Galis vie, že slovanisti sa opíjajú, ale nič s tým nenarobí

Dušan Galis sedí na lavičke Slovana Bratislava.
Dušan Galis sedí na lavičke Slovana Bratislava. (Autor: TASR)
Pavol Spál, SITA|14. máj 2014 o 15:29

Futbalisti Slovana Bratislava získali slovenský titul, ich tréner je však nespokojný s prístupom viacerých opôr.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME.

BRATISLAVA. Niektorí hráči majstrovského Slovana sa namiesto regenerácie opíjali aj po prehraných zápasoch.

„Viem o tom, ale nie je to v mojej kompetencii. Sú veci, s ktorými absolútne nesúhlasím, ale kým tréner nebude mať moc nad hráčmi, nič sa nezmení,“ nezapiera tréner Dušan Galis v diskusii s čitateľmi na Cas.sk.

„Najhoršie na tom je, že na druhý deň netrénujú, že sú zranení,“ dodal. Galis nemenoval hriešnikov. Naznačil však, že ide o legionárov.

„Každý hráč má zmluvu, z ktorej mu vyplývajú aj povinnosti. Životospráva je veľmi dôležitá. Keď si to však neprečítajú alebo im to ich manažéri nevysvetlia, tak je potom úplne zbytočné podpisovať s hráčmi takéto kontrakty,“ dodal Galis, ktorý je oficiálne poradcom realizačného tímu s rozšírenými kompetenciami.

Hráči sú dobre zaplatení

Slovan získal cez víkend rekordný ôsmy titul - suverénne už tri kolá pred koncom. V závere však tím poľavil, prehral tri zápasy za sebou. Výkony niektorých hráčov pôsobili ležérne. Galis je presvedčený, že mali na viac.

„Výkony nezodpovedali cene určite u Peltiera, Bagayoka, Josimova a Soumaha, teda u legionárov,“ dodal tréner.

Peltier je najdrahším hráčom v dejinách klubu a patrí medzi hráčov, ktorí majú najvyšší príjem.

„Najlepšie platení hráči ročne zarobia 130-tisíc eur,“ priznal vlani pre SME generálny manažér klubu Kašpar.

Galisa hnevá hlavne prístup Seydoubu Soumaha, ktorý prišiel vlani v zime z Nitry vraj za 150­-tisíc eur. Aj on má patriť medzi najlepšie platených. V sezóne dal v 21 zápasoch iba dva góly.

„Soumah od zápasu v Žiline netrénoval a vlastne ani neviem, čo mu je. Už je tu dosť dlho na to, aby sa podriadil mužstvu alebo bude musieť odísť,“ dodal Galis.

Veľký potenciál

Guinejčan má povesť najväčšieho flegmatika v kabíne. Keď príde neskoro na zraz, nič si z toho nerobí. Soumah sa preslávil škandálmi.

Vlani inzultoval rozhodcu i hráčov Trnavy, za čo dostal polročný trest. Zdôvodňoval to tým, že ho rasisticky urážali. Pritom na ihrisku má veľký potenciál.

„Na Slovensku nie je hráč, čo, dokáže s loptou to čo on. Má v sebe niečo, čo sa našim divákom veľmi páči,“ vravel zhruba pred mesiacom Galis. V stredu mu už do reči nebolo. „Prepáčte, ale nemám chuť sa baviť o futbale,“ povedal tréner.

Soumah (21 r.) nemá problém obísť dvoch či troch hráčov. Útly Guinejčan (161 cm) je rýchly, technicky vyspelý, strieľa góly. Spoluhráči mu však vyčítajú, že je sebec.

„Je to hráč, ktorý sa môže presadiť nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Jeho kreativita je iná ako u našich hráčov Ale musí zmeniť životný štýl. Myslím však, že sa veľmi polepšil. Či už z hľadiska disciplíny, alebo sebakontroly,“ vravel nedávno Galis. Soumah ho, zdá sa, opäť sklamal.

„Každý si musí uvedomovať, že sem prišiel v prvom rade hrať futbal a že tomu musí niečo podriadiť. Myslím si, že hráči Slovana sú veľmi dobre zaplatení na to, aby si to uvedomovali. Práve preto by mali svoju kvalitu prezentovať na ihrisku, a nie mimo neho.“

Preferujú odchovancov

"Neviem, čo majú hráči v zmluvách. Dúfam, že ste si všimli, ako preferujem odchovancov. Keď zostanem v Slovane, tak aj budem. Filozofia klubu musí byť jednotná. Jeden až dvaja legionári plus odchovanci alebo hráči, ktorí sa podriadia filozofii klubu. Musíme si sadnúť za jeden stôl, určiť si ju a začať od nuly."

Ružomberský rodák Galis vysvetlil aj absenciu Jozefa Valoviča na lavičke na sklonku súťažného ročníka. "Mal ľadvinové kamene a podstúpil operáciu, ale už bude v poriadku."

Slovan sa hotuje na pokus presadiť sa v pohárovej Európe, ale Galis nemá ružové okuliare.

"Medzinárodná konfrontácia nášho mužstva je úbohá. V tejto atmosfére a v tomto zložení určite nebudeme schopní konkurovať súperom v predkolách Ligy majstrov."

Splnomocnenec vlády pre šport Galis by v stredu doprial triumf v turínskom finále Európskej ligy UEFA portugalskej Benfice Lisabon a dodal: "Ja som odmalička fanúšikom Realu a Ronaldo je bez diskusie najlepším hráčom na svete. Na MS budem držať palce Brazílii."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Galis vie, že slovanisti sa opíjajú, ale nič s tým nenarobí