Pôvodne boli bez medaily, napokon Slovenky obhájili titul na ME

Zuzana Paňková.
Zuzana Paňková. (Autor: TASR)
TASR|27. máj 2022 o 14:25 (aktualizované 27. máj 2022 o 16:13)

Zo zlata sa najskôr tešili Francúzky.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Slovenské kanoistky získali na domácich majstrovstvách Európy vo vodnom slalome zlaté medaily v 3xC1 žien.

Hliadka v zložení Emanuela Luknárová, Zuzana Paňková a Soňa Stanovská triumfovala v piatkovom finále tímovej súťaže pred Francúzskom (+1,44 s) a Českom (+1,68). Slovenky tak obhájili vlaňajšie zlato z talianskej Ivrei.

Slovenky pôvodne figurovali na štvrtom mieste, pretože dostali 50-sekundovú penalizáciu za minutie ôsmej bránky. Jury im však trest dodatočne upravila na dvojsekundový a v konečnom hodnotení tak predstihli Francúzky.

Pre tie by to bol prvý triumf na kontinentálnom šampionáte v tejto disciplíne a druhé zlato na Liptove, keďže vo štvrtok triumfovali v ženskej 3xK1.

"Je to skvelý pocit. Keď po rozhodcovských zmenách oznámili, že sme vyhrali, celá tribúna jasala. Bolo to super," uviedla Stanovská na instagrame.

"Išli sme na záver a tak sme vedeli, ako sa darilo dievčatám pred nami. Nedali sme to však na sebe pocítiť, užili sme si to a dúfali sme v čo najlepší výsledok," dodala Luknárová, ktorá sa predstaví aj v sobotnom semifinále C1.

Tri medailové hliadky boli napokon jediné, ktoré sa zaobišli bez väčších trestov, pričom slovenská mala s dvomi trestnými sekundami najčistejšiu jazdu.

Z minuloročného tímu štartovala len Zuzana Paňková a v sedemnástich rokoch si tak pripísala na konto druhý európsky titul.

Menej sa darilo v C1 mužom, ktorí obsadili štvrté miesto.

Na víťazných Nemcov stratili 5,56 sekundy a nepodarilo sa im tak pridať do zbierky trinásty európsky titul ani sedemnásty cenný kov.

Aj tím v zložení Matej Beňuš, Marko Migorodský a Alexander Slafkovský sa dočkal zmiernenia trestu - pôvodný 50-sekundový trest z ôsmej bránky bol zmenený na dvojsekundový.

Na pódium to však nestačilo a na bronzové Španielsko stratili kanoisti 1,11 sekundy. Okrem spomínanej chyby "ťukol" do druhej červenej bránky s číslom päť víťaz piatkovej kvalifikácie Slafkovský.

Striebro získali prekvapivo Poliaci, pre ktorých je to najlepší výsledok na ME v tímovej "céjednotke" od roku 2016, keď skončili druhí tiež v Liptovskom Mikuláši. Bronz spred šiestich rokov zopakovali aj Španieli.

ME vo vodnom slalome 2022:

3 x C1 žien: 1. Slovensko (Emanuela Luknárová, Zuzana Paňková, Soňa Stanovská) 131,13 s (2), 2. Francúzsko (Laurene Roisinová, Marjorie Delassusová, Lucie Bauduová) +1,44 s (12), 3. Česko (Gabriela Satková, Tereza Fišerová, Martina Satková) +1,68 s (10), 4. Veľká Británia +46,39 s (56), 5. Nemecko +51,78 s (60), 6. Slovinsko +113,77 s (110)

3 x C1 muži: 1. Nemecko (Sideris Tasiadis, Franz Anton, Timo Trummer) 107,94 s (2), 2. Poľsko (Grzegorz Hedwig, Kacper Sztuba, Michal Wiercioch) +2,94 s (4), 3. Španielsko (Luis Fernandez, Miquel Trave, Ander Elosegi) +4,45 s (4), 4. Slovensko (Matej Beňuš, Marko Mirgorodský, Alexander Slafkovský) +5,56 s (4), 5. Taliansko +5,70 s (6), 6. Česko +9,08 s (6)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Pôvodne boli bez medaily, napokon Slovenky obhájili titul na ME