gesto.
Najrýchlejší Slovák na MMM. Jozef Urban a jeho víťazné gesto. (Autor: Judita Čermáková)
Patrik Fotta|3. okt 2016 o 00:00

S časom 2:22:16 obsadil celkové ôsme a medzi Slovákmi prvé miesto.

KOŠICE. Atléta, ktorý je v súčasnosti člen TJ Obalservis Košice, nezastavilo pred pokorením osobného rekordu ani pomerne teplé počasie.

„Prvých desať kilometrov bolo trochu chladnejšie, ale potom som už čakal, že sa oteplí, čo sa potvrdilo. Neskôr sa to striedalo, chvíľu bolo pod mrakom a chvíľu slnečno. Celkovo však bolo počasie dobré a chcel by som sa poďakovať všetkým Košičanom, ktorí sa prišli pozrieť na maratón a tlačili ma svojím povzbudzovaním vpred. Moja vďaka patrí aj klubu Obalservis Košice a mojej práci Magneti Marelli. Samozrejme, v neposlednom rade by som sa chcel poďakovať aj rodine a kamarátom,“ povedal v cieli Jozef Urban.

S časom je spokojný

V závere ho mohli diváci vidieť, ako beží osamotení, čo pre bežca nikdy nie je jednoduché.

„Druhá polovica pretekov bola trochu drsnejšia, keďže som si to odmakal sám. Veľmi mi ale pomohli prví dvaja zo štafety nášho klubu. Čo sa týka toho behu osamote, každý, kto si to skúsil v tréningu, tak vie, že je to dosť náročné. Musím povedať, že som spokojný, zabehol som druhý najlepší čas sezóny a myslím si, že ak by som mal podobnú formu minulý rok, bolo by to trochu iné,“ uviedol Urban.

Už pred začiatkom pretekov mal jasné, na aký čas by chcel bežať, no nechal si to len pre seba.

„Dôležité bolo, že som neprepálil tempo, ako sa mi to stalo v Prahe. Trochu som sa obával, či sa neozve to moje lýtko. Držal som si tempo, hoci som mal v pláne bežať ešte o čosi rýchlejšie, čo som však nikomu neprezradil a tajil som to do poslednej chvíle. Som vďačný, že to takto dopadlo a v prípade, žeby som sa budúcu sezónu zúčastnil rýchlejšieho maratónu, môžem ten čas stlačiť pod 2:20.“

Nechcel krívať do cieľa

Košický bežec si maratón užil aj vzhľadom na dobrý zdravotný stav. Menšie kŕče ho chytili až v závere.

„Kontroloval som si viac čas, keď som dostal kŕč do ľavého stehna. Nechcel som krívať do cieľa, takže aj preto som si to viac menej kontroloval a či by to bolo o pár sekúnd viac alebo menej, mi bolo jedno, “ skonštatoval Urban.

Košický maratón hodnotí v celku z hľadiska organizácie a úrovne ako jeden z najlepších na svete.

„Myslím si, že aj výsledný víťazný čas 2:08:57 hovorí jasne o tom, že Košice patria medzi top maratóny na svete. Len je trochu škoda, že tu nebežia špičkoví európski bežci na úrovni 2:15 alebo 2:20,“ zhodnotil Urban.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jozef Urban pokoril svoj osobák, v závere už išiel cez kŕče