Jantek sa so širším kádrom chce pobiť o dobré umiestnenie

Generálka Bardejov - Prešov.
Generálka Bardejov - Prešov. (Autor: pc)
Miroslava Baranová|19. júl 2017 o 00:00

Prešovskí futbalisti uspeli v generálke na novú sezónu. V nedeľu ich čaká Slovan.

PREŠOV. Zeleno-bieli zvíťazili v poslednom zo štyroch prípravných zápasov.

Predtým prehrali na pôde maďarského Diósgőri VTK 2:4, na turnaji v Českej republike vyhrali po penaltovom rozstrele nad FC Vysočina Jihlava a po penaltách prehrali s Duklou Praha.

Naposledy zdolali druholigový Bardejov.

Dobrý test

Záverečný prípravný duel Tatrana s AEK Atény naplánovaný na uplynulý piatok sa neuskutočnil, a tak prešovskí futbalisti absolvovali generálku na novú sezónu v sobotu popoludní v Bardejove. „Koňare“ vyhrali nad Partizánom 3:2, všetky góly padli až v druhom polčase.

„Zápas s Aténami nám do finálnej podoby nedoriešila rakúska agentúra a my sme to nemohli ovplyvniť. Už predtým sme sa pre istotu dohodli s Bardejovom a stretnutie splnilo zámer. Vidieť, že sa u nás buduje dobrý tím a konkurencia na jednotlivých postoch, mužstvo sa posúva dopredu,“ povedal tréner Tatrana Miroslav Jantek, podľa ktorého bol duel v Bardejove dobrým testom.

„Hrali sme spôsobom, akým by sme sa chceli prezentovať aj v súťaži. Súboj ukázal veľa pozitív, hlavne z pohľadu prechodu do rýchleho útoku. Na začiatku sme nepremenili viacero šancí. Je to detail, ktorý môže rozhodnúť o výsledku, musíme byť efektívnejší. Zlepšiť sa treba v defenzíve, v okolí pokutového územia, kde sa súper ľahko dostal k Talianovi, ktorý nás ale podržal.“

Do zápasu v Bardejove nastúpil Tatran aj s novými hráčmi.

„Verím, že všetci, ktorí hrali v Bardejove, plus tí, ktorí nie sú zmluvne doriešení (Katona, Sedlák, Miliutin pozn.) zostanú pokope a pripravení od prvého kola. Treba to administratívne doriešiť. V zápase chýbal aj Kraľovič, ktorý bol s kategóriou U19 na turnaji v Ostrave.“

Ťažký žreb

Už niekoľko týždňov trvajúca letná príprava Šarišanom končí, nový ročník Fortuna ligy sa začína tento víkend. Ako sú Tatranisti pripravení?

„To ukážu až majstrovské zápasy. Verím, že môžeme vytvoriť veľmi silný tím, ktorý sa pobije o dobré umiestnenie. Dôležité je, aby bola veľká konkurencia na všetkých postoch. Máme ťažký žreb, na začiatku hráme so Slovanom, Žilinou, potom nasledujú kľúčové stretnutia z pohľadu psychológie. Preto potrebujem mať v tíme okolo dvadsaťpäť kvalitných hráčov. Budeme hrať aj v Slovenskom pohári, kde chceme Tatran zviditeľniť a dostať sa ďalej ako minulú sezónu,“ vyhlásil kouč zeleno-bielych.

V uplynulom ročníku Fortuna ligy obsadil Tatran posledné jedenáste miesto. Konkrétny cieľ „koňarov“ v novej sezóne prešovský tréner neprezradil.

„Konkrétny zatiaľ byť nemôžem, všetko bude záležať od hráčov, ktorí tu ostanú. Ak bude mužstvo tvoriť širší káder, ktorí má kvalitu, je možnosť pobiť sa o miesta v strede tabuľky a atakovať šieste miesto. Budeme to mať ťažké, lebo každý sa posilňuje. Úvod musí byť preto z našej strany zodpovedný a všetky body budú mať pre nás veľkú cenu.“

Zostava je takmer jasná

Šarišania odštartujú ligu v nedeľu od 19.00 h doma v Poprade proti Slovanu.

„Nehráme v Prešove, chýba nám domáci fanúšik. Popradské NTC nikdy nenahradí štadión Tatrana. Ukázalo sa, že prešovský divák si ľahko do Popradu cestu nenašiel a nemáme tam také domáce prostredie ako by sme si predstavovali,“ povzdychol si tréner Prešova, ktorý už má v zostave na Slovan takmer jasno.

„Máme to premyslené na osemdesiat percent. Nemala by to byť však celá základná jedenástka, ktorá hrala v Bardejove. Mali sme k dispozícii oba polčasy, ale mohlo by to byť vyskladané približne takto. Zloženie musíme prispôsobiť aj z pohľadu taktiky na Slovan,“ prezradil na záver Miroslav Jantek.

Talian ostáva kapitánom

Po zranení sa do zostavy Tatrana vracia bývalý kapitán tímu Patrik Jacko, no kapitánska páska ostane aj naďalej na ruke brankára Jozefa Taliana.

"Voľba kapitána bola už na jar. Patrik Jacko po zranení povedal, že sa potrebuje sústrediť skôr sám na seba, ako na kapitánske povinnosti a že by bol rád, keby som bol kapitánom aj naďalej ja," vysvetlil 31-ročný gólman.

K letnej príprave svojho tímu dodal: "Z pohľadu nás hráčov prebehla príprava štandardne a tak ako každá iná. Čas bol krátky a už tu máme nový ročník. Chalani sú nachystaní na prvý zápas. Hneď na úvod hráme proti Slovanu,o motiváciu máme postarané. Káder je na dobrej úrovni, uvidíme, čo prinesú ligové stretnutia."

tasr

Káder 1. FC Tatran Prešov

Brankári: Jozef Talian, Maroš Ferenc, Adrián Slančík.

Hráči do poľa: Miroslav Petko, Jakub Bartek, Patrik Jacko, Richard Kačala, Ján Dzurik, András Lenárt, Juraj Hovančík, Tomáš Sedlák, Dávid Keresteš, Adekunle Issa, Michal Kraľovič, Mojmír Trebuňák, Matej Grešák, Martin Dupkala, Jakub Wiezik, Erik Streňo, Roland Černák, Jozef Špyrka, Peter Katona.

Príchody: Roland Černák (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Jakub Wiezik (ZFC Meuselwitz), András Lenárt (Videoton Székesfehérvár), Christopher Maduka Udeh, Adekunle Issa (obaja AS Trenčín), Tomáš Sedlák (MFK Zemplín Michalovce).

Odchody: Dávid Leško (FK Železiarne Podbrezová), Lukáš Kubus, Jakub Rolinc.

tasr

Článok vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny č. 28/2017. V predaji od utorka 18. júla do pondelka 24. júla.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jantek sa so širším kádrom chce pobiť o dobré umiestnenie