História Interu? Dnešní hráči si ju môžu iba vygúgliť, tvrdí tréner Hudec

Ladislav Hudec
Ladislav Hudec (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|12. mar 2022 o 08:00

Ladislav Hudec má pred jarným štartom dva ciele.

S Interom bol spätý ako hráč, no trénerské chodníčky ho zaviedli do iných klubov. LADISLAV HUDEC sa pred jarnou časťou vrátil do Interu Bratislava ako hlavný tréner a pokúsi sa so žlto-čiernymi vybojovať postup do druhej ligy, alebo aspoň udržať tú tretiu. Vzhľadom na reorganizáciu ani to nebude jednoduchá záležitosť. V rozhovore pre Sportnet skúsený tréner hovoril o svojej interistickej minulosti aj o súčasných ambíciách.

Čakali ste, že po tých rokoch, čo ste v Interi Bratislava strávili ako hráč, budete raz žlto-čiernych aj trénovať?

Bolo to už dávno, keď som tam skončil v roku 1987. Moje hráčske a potom trénerské chodníčky boli rôznorodé, pôsobil som aj za hranicami. Samozrejme, keď vás osloví bývalý klub, kde ste vyrastali, s ktorým máte spojenú celú svoju hráčsku minulosť, to je vždy radosť.

Určite ste Inter sledovali aj keď ste už tam nepôsobili. Ako ste vnímali, čo sa okolo toho tradičného klubu dialo, že takmer zmizol z futbalovej mapy Slovenska?

Keď som ako hráč odišiel do Rakúska, stále som chodil na Inter. Klub vtedy fungoval veľmi dobre, dokonca pod vedením trénera Jozefa Bubenka a asistenta Laca Petráša boli dva razy majstri, vyhrali dvakrát aj pohár. Boli to zlaté časy. Dobre hrali aj za Jozefa Adamca.

Prišiel však predaj Slovnaftu, a s tým aj zlé obdobie pre Inter. Zhodou okolností som bol akurát v Senici, keď sa kupovala licencia od Interu, ktorý v tom čase už nemal prostriedky na to, aby financoval ligu a žiaľ mu nikto nepomohol.

Pre vás to musela byť veľmi divná situácia.

Určite to nebolo príjemné, ale ja som o tom nerozhodoval. Navyše, keby to nebola Senica, tak by to bol niekto iný. Inter už nemal na to, aby prevádzkoval ďalej ligovú činnosť.

Ako vnímate súčasný Inter? Ako sa darí nadšencom, ktorí sa starajú o klub a snažia sa vrátiť ho tam, kde zásluhou histórie a tradícií patrí?

Naozaj sú to nadšenci. Najprv to bol Jožko Barmoš, ktorý hľadal cestu, aby Inter ako taký sa zachoval, aj keď v nižších súťažiach. Podarilo sa to. Teraz to zobral Ján Palenčár, takisto bývalý „interák“, brankár. Všetci túžia po tom, aby Inter bol tam, kde kedysi, aj keď je to strašne ťažké. Chcú to však robiť a preto ma aj zavolali.

Vedia hráči aj o minulosti Interu, majú vzťah k tomuto klubu, alebo je to pre nich iba jedna zastávka vo futbalovej kariére?

Sú to odchovanci Interu, ale toho nového Interu. Históriu môžu poznať iba z rozprávania, môžu si to vygúgliť. Ale porozprávam sa s nimi, čo o tom vedia.

V dnešnom futbale je už klubizmus skôr raritou…

Je to iné tým, že za našich čias sa nemohlo tak prestupovať, ako sa to robí teraz, keď sa podpisujú zmluvy na jeden-dva roky a hráči idú ďalej. Vtedy sme boli proste interáci, slovanisti, sparťania, slávisti, bolo iba málo prestupov. Preto starí ľudia vedia zostavy z tých čias, lebo sa to tak nestriedalo. Našou úlohou je však v mladých hráčoch pestovať ten klubizmus.

Inter je momentálne na štvrtom mieste III. ligy Bratislava. Ako vidíte vaše šance v jarnej časti?

Budeme to mať ťažké, na prvú Ivanku pri Dunaji strácame osem bodov. Musíme sa pobiť o dva ciele. Prvý je najvyšší, postúpiť do druhej ligy, čo je vzhľadom na náskok súperov ťažké, a druhý cieľ je umiestniť sa do tretieho miesta, čo by nám zabezpečilo účasť v novej III. lige Západ. Ale ani to nebude ľahké, lebo aj ostatní by tam chceli byť. Pre bratislavské kluby to bude výborná súťaž.

Hovorí sa, že zo súčasných štyroch tretích líg je najslabšia práve tá bratislavská. Súhlasíte?

Ešte neviem, lebo som to ešte nezažil. Ale vplyv na to môže mať aj to, že túto súťaž hrajú väčšinou študenti, ktorí prišli z iných miest. Tí najlepší futbalisti ostávajú hrať už profesionálne, a tí chlapci, ktorí si uprednostňujú školu, sa umiestňujú v bratislavských a okolitých kluboch. Nechcem však týmto znižovať týchto chlapcov.

Čo si myslíte o reorganizácii, považujete ju za dobrý nápad?

Možno keď už to tak robili, tak mohli spraviť dve 18-členné tretie ligy. Tak aj bratislavský región by tam mohol mať viac klubov.

Ladislav Hudec a Ján Palenčár, majiteľ Interu Bratislava.
Ladislav Hudec a Ján Palenčár, majiteľ Interu Bratislava. (Autor: fkinterbratislava.sk)

S Myjavou ste postúpili za dva roky z tretej až do prvej ligy. Čo je podľa vás nevyhnutnosťou, ak chce mužstvo postúpiť o súťaž vyššie?

Treba kolektív, bez toho to nejde. Niekedy sa to zdá frázovité, ale nie je to fráza. Najprv musíte mať dobrý tím, všetko musí fungovať. Treba aj šťastie, hlavne aby neboli zranenia. No a mať dobrú formu v pravý čas.

Ako sa vám javí vaše súčasné mužstvo?

Ukazuje sa, že to môže byť sľubné mužstvo, ak dodržia hernú disciplínu a všetko, čo k tomu patrí. Lebo to, že sme dobrí, sám o sebe nám nepomôže.

Ako vás privítali vaši zverenci? Poznali vašu bohatú trénerskú kariéru?

Hádam áno… (smiech) Ale začali sme hneď pracovať, takže ani nemali kedy nad tým rozmýšľať.

Aké sú vaše dlhodobejšie ciele v Interi?

Rád by som tu zostal čo najdlhšie. Najlepšie by bolo zopakovať myjavské časy, postúpiť až do prvej ligy. Bolo by to pekné na záver kariéry.

Dúfam, že v tejto sezóne sa nám podarí splniť cieľ, buď jeden alebo druhý. Treba rešpektovať aj súperov. Každý sa na Inter bude chcieť vytiahnuť, ale to je normálne, veď v tej súťaži je najväčšie meno.

Musíme makať a dávať pozor na každú minútku, ba sekundu, ktorá môže rozhodnúť. Môže to byť zlý odkop, šmyknutie a zápas je zase niekde inde. Takže koncentrácia musí byť maximálna od 20. marca až do 18. júna. 

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
FK Rača BratislavaFK Rača BratislavaFK Rača Bratislava
30
24
3
3
93:31
75
P
V
V
V
R
2
FK Slovan Ivanka pri DunajiFK Slovan Ivanka pri DunajiFK Slovan Ivanka pri Dunaji
30
23
3
4
63:23
72
V
V
P
P
V
3
FK Inter Bratislava.FK Inter Bratislava.FK Inter Bratislava.
30
21
6
3
79:18
69
V
V
V
V
R
4
MFK RusovceMFK RusovceMFK Rusovce
30
19
3
8
61:31
60
V
V
V
V
V
5
TJ RovinkaTJ RovinkaTJ Rovinka
30
17
7
6
57:26
58
P
V
V
V
P
6
ŠK Vrakuňa BratislavaŠK Vrakuňa BratislavaŠK Vrakuňa Bratislava
30
16
4
10
61:49
52
P
V
P
V
V
7
FC - Žolík MalackyFC - Žolík MalackyFC - Žolík Malacky
30
16
4
10
47:38
52
V
V
P
P
P
8
MŠK SenecMŠK SenecMŠK Senec
30
11
4
15
35:48
37
P
P
V
P
V
9
ŠK TomášovŠK TomášovŠK Tomášov
30
9
8
13
43:46
35
P
P
P
P
V
10
OFK Dunajská LužnáOFK Dunajská LužnáOFK Dunajská Lužná
30
9
5
16
35:56
32
V
P
P
R
P
11
PŠC PezinokPŠC PezinokPŠC Pezinok
30
8
8
14
39:51
32
V
P
V
R
V
12
ŠK BernolákovoŠK BernolákovoŠK Bernolákovo
30
7
8
15
31:56
29
V
P
V
V
P
13
Športový klub Nová DedinkaŠportový klub Nová DedinkaŠportový klub Nová Dedinka
30
6
3
21
29:73
21
V
V
P
P
P
14
FK Slovan Most pri BratislaveFK Slovan Most pri BratislaveFK Slovan Most pri Bratislave
30
6
2
22
23:62
20
P
P
P
P
V
15
SFC KalinkovoSFC KalinkovoSFC Kalinkovo
30
5
4
21
25:62
19
P
P
V
P
P
16
Lokomotíva Devínska Nová VesLokomotíva Devínska Nová VesLokomotíva Devínska Nová Ves
30
4
6
20
19:70
18
P
P
P
V
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»História Interu? Dnešní hráči si ju môžu iba vygúgliť, tvrdí tréner Hudec