Útočník klubu, ktorý poznačila tragédia, môže aj chytať. Posila Rusov stále nehrá

Anisimov si na seba v NHL naposledy obliekal dres Ottawy.
Anisimov si na seba v NHL naposledy obliekal dres Ottawy. (Autor: TASR/AP)
Jakub Bobovič|13. feb 2022 o 01:45

Anisimov pred sezónou vymenil NHL za KHL.

PEKING. V prvej polovici januára prekonal ruský hokejista Arťom Anisimov koronavírus. Test mal pozitívny aj ku koncu mesiaca a už keď sa zdalo, že o účasť na ZOH 2022 príde, nastal zvrat.

Do Pekingu pricestoval o niekoľko dní neskôr. Vďaka takmer osemsto štartom v NHL mal patriť Anisimov k najväčším útočným esám zbornej. Zatiaľ však sleduje olympijský turnaj v pozícii náhradníka. Šetrí si azda tréner Žamnov posilu až na play off?

Ak bude treba, zaskočí aj ako brankár

"Brankársky debut sa napokon nekonal. V prípade potreby som však vždy pripravený," okomentoval na sociálnej sieti Instagram svoju fotku v brankárskom výstroji útočník Ruska Arťom Anisimov. 

Do brankárskeho výstroja sa obliekol ešte počas svojho pôsobenia v kanadskej Ottawe, v priebehu uplynulej sezóny. Dôvod bol prostý, Ottawe sa z rôznych príčin zranili obaja brankári. Anton Forsberg utrpel zranenie na predzápasovej rozcvičke, zatiaľ čo Matt Murray sa zranil v piatej minúte druhej tretiny. 

Stretnutie napokon dochytal Marcus Högberg, ktorému kryl chrbát práve Anisimov. 

"Naozaj sme tam nemali koho postaviť. Mnohí spomínali Zaca Bierka, nášho trénera brankárov, avšak ten má trikrát operované bedro. Počas kariéry ho navyše puk po jednej zo striel trafil do hlavy a odvtedy má problémy s uchom. Tento variant nebol v hre," nechal sa vtedy pre oficiálny web profiligy počuť tréner Senátorov D. J. Smith.

Miesto Colorada návrat domov 

V aktuálnej sezóne si na seba útočník, ktorého v roku 2006 v 2. kole z 54. miesta draftovali NY Rangers, oblieka dres Lokomotivu Jaroslavľ. Pred sezónou to skúšal v Colorade Avalanche a keď už sa zdalo, že v NHL zostane aj v najbližšom období, napokon podpísal kontrakt s materským klubom, kde sa vrátil po deviatich rokoch strávených v kanadsko-americkej súťaži.

Možnosť presvedčiť o svojich schopnostiach dostal v troch predsezónnych stretnutiach Lavín.

"Ruských centrov takéhoto formátu v súťaži nemáme. Lokomotiv podpísal skvelého hráča, nielen pre svoje mužstvo, ale aj pre celú súťaž," opísal jesenný príchod Anisimova do Lokomotivu web allhockey.ru.

Anisimov, ktorý sa v drese Ruska na vrcholných podujatiach objavuje pravidelne, tieto slová svojimi výkonmi potvrdzuje. Návrat domov mu otvoril aj cestu na ZOH 2022 do Pekingu, keďže, ako vieme, hráči NHL na nej chýbajú.

"Mojou úlohou je ísť naplno do každého zápasu, pomáhať mužstvu na ceste k víťazstvám a ukázať, čo dokážem. A rozhodnutia o tom, koho kam vziať, zostávajú na trénerskom štábe," prezradil v rozhovore pre oficiálny web kanadsko-americkej súťaže, keď sa ho redaktor pýtal, aké sú jeho hlavné ciele v tejto sezóne a či medzi ne patrí aj účasť na olympiáde

Má ruský tím na zlato?

Na olympiádu sa napokon prebojoval. Šancu však doposiaľ nedostal, hoci spolu so Šipačovom, Andronovom a Plotnikovom, je tým najskúsenejším, čím Rusko v ofenzíve disponuje.

Svoju prvú olympiádu absolvoval ešte v roku 2014 v Soči. Na tej poslednej v Pjongčangu chýbal.

"Čo sa týka olympiády, stať sa môže všetko. Keď mužstvo postúpi do štvrťfinále, všetko závisí od jedného stretnutia, niekedy od jedného momentu. Niekto strelí dôležitý gól, niekto zblokuje strelu,” povedal v rozhovore pre web KHL a zároveň prezradil aj svoj pohľad na to, ako vidí šance Ruska na prípadný zisk zlatých
medailí.

"Šance vidím ako dobré, pretože máme silných útočníkov, zároveň dobrých obrancov a tiež jeden z najlepších brankárskych tímov na svete. Máme ingrediencie k tomu, aby sme vybudovali dobrý tím. Strach mať určite nebudeme. Ani pred Kanadou,” dodal.

Inde ako v Lokomotive by nehral

Anisimov v rozhovore pre oficiálny web ruskej ligy vraví aj o svojom vzťahu k materskému klubu, ktorý označil ako špecifický. Za iný klub by podľa vlastných slov v rámci ruskej ligy nehral a iná možnosť, keď padla NHL, v hre ani nebola.

"Je to môj domov, materský klub. Je veľmi príjemné hrať doma. Vždy, keď nastupujem na ľad Arény 2000, je to pre mňa niečo špecifické. Či je to oficiálny zápas, alebo tréning. S týmto miestom sa mi viaže mnoho spomienok.

V spomienkach sa vracia aj k leteckej tragédii, ktorá v septembri 2011 poznačila nielen jarosľavský klub, ale aj celý hokejový svet.

"Hráme nielen za seba, ale aj za chlapcov, ktorí pri tejto tragédii zahynuli. S polovicou z nich som hral, vyrastali sme spolu. Je ťažké o tom hovoriť. Čo sa týka mňa, chlapci, ktorí pri tragédii zahynuli, ostanú navždy v mojom srdci."

Návrat do NHL nevylučuje

Bodovo najúspešnejšiu sezónu v NHL zažil Rus v drese Chicaga v sezóne 2016/2017, keď si na svoje konto pripísal 45 bodov. V kabíne sa vtedy stretol so Slovákom Mariánom Hossom. Ten neskôr pre pretrvávajúce zdravotné problémy ukončil kariéru. V drese jastrabov tvoril Anisimov úderný útok s krajanom Panarinom a Patrickom Kaneom.

Trojicu rozbil odchod Panarina do Columbusu. Anisimov neskôr prestúpil do Ottawy. Hoci sa v NHL jeho púť po minulej sezóne, aspoň nateraz, skončila, návrat nevylučuje. Pomôcť by mu k tomu mohli úspešná olympiáda a v prípade nominácie aj majstrovstvá sveta.  

"Aj preto som kontrakt s Lokomotivom podpísal iba do konca aktuálnej sezóny," vraví smerom k možnému návratu to najprestížnejšej ligy sveta. 

Twitter nesleduje

Obrovský rozdiel,” porovnáva Anisimov hokej v Kanade a Spojených štátoch amerických.

V Kanade vás média môžu doslova zjesť, je okolo vás neskutočne veľa novinárov, fanúšikov. 

Ja osobne nečítam o tom, čo píšu o mne či mužstve, kde pôsobím, no na tých, ktorí tie správy a Twitter sledujú to má vplyv. Nikita Zajcev, ktorý hral v minulosti za Toronto, mi vravel, že novinári počítali, koľko urobil na tréningu presných prihrávok. V Kanade je všetko pod mikroskopom. Diskutuje sa o čomkoľvek, či sa to týka tréningu, alebo zápasu,” dodáva a priznáva, že ak by sa mal do NHL vrátiť, bol by radšej, ak by to bolo do Spojených štátov amerických.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Útočník klubu, ktorý poznačila tragédia, môže aj chytať. Posila Rusov stále nehrá