Najstarší hráč na ihrisku držal stred obrany a obral o body kamaráta

Zo zápasu Marcelová (v zelenom) – Veľké Ludince (0:0), v ktorom prišiel FK štvrtýkrát o dva domáce body.
Zo zápasu Marcelová (v zelenom) – Veľké Ludince (0:0), v ktorom prišiel FK štvrtýkrát o dva domáce body. (Zdroj: FK Marcelová)
Marián Dragúň|28. sep 2021 o 17:44

V okrese Komárno hrajú tretiu ligu dediny, kým mestečká účinkujú o súťaž nižšie.

MARCELOVÁ. V Komárňanskom okrese zažíva parádnu futbalovú jeseň zatiaľ hlavne druholigový KFC Komárno. Tento druhý najstarší klub na Slovensku figuruje v tabuľke na sľubnom štvrtom mieste, navyše, v Slovnaft Cupe senzačne prešiel cez prvoligovú Dunajskú Stredu. V meste na Dunaji futbal ožil a fialoví sú v napätí, čo ich ešte čaká.

V aktuálnej hierarchii klubov z okresu však za druholigovým KFC nenasleduje napríklad také Hurbanovo či povedzme Kolárovo, ale dediny.

Marcelová a Imeľ hrajú tretiu ligu Západ a treba povedať, že celkom úspešne, pričom obaja sú po desiatich odohraných kolách 18-člennej súťaže plece pri pleci presne v strede tabuľky. FK Marcelová na deviatom mieste a TJ Imeľ len o skóre na desiatom.

Až po nich - a o súťaž nižšie - nasleduje trojica mestečiek Kolárovo, Hurbanovo a Nesvady, ktorá účinkuje v štvrtej lige Juhovýchod.

Tentokrát sa pristavíme pri FK Marcelová, ktorý hrá západniarsku najvyššiu krajskú súťaž tretiu sezónu, pričom v ročníku 2018/19 postúpil zo štvrtej ligy z druhého miesta, pretože prvé Vydrany sa postupu nakoniec vzdali. Mimochodom, tretí vtedy skončil práve Imeľ a ďalší zástupca z okresu Svätý Peter, ale aj Topoľčany v tom ročníku zo súťaže vystúpili.

Marcelovčania obsadili v nováčikovskej sezóne tretej ligy krásne tretie miesto (odohralo sa iba 16 kôl), no a v tej minulej „polovičnej“ zase ôsmu priečku.

V spomínanej bronzovej nováčikovskej sezóne nechali za sebou napríklad aj okresné mestá ako Šaľa a ďaleko pod sebou aj Nové Mesto nad Váhom, Galantu či Nové Zámky. V Marcelovej sa hrala podobne vysoká súťaž už pred štvťstoročím pod názvom Divízia a keď prišlo na majstrovský zápas napríklad okresné Komárno, podľa očitých svedkov býval divácky záujem neporovnateľne väčší.

Do Nových Zámkov išli pre tri body

Uplynulú sobotu cestovali Marcelovčania do Nových Zámkov na súboj trinásťbodových tabuľkových susedov v pozícii štvrtého najlepšieho tímu „vonku“ (2-0-2), kým domáci FKM z piatich domácich zápasov štyri vyhral a iba s Imeľom remizoval (v predchádzajúcom kole 2:2). Na ihriskách súperov sú Nové Zámky zatiaľ úplne neškodné a bez jediného bodu najhoršie v súťaži. Aj preto bolo najväčším otáznikom sobotňajšieho stretnutia FKM Nové Zámky – FK Marcelová to, či sa Novozámčania dokážu vrátiť na domácu víťaznú vlnu a pripíšu si piaty trojbodový zápis, alebo im to hostia prekazia a ešte si vylepšia bilanciu na ihriskách súperov.

Zaujímavosťou bolo, že na trénerskej stoličke hostí sedel Peter Lérant, ktorý ešte pred troma rokmi viedol práve Nové Zámky a ktorý je známy tým, že od svojich zverencov vyžaduje prísne plnenie najmä defenzívnych úloh.

Aj preto bolo jednou z hlavných úloh domáceho trénera Mariána Süttöa nájsť recept na prekonanie štvrtej najlepšej obrany v súťaži.

A veru sa mu to podarilo, keď už v 13. minúte prekonal brankára Andreja Kosťukeviča vydarenou strelou k žrdi z vari 20 metrov domáci Filip Németh. Razom sa karta obrátila a Novozámčania, ktorí ťahali trojzápasovú šnúru bez výhry, stáli pred ďalšou výzvou - zostávajúcich 77 minút neinkasovať. Podarilo sa im aj to a po zápase FKM Nové Zámky – FK Marcelová (1:0) sa tešili z piateho domáceho víťazstva.

Legionár v službách Marcelovej Aleksandr Luzin z Krasnodaru zápas v Nových Zámkoch pre červenú kartu nedohral a proti Imeľu nenastúpi.
Legionár v službách Marcelovej Aleksandr Luzin z Krasnodaru zápas v Nových Zámkoch pre červenú kartu nedohral a proti Imeľu nenastúpi. (Zdroj: FK Marcelová)

Leví podiel na ňom mal v novozámockých farbách hrajúci najstarší chlap na hracej ploche Igor Obert, ktorý bol už aj trénerským asistentom Petra Léranta na prvoligových stoličkách v Nitre a Seredi.

„Igor mi v týždni pred zápasom spomínal, že v sobotu proti nám nenastúpi, pretože má trénerské povinnosti v prvoligovom ženskom klube FC Union Nové Zámky,“ krčil po zápase ramenami Komárňan Lérant, od ktorého býva kamarát Obert len na skok.

Pri neúčasti vykartovaného Júliusa Vargu však Igor Obert držal celý stred obrany a nachytať sa nenechal ani poznámkou, že po takom výkone ho muselo všetko bolieť viac ako inokedy. „Ani nie, v mojich rokoch už hráč musí vedieť využívať skúsenosti a hrať pozične,“ smial sa 39-ročný „svetobežník“, ktorý si okrem rodného Partizánskeho vyskúšal až pätnásť ďalších klubov vrátame Dunajskej Stredy, Michaloviec, českej Jihlavy či gréckeho Olympiakosu Volos. „Áno, s Petrom sme sa pred zápasom trochu doťahovali, Marcelová má v tejto súťaži svoju kvalitu a po zápase som cítil, že je sklamaný,“ prezradil nestarnúci defenzívny futbalista, ktorý hral pod Lérantom práve v Nových Zámkoch a ktorý deň po víťaznom zápase prehral zase s ženským FC Union Nové Zámky v Petržalke (2:3) a v prvoligovej tabuľke tak klesol na piate miesto.

„My sme išli do Nových Zámkov pre tri body, po inkasovanom góle z diaľky sme sa však proti prehustenej obrane nedokázali presadiť, domáci hrali jednoducho a vyšlo im to. Igor si určite zastal miesto, naopak, nám zápas príliš nevyšiel. Zlý terén či neodpískaný pokutový kop rozoberať nebudem,“ držal si nadhľad tréner Marcelovej, na ktorého majú dobré spomienky aj novozámockí diváci práve z čias, keď doviedol FKM na konečné tretie miesto tretej ligy.

„Z toho mužstva hral už iba Dávid Petráš a striedal Matej Švajda. Vtedy sme naháňali postupujúcu Dubnicu nad Váhom a mužstvo malo na tú súťaž vysokú kvalitu. Škoda len, že časom prišli finančné problémy a mužstvo sa rozpadlo,“ obzrel sa kormidelník, ktorý už medzi časom okúsil aj trénerský chlebík v najvyššej súťaži.

Tréner treťoligovej Marcelovej Peter Lérant.
Tréner treťoligovej Marcelovej Peter Lérant. (Autor: TASR)

Mimochodom, v poslednom jesennom kole povedie Marcelovú práve v exligovej Nitre, kde si ako tréner zažil „svoje“. „Negatívne to nechcem brať, FC Nitra mení majiteľov napríklad aj teraz, navyše, z toho mužstva tam zostal už iba Matej Franko. Priznávam však, pocity nebudú asi najlepšie,“ nechce jatriť staré rany Lérant.

Povedzme ale, že taký Adam Meszáros z útoku Marcelovej si na návrat do krajského mesta nachystá 13. novembra strelecké kopačky asi o čosi dôkladnejšie...

Süttö: Marcelová a Imeľ sú odlišné mužstvá

K víkendovému zápasu Nových Zámkov s Marcelovou sa ľahšie vyjadrovalo trénerovi víťazného FKM Nové Zámky Mariánovi Süttöovi. „Igor Obert naozaj splnil všetko, čo som od neho v zápase chcel, ale musím jedným dychom dodať, že pri neúčasti Vargu a aj Katunského zo Serede hrala dobre celá obrana.“

Nové Zámky hrali naozaj - vôbec po prvýkrát - bez jediného hráča prvoligovej Serede. „Mrzí ma len, že stále dostatočne nepremieňame šance. Zápas sme mali „zatvoriť“ skôr a bol by pokoj,“ ponosuje sa Süttö, ktorého sme sa ešte spýtali, či sa po prehrách vo Veľkých Ludinciach a vzápätí v posledných Leviciach a prvej domácej strate (s Imeľom 2:2) pred zápasom s Marcelovou neobával, že príde o domácu neporaziteľnosť. „Ak budeme premieňať spomínané šance, verím že bodovať budeme naďalej. Marcelová a Imeľ sú dve diametrálne rozdielne mužstvá. Imeľčania sú viac emocionálnejší tím, kým Marcelová má väčšinou skúsenejších hráčov. K tomu vždy treba prispôsobiť taktiku, no Imeľ u nás vyrovnal na konečných 2:2 doslova v posledných sekundách a s výsledkom sa už nedalo robiť nič,“ drží sa vlastnej filozofie Süttö, ktorého FKM je v tabuľke na solídnom šiestom mieste.

Až štyri domáce remízové straty

Marcelová nezačala súťaž najlepšie, veď po troch kolách mala na konte iba dva body, pričom hrala dvakrát na vlastnom trávniku a zakaždým iba remizovala.

Okrem domácej remízy s Kalnou nad Hronom (2:2) stratila hneď v prvom kole dva body aj s nováčikom z Levíc (1:1), ktorý je posledný a ktorý dokázal zvíťaziť doteraz iba s Novými Zámkami (3:2).

Až v štvrtom kole bodovala Marcelová naplno, keď vo Vrábľoch zvíťazila jasne 4:0 a zároveň aj odštartovala štvorzápasovú šnúru bez prehry, pričom triumfovala aj v Lednických Rovniach (1:0).

„Lérantovci“ však zatiaľ doslova trpia na domáce remízové straty, veď o body tak prišli už štyrikrát – nielen so spomínanými Levicami a Kalnou nad Hronom, ale aj s Malženicami (0:0) a Veľkými Ludincami (0:0).

Naopak, v tabuľke zápasov „vonku“ sa s bilanciou dve víťazstvá a dve prehry držali medzi najlepšími, no po sobotňajšej prehre v Nových Zámkoch v poradí klesli.

Naposledy si teda boli po bod v Marcelovej Veľké Ludince, no túto sobotu si už piate remízové zaváhanie na vlastnom trávniku Marcelovčania dovoliť nebudú môcť. Lopta je ale guľatá a práve z Imeľa príde sused najbližší, ktorý pritiahne zrejme aj svojich oddaných fanúšikov. Takže susedské derby trinásťbodových by mohlo mať opäť raz vynikajúcu atmosféru, lebo dramatický zápasový dej je skoro zaručený, veď Imeľčania už dokázali bodovať nielen v Nových Zámkoch (2:2), ale aj v Šali (1:1) a Lednických Rovniach, kde dokonca zvíťazili 1:0.

Po derby s Imeľom hrajú Marcelovčania opäť doma s nováčikom z Partizánskeho, ale potom štartuje pre nich perný záver jesene. Po ceste do druhej Beluše príde domáci duel s prvou Považskou Bystricou, nasleduje „výlet“ k Váhu do Šale, doma nebezpečná Myjava, no a na záver pekelnej jazdy potiahnu Marcelovčania pod Nitriansky hrad, kde Peter Lérant zistí, akého súpera mu tam zanechalo predchádzajúce vedenie FC Nitra.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MŠK Považská BystricaMŠK Považská BystricaMŠK Považská Bystrica
34
27
4
3
90:27
85
V
P
V
V
V
2
Spartak MyjavaSpartak MyjavaSpartak Myjava
34
24
5
5
71:27
77
V
V
V
R
P
3
FK BelušaFK BelušaFK Beluša
34
22
6
6
60:28
72
V
V
P
V
V
4
FK Slovan Duslo ŠaľaFK Slovan Duslo ŠaľaFK Slovan Duslo Šaľa
34
19
4
11
76:35
61
P
V
V
V
V
5
KFC Kalná nad HronomKFC Kalná nad HronomKFC Kalná nad Hronom
34
15
11
8
49:44
56
V
R
R
P
V
6
OFK MalženiceOFK MalženiceOFK Malženice
34
15
8
11
62:44
53
V
P
P
P
V
7
OK ČastkovceOK ČastkovceOK Častkovce
34
15
7
12
67:40
52
V
V
V
V
V
8
FC Slovan GalantaFC Slovan GalantaFC Slovan Galanta
34
14
8
12
52:45
50
P
V
R
V
P
9
AFC Nové Mesto nad VáhomAFC Nové Mesto nad VáhomAFC Nové Mesto nad Váhom
34
14
7
13
48:39
49
R
V
V
V
P
10
TJ Družstevník Veľké LudinceTJ Družstevník Veľké LudinceTJ Družstevník Veľké Ludince
34
13
7
14
52:51
46
R
P
V
R
V
11
FKM Nové ZámkyFKM Nové ZámkyFKM Nové Zámky
34
13
4
17
41:63
43
P
V
P
P
V
12
FK MarcelováFK MarcelováFK Marcelová
34
10
10
14
40:45
40
R
P
P
P
V
13
TJ ImeľTJ ImeľTJ Imeľ
34
10
9
15
36:55
39
P
R
V
P
P
14
ŠK LR CRYSTALŠK LR CRYSTALŠK LR CRYSTAL
34
10
4
20
31:53
34
V
P
P
V
P
15
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
34
8
5
21
35:84
29
P
P
V
P
P
16
FC NitraFC NitraFC Nitra
34
8
2
24
42:75
26
R
P
P
P
P
17
FK Slovan LeviceFK Slovan LeviceFK Slovan Levice
34
6
8
20
27:79
26
P
V
P
V
P
18
FK TEMPO PartizánskeFK TEMPO PartizánskeFK TEMPO Partizánske
34
5
7
22
35:80
22
P
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Najstarší hráč na ihrisku držal stred obrany a obral o body kamaráta